fbpx
Интервју на тема „Зимска депресија“ – Верица Бакулеска

Верица Бакулеска е еден од психолозите со кои можете да се советувате преку платформата на Разговор.мк. Ви го пренесуваме нејзиното интервју во врска со таканаречената “зимска депресија” и влијанието на временските услови врз менталното здравје. Како зимскиот период може да се одрази врз менталното здравје на луѓето? Што може да се очекува особено кај вљубениците […]

Read more
Зошто досадата може да биде добра и како да се искористи

Ако сте нешто како мене, заедничка тема на вашите текстуални пораки со сите ваши пријатели се поплаки за тоа колку ви е досадно. Животот едноставно изгледа нема возбуда овие денови. Ние сме навикнати да живееме зафатени животи и сега кога нашите животи се потивки и социјаланиот живот е блокиран, имаме многу време на нашите раце. […]

Read more
Третман на панични напади со помош на когнитивно-бихејвиорална терапија

Панични напади, особено во време на пандемија, се една од најчестите причини за барање помош од психолог. Срцебиење, чувство на гушење, вртоглавици, страв се чести симптоми со кои лицата се соочуваат. Непријатноста на овие телесни симптоми се најчесто првата мотивација коja ги охрабрува да побараат помош. Иако навидум телесните симптоми се оние кои го прават […]

Read more
Анксиозноста и справување со анксиозност

Постојано размислувам дека нешто ќе се случи на моите блиски…. Навечер не спијам, размислувам на целиот ден како поминал, што сум завршил, што остана незавршено…. Не можам да се смирам, постојано ми лупа срцето и мислам ќе полудам…. Ме стегаат градите, не можам да завршам работни обврски, постојано проверувам во телефонот. Анксизноста ме крши. Анксиозноста […]

Read more
6 начини да се справите со социјална анксиозност

Дали чувстувате анксиозност да се дружите деновиве? Па, не сте сами – пандемијата нè остави сите малку несигурни и збуенти за тоа како да се дружиме. Бројот на заразени се зголемува, а особено страшен е растот на бројот на заразани од новиот вид на вирусот. Не изненадува фактот што ова резултираше со поголем страв од […]

Read more
Кои се долгорочните ефекти на карантинот врз врските?

Глобалната пандемија и драстичните промени принудија многумина од нас да преиспитаат различни аспекти од нашите животи. За оние кои живеат во непосредна близина со други, предизвиците од карантинот честопати ги зголемуваа проблемите што може да се занемарат под различни околности. На другиот крај на спектарот, оние што живеат сами се соочиле со свои искушенија обидувајќи […]

Read more
Розалија Секуловска – Молкот не е решение!
featured image

Сведоци сме дека во последно време почнуваат на површина да излегуваат многу тешки приказни. Станува збор за сексуално (полово) злоставување и вознемирување. Освен овој вид на злоставување, постојат психичко (ментално), трудово (искористување на туѓиот труд за свои цели) и физичко. Најчесто разните видови на злоставувања се испреплетуваат. Едно е заедничко за сите нив – злоставувањето […]

Read more
Моето дете има замислен пријател

Како резултат на детската фантазија, потребата за игра и контрола над неа во раниот предучилишен и училишен период, “замислен пријател”,  е мошне честа појава. Овој феномен не е страшен за детето, иако ги застрашува родителите, бидејќи помислуваат дека нешто лошо се случува. Ситуацијата станува алармантна кога го попречува секојдневното функционирање, дружбата со децата и се […]

Read more
Прокрастинација или незадоволство од работата?

Прокрастинација е чин на одложување или извршување на задачите во последната минута или по изминатиот рок. Некои истражувачи го дефинираат ваквото одолговлекување како „форма на неуспех на саморегулацијата која се карактеризира со ирационално одложување на задачите и покрај потенцијалните негативни последици“. Без оглед на тоа колку сте добро организирани и посветени, доколку се наоѓате во […]

Read more
Грижа за себе и карантин

Со појавата на вакцините во Европа, почнуваме да ја гледаме светлината на крајот од тунелот COVID-19. Како што ќе тече вакцинацијата, се надеваме дека постепено ќе започне враќањето на „нормалниот“ живот. Но, вакцината е сè уште далеку од Македонија. Живееме во оваа нова верзија на нашиот свет веќе околу 10 месеци, а за многумина од […]

Read more