fbpx
Качувањето по карпи може позитивно да влијае на вашето ментално здравје

Качувањето по карпи може позитивно да влијае на вашето ментално здравје Додека јас се сметам за почетник во најдобар случај, лично сакам качување по карпи. За мене, качувањето по карпи е исклучително пријатно затоа што комбинира солиден тренинг со самомотивирачки пресврт. Ме тера да дадам максимум и во последните 5% до целта. Качување по карпи […]

Read more
Сакате подобро ментално здравје и успех во работата? Поставете си јасна цел

Сакате подобро ментално здравје и успех во работата? Поставете си јасна цел Сите знаеме дека вложениот труд со цел остварување на нашите цели е паметна работа. Но, дали знаевте дека самиот чин на извршување на вашите цели е исто така добар за вашето здравје на неколку начини? Целите се добри. Исто така, дејствата што ги […]

Read more
Со ‘Flow’ до остварување на целите

Со ‘Flow’ до остварување на целите Ако некогаш сте се чувствувале целосно потопени во некоја активност, можеби сте доживеале ментална состојба која психолозите ја нарекуваат ‘flow’. Што точно е ‘flow’? Замислете за момент дека водите трка. Вашето внимание е насочено кон движењата на вашето тело, моќта на мускулите, силата на белите дробови и чувството на […]

Read more
Како читањето го подобрува нашето ментално здравје

Како читањето го подобрува нашето ментално здравје Уште од најмала возраст, повеќето од нас се охрабрувани да читаат од страна на своите родители или учители, со цел да го зголемиме нашето знаење за светот и да ги подобриме нашите јазични вештини. Без разлика дали како мали сте развиле навика за читање па со тек на […]

Read more
Симптоми на aнксиозност

Анксиозност е нормален човечки одговор на стресот. Нормално е луѓето да бидат загрижени кога се соочени со финансиски предизвици, почнуваат нова фаза во животот или глобална пандемија. Оваа загриженост е од есенцијално значење за опстанокот на нашиот вид бидејќи ни помага да најдеме начини да ги избегнеме опасните околности. Но кои се симптоми на aнксиозност […]

Read more
Суптилни симптоми кои покажуваат дека ви е потребна грижа за менталното здравје

Суптилни симптоми кои покажуваат дека ви е потребна грижа за менталното здравје Фактот дека делуваме како високо функционална личност не значи дека се е во ред и под површината. Не сите ментални предизвици се излеваат на површина како што често знае да биде прикажано во медиумите. Поблагите симптоми на ментални предизвици може значително да влијаат […]

Read more
Зошто е толку тешко да се прави она што е добро за нас?

Зошто е толку тешко да се прави она што е добро за нас Понекогаш кога се чувствуваме депресивни, анксиозни, или чувстувавме стрес од работа или генерално во животото, може да биде тешко да се вратиме на правилната патека. Во такви ситуации често може да побараме совет од пријател или терапевт, или може со тек на […]

Read more
Ве мачи внатрешен конфликт?

Ве мачи внатрешен конфликт? Многу луѓе се соочуваат со животни предизвици и проблеми кои создаваат внатрешен немир и непреспиени ноќи. Мерењто на нашиот успех во нерешени внатрешни конфликти може до доведе до чувство на вина, срам или желба да живееме некој туѓ “перфектен” живот. Слушај Најкорисната вештина за решавање на било каков конфликт во кои […]

Read more
Зошто онлајн советување е вистинскиот чекор за тебе

Зошто онлајн советување е вистинскиот чекор за тебе Докажано е дека онлајн советувањето е најмалку исто толку ефективно како и советувањето лице во лице. Некој луѓе се одлучуваат за традиционалното советување и терапија бидејќи ја немаат искусено слободата која онлајн терапијата ја нуди. Доколку се уште не сте се одлучиле за онлајн советување, размислете за […]

Read more
Како да знам дека имам социјална анксиозност?

Како да знам дека имам социјална анксиозност? Ако некогаш си чувствувал/а интензивна неудобност кога си помеѓу други луѓе, не си сам/а. Социјалната анксиозност е еден од најчестите ментални проблеми и голем процент од глобалното население се соочува со истиот. Како и да е, кога ти се случува тебе изгледа како остварување на најстрашната ноќна мора. […]

Read more