fbpx
Дали канабисот создава зависност?

Многумина ја поврзуваат зимата како време за препуштање во разни работи. Спиеме повеќе, грицкаме и пиеме додека не бидеме весели или едноставно претераме. Но, мрачното време и социјалната изолација предизвикува и зголемена употреба на канабисот како средство за релаксација. Канабисот е широко славен по своите медицински и рекреативни квалитети – познато е дека релаксира, воздигнува, […]

Read more
Проект: СРЕЌА

Помина една долга година исполнета со немир, неизвесност и страв за иднината. Деновиве си посакуваме здравје и среќа. Почетокот на Новата година е совршено време да се обидеме да пронајдеме задоволство и среќа во нашиот живот. Но, како? Зарем има некој таен рецепт? Каде да го најдеме? Колку и да изгледа тешко и невозможно, сепак има […]

Read more
Како по загуба на саканата личност?

Повеќето луѓе ќе доживеат загуба во одреден момент од нивниот живот. Тагата е реакција на која било форма на загуба. Жалењето е еден вид тага што вклучува смрт на некој близок. Жалењето и тагата опфаќаат низа чувства од длабока тага до лутина. Процесот на прилагодување кон значителна загуба може драматично да варира од една до […]

Read more
Депресија и депресивни нарушувања

Во Македонија нема сеуште јавна статистичка бројка, но праксата покажува дека многу депресивни болни не бараат соодветна стручна помош. Во последните 20 год. Депресијата е болест број 1. Според СЗО, многу луѓе страдаат од депресија, но многумина тоа не сакаат да го признат. Со депресијата оди и срамот, т.е. чувството на личен неуспех. Според некоја […]

Read more
Слика за сопственото тело и самодовербата

Сликата за себе и сопственото тело е „внатрешен речник“ што ги опишува карактеристиките на себе си, вклучувајќи работи како интелигентен, убав, талентиран, но истовремено и грда, дебела глупава, себична, неспособна итн. Моето тело Сликата за телото е перцепција за себе во огледало опфаjкајќи го го она во што верувате за вашиот сопствен изглед ( вклучително […]

Read more
Како да се подготвите за тежок разговор

Доколку некогаш сте се нашле во ситуација да избегнете или одложите тежок разговор, секако дека не сте единствени. Без разлика дали дома или на работно место ние го менаџираме конфликтот исто невообичаено како и што го создаваме. Тоа што е важно е да се земе во предвид е дека конфликтната ситуација не е секогаш лош […]

Read more
Негативна мисла и деструктивна фантазија

Дали ви се случило една негативна мисла да предизвика креирање на многу негативно сценарио во вашата глава? На пример, бенката на лицето наеднаш „станува“ тумор, патувањето со авион во друга држава „завршува“ со авионска несреќа….. На секој од нас барем еднаш му се случило ова и ваквите мисли се нарекуваат когнитивни дисторзии.  Когнитивните дисторзии се […]

Read more
Тест за социопат: Како да откриете дали некој има асоцијално нарушување на личноста

Што е разликата помеѓу социопат и психопат? Ниту „социопат“ ниту „психопат“ не се изрази што се користат во психологијата или психијатријата. Тие се разговорни поими за да опишат некој што има импулсивна, несовесна личност и на кој му недостасува основна емпатија кон другите. Социопатите, како што ги дефинираат повеќето луѓе, имаат тенденција да споделуваат повеќе […]

Read more
Неверство во брак и како потоа

За танго се потребни двајца, но, дали секогаш кога настанува проблем или неверсто во бракот и двајцата партнери имаат кривица? Како најчесто настанува проблемот? Постојат низа можни причини за брачно неверство. Во многу основи, лежат неколку можни причини. Една од нив е влијанието на неисполнети потреби. Личноста може да биде неспособна да ги исполни потребите […]

Read more
Социјалната анксиозност е во пораст

Еден од најгласните и најзагрижувачки обрасци што излегоа на површина од појавата на пандемијата е забележително зголемување на социјалната анксиозност. Ова се должи на зголемената леснотија на социјално избегнување и засилен страв (што веќе беше присутен) од дружење предизвикано од пандемијата. Според Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ-5), кој професионалците за ментално здравје […]

Read more