fbpx

Кои се петте фази во романтичните врски?

Неизбежно е дека ќе се соочите со предизвици во врската – без разлика дали се работи за романтичните врски, врски родители-дете, сестрински врски, пријателства или врски на работното место. На крајот на краиштата, сите ние копнееме за поддршка и врска со други луѓе. Сепак, реалноста е дека на многумина од нас им е тешко да навигираат низ овие моменти. Многу пати тешкотијата е поврзана со комуникацијата. Можеби имаме проблем да ги артикулираме, па дури и да ги разбереме сопствените потреби, па така и потребите на луѓето со кои сме во врска! Најчесто вакви проблеми се решаваат кога јасно и искрено ќе ги искомуницираме нашите потреби. Како и да е, може да доживееме многу блокади на патиштата кога станува збор за чесна и директна комуникација. Можеби се плашиме од отворање или можеби сме научиле дека споделувањето на нашите чувства доведува до болка и критика.

5 фази на романтичните врски

Разбирањето на фазите на романтичните врски може да ви помогнат да ја насочите врската со вашиот партнер кон долгорочно, удобно партнерство:

1. Привлекување. Раните денови на врската се фаза на меден месец. Сè е возбудливо, ново и сакате да бидете околу заедно колку што е можно повеќе. Всушност, толку е еуфорично, можеби не ги гледате работите јасно. За ова Хелен Фишер, невронаучник и истражувач во Институтот Кинси ќе каже, „Во раниот дел од врската – фаза на вљубување – другата личност е центарот на вашиот живот. Едноставно ќе простите сè во овие рани фази “.

2. Љубопитност. Бидејќи занесот малку згаснува, започнувате да го истражувате партнерот и кои навистина се како личност. Ова е кога маската ќе падне и ќе го сфатите вистинското јас на другата личност. Ќе сфатите дали можете да работите како пар.

3. Криза. Секоја врска има падови, па дури и во раните фази. Има моменти кога парот ќе се раздели, бидејќи и двете половини забележуваат слабости, разлики и недостатоци едни во други. Ова е време на разочарување, но и учење и раст.

4. Длабоко приврзаност. Оваа фаза е смиреност по кризата. Сега се познавате подобро и сте на крстопат – дали ќе го продолжите овој пат заедно и ќе ја зајакнете врската или научивте работи од кризата што ве тера да ја преиспитате вашата врска? Оние што се во длабока приврзаност го преземаат последниот чекор до фаза 5.

5. Посветеност. Во оваа фаза, паровите имаат силно разбирање на меѓусебните вредности и цели за иднината. Решаваат дека се во ова е тоа што го сакаат и развиваат врски со семејството и пријателите на својот партнер. Се разбира, може да се вратите во претходните фази, но ако сте постигнале посветеност, вие сте си приоретет еден на друг. Ќе ги истрпите ударите во вашата врска и ќе правите заеднички адапатации како што растете.

Проблеми во врската? Психолошкото советување може да помогне

Важно е да се напомене дека некои фази траат подолго од другите, а поединците остануваат во секоја фаза за различни периоди – нешто што треба да го имате предвид кога се оценувате себе си и вашиот партнер. Но, ако имате потешкотии во навигацијата во вашата врска и сметате дека ви е потребна дополнителна поддршка, психолошкото советување може да ви помогне да развиете чесна комуникација со партнерот, да создадете заедничка поддршка на околината и да се справите со прашања што може да ве спречат да напредувате во следната фаза во вашата врска.

Со апликацијата на Разговор.мк, можете да ги истражувате вашите проблеми од свежа перспектива и да научите нови начини за препознавање и решавање на конфликтите како резултат на алатките што ги дава вашиот терапевт. Се разбира, конфликтот е неизбежен дел од посветената и романтична врска. Но, ако сметате дека нешто стои на патот на вашиот напредок низ фазите на врската, размислете за добивање перспектива од трета страна – т.е., професионален терапевт.