fbpx

Граѓаните на Македонија со висок стрес – Погледнете ги резултатите

стрес слика

Секојдневно луѓето низ светот чувстуваат стрес. И покрај тоа што е непријатен, стресот сам по себе не е болест. Но, постојат врски помеѓу стресот и состојбите на менталното здравје, вклучувајќи депресија, анксиозност, психоза и посттрауматско стресно нарушување (ПТСН).

Истражувањето за стресот – неговите причини, ефекти врз телото и неговите врски со менталното здравје – е од витално значење. Колку повеќе го разбираме стресот, толку подобро можеме да се справиме со него.

Разговор.мк направи стрес тест кој го одговорија над 5000 луѓе. Прочитајте за резултатите подолу во оваа статија.

Долгорочен стрес

Многу ситуации можат да предизвикаат стрес во телото. Промени на работа, болести, несреќи, проблеми во врски, семејство, пари или дом може да предизвикаат стрес. Дури и навидум мали дневни проблеми, како некој што се турка во редица, може да направи да се чувствуваме под стрес. Она што ги поврзува сите овие ситуации е дека не можеме да предвидиме и контролираме што ни се случува, и затоа нашето тело оди во состојба на зголемена будност. Овие настани можат да се случуваат цело време – предизвикувајќи стрес на телото одново и одново.

Кога стресот станува продолжен (хроничен), тој има многу поинаков ефект од кратките рафали што ги подобруваат способностите на телото. Во многу случаи, системот што го контролира одговорот на стресот веќе не е во можност да се врати во својата нормална состојба. Вниманието, меморијата и начинот на кој се справуваме со емоциите се негативно влијание. Овој долгорочен стрес може да придонесе и за физичко и за ментално заболување преку ефекти врз срцето, имунитетот и метаболичките функции и хормоните кои делуваат на мозокот.

Некои од емоционалните симптоми и однесувањето на стресот се преклопуваат со симптомите на ментално здравје, како што се анксиозност или депресија. Ова може да го отежне разликувањето од каде започнува едното, а завршува другото, или кое е на прво место. Некој кој е под стрес може да се чувствува загрижен, да не може да се концентрира, да биде раздразлив и лут или да донесе избрзани одлуки.

Резултати од нашиот стрес тест кој го одговорија над 5000 луѓе

Разговор.мк направи краток бесплатен стрес тест. Нашата цел беше да ја измереме перцепцијата на луѓето за стресот кој го доживеале во изминатиот месец. Еве ги сумирани крајните резултати:

  • Само 2,3% од луѓето кои го направиле тестот имаат ниско ниво на стрес во изминатиот месец.
  • Точно 5,1% од луѓето имале помеѓу 8 и 11 поени на скала со максимум 41 поен. Максимумот означува значително високо ниво на стрес кое не смее да се дозволи да прерасне во секојдневие.
  • 10,5% од луѓето имаат просечно ниво на стрес во изминатиот месец. Овој стрес е нормален и дури некогаш корисен во нашиот живот. Со малку работа на себе може да се дојде до целосно спокојство.
  • 21% од луѓето чувстувале високо ниво на стрес во изминатиот месец. Овој стрес може да биде ризичен и да прерасне во секојдневие во нашиот живот.
  • Кај дури 61,2% од луѓето стресот бил на значително високо ниво во изминатиот месец. Потребен е подлабок увид во што е тоа што го предизвикува стресот и откако ќе се откријат стресорите, добро е да се обидеме да ги избенгуваме. Неколку разговори со лиценциран психолог кој е специјализиран за работа со стрес може да помогне во ублажување и значитечно намалување на стресот.

Разговор.мк е онлај платформа која овозможува анонимно да најдете лиценциран психолог и да закажете разговор со истиот по пристапна цена. Можете да одберете да се допишувате, да имате аудио разговор или видео сесија. Преземете ја нашата Android или iOS апликација и разгледајте ги кратките биографии, пристапот во работата и достапните термини на над 30 лиценцирани психолози.