fbpx

Како да знаете дали пиете премногу?

people_drinking

Во предпандемските денови на “happy hours” и празнични забави, алкохолот честопати се сметаше за социјален лубрикант и симбол на прослава. Додека бевме ставени во карантин дома, чаша вино стана дел од здравицата за уште еден ден заклучени. Иако повремената чаша вино со вечера не е причина за загриженост, кумулативните ефекти од пиењето алкохол може да го земат својот данок, а премногу пиење може да биде знак за нарушување од прекумерна употреба на супстанци.

Знаци дека пиете премногу

Според Националниот институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам (NIAAA) во САД, „пиењето станува премногу кога предизвикува или го зголемува ризикот од проблеми поврзани со алкохолот или го отежнува управувањето со други здравствени проблеми“.

Иако во упатствата за исхрана за Американците се наведува дека умерената потрошувачка на алкохол е дефинирана како до еден пијалок дневно за жени и до два пијалаци дневно за мажи, нема одредена количина алкохол или фреквенција на пиење што одредува „премногу“.

Па, како да знаете дали вашата врска со алкохолот е нездрава? Индициите не се исти за сите луѓе, но има некои вообичаени знаци:

 • Други даваат коментари за тоа колку пиете
 • Станувате дефанзивни за тоа колку пиете
 • Поставувате граници, но никогаш не ги исполнувате
 • Поминувате време размислувајќи за алкохол, или имате желба за него
 • Алкохолот влијае на вашето здравје
 • Го користите алкохолот како механизам за справување кога се справувате со негативни емоции
 • Често се будите со мамурлак и/или не се сеќавате што се случило кога пиевте
 • Алкохолот е секогаш центар на општествените настани
 • Без алкохол, животот изгледа помалку шарен и радосен
 • Вие сте лично загрижени за вашите сопствени навики за пиење

Прекумерна употреба и нарушување од прекумерна употребата на супстанци

Следењето на внесот може да ви помогне да престанете пред да отидете предалеку, но дури и тогаш би можеле да се со поголемо прашање, како на пример, што е нарушување од прекумерна употребата на супстанци. Важно е да го идентификувате коренот на причината.

Разликата помеѓу прекумерната употреба и нарушување од прекумерна употребата на супстанци има врска со индивидуалните намери или мотивации. Обично, употребата на дрога/алкохол може да биде повремена. Може дури и да биде еднократно искуство. Прекумерната употреба се однесува на честа употреба и во количини или количини што се сметаат за поштетни

Линијата помеѓу двете е тенка. Злоупотребата на супстанции подразбира употреба на нелегална супстанција или употреба на правна супстанција на погрешен начин. Зависноста обично започнува со злоупотреба или употреба на лекови како прв чекор кон посериозно дроги и супстанци. Можете да злоупотребувате алкохол или било каква дрога без зависност.

Дали ми треба поддршка за мојата врска со алкохолот?

Ако се препознаете во оваа листа на индиции погоре, можеби пиете премногу, но тоа не значи дека имате зависност или нарушување од прекумерна употребата на супстанци.

DSM 5 (Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања, петто издание – најновата верзија на компилацијата на Американската психијатриска асоцијација на имиња, симптоми и дијагностички карактеристики на секоја препознаена ментална болест – вклучувајќи ги и зависностите), ги специфицира критериумите за нарушувања при употреба на супстанции:

 • Земање на супстанцијата во поголеми количини или подолго отколку што треба.
 • Желба да ја намалите или престанете да ја користите супстанцијата, но да не успеете.
 • Трошење многу време за добивање, употреба или закрепнување од употреба на супстанцијата.
 • Не успевате да го направите она што треба на работа, дома или училиште поради употреба на супстанции.
 • Продолжува да се користи, дури и кога предизвикува проблеми во врските.
 • Откажување од важни социјални, професионални или рекреативни активности поради употреба на супстанции.
 • Користете супстанци повторно и повторно, дури и кога тоа ве става во опасност.
 • Продолжува да се користи, дури и кога знаете дека имате физички или психолошки проблеми што може да бидат предизвикани или влошени од супстанцата.
 • Потребна ви е повеќе супстанца за да го добиете саканиот ефект (толеранција).
 • Развој на симптоми на повлекување, кои може да се ослободат со земање повеќе од супстанцијата.

Колку и да изгледа мал проблемот со пиењето, па дури и ако знаците не се вклопуваат уредно во некоја категорија, симптомите на злоупотреба на алкохол не треба да се игнорираат.

Краток прашалник

Ако не сте сигурни од каде да започнете, постојат неколку алатки за скрининг што помагаат да се утврди дали некој има нездрава врска со алкохолот. На пример, CAGE (акроним) е прашалник од 4 ставки што може да укаже на потенцијални проблеми со злоупотреба на алкохол.

Ве молиме одговорете со да или не на следниве прашања:

 • Некогаш сте помислиле дека треба да го намалите пиењето?
 • Луѓето ве изнервирале критикувајќи го вашето пиење?
 • Некогаш сте се чувствувале лошо или виновно за пиењето?
 • Некогаш сте почувствувале дека ви треба пијалок наутро (со самото отворање очи) за да ги стабилизирате нервите или да се ослободите од мамурлакот?

Ако одговоривте со “ДА” на 2 или повеќе од овие прашања, добро е да побарате професионална медицинска поддршка.

Каде да добиете помош за нарушување од прекумерна употребата на супстанци

Иако патот напред може да биде тежок, добивањето помош е важно, и од суштинско значење е да се знае дека постојат многу ефективни третмани што им овозможуваат на луѓето кои се зависници од дрога или алкохол или се соочуваат со нарушување од прекумерна употребата на супстанци да живеат здрав и исполнет живот. Најефективниот третман обично комбинира повеќе начини и може да вклучува хоспитализација, амбулантски програми, групи за самопомош и индивидуална терапија. Разговор.мк нуди прифатлива, онлајн терапија каде и да сте и ви дава можност да разговарате со идеалниот лиценциран психолог за вас.