fbpx

Постнатална депресија: Модерно женско табу

Донесувањето нов живот во светот се претпоставува дека е едно од најрадосните искуства во животот на една жена. Сепак, реалноста не е секогаш толку розова. Многу нови мајки доживуваат чувства на тага, вознемиреност и депресија по породувањето. Ова е познато како постнатална депресија и е почеста отколку што мислат повеќето луѓе.

И покрај нејзината распространетост, постнаталната депресија сè уште се смета за табу тема во многу кругови. Од жените се очекува да бидат пресреќни по раѓањето на бебето. Признавањето дека се чувствуваат нешто помалку од екстатично може да се гледа како знак на слабост или неуспех. Овој став не е само штетен, туку и опасен. Постпородилната депресија може да има сериозни последици и за мајката и за бебето и важно е да се препознае и лекува што е можно поскоро.

Што е постнатална депресија?

Постнатална депресија е вид на депресивна симптоматологија која може да се јави кај жените по породувањето. Најновите истражувања водат до бројка од скоро 40% од жените кои појавиле некои од симптомите на постпородилна промена во расположението. Промените во расположението може да варираат од најблаги, како бебешки блуз до потешки форми на постпартална депрсија или многу ретко, постпородилна психоза. Постпарталната депресија може да започне во секое време во текот на првата година по породувањето. Сепак, обично започнува во првите неколку недели или месеци.

Симптомите на постнаталната депресија може да варираат од личност до личност, но, обично вклучуваат:

  • Чувство на тага, празнина или безнадежност. Новата мајка со постнатална депресија може да се чувствува како да е во магла или постојана состојба на тага. Таа може често да плаче или да се чувствува како ништо повеќе да не и е пријатно. Можеби мисли дека не е заинтересирана за мајчинството или се чувствува како товар за нејзиното семејство.
  • Незаинтересираност за бебето или за активности кои порано и носеле радост. Мајка со постнатална депресија може да има проблеми да се поврзе со своето бебе или да повторно да најде радост во активностите во кои уживала. Можеби се чувствува како да минува низ процесот на мајчинството без да чувствува никаква емоционална поврзаност со своето дете. Исто така, може да има проблем да ужива во работите што ги сака, чувствувајќи вина доколку си посвети малку време за себе.
  • Тешкотии во поврзувањето со бебето. Мајка со постнатална депресија може да се чувствува како да не е добра мајка. Таа може да се чувствува исклучена од своето бебе и да има проблем да го утеши или смири. Таа, исто така може да се чувствува виновна што не чувствува силна емоционална врска со своето дете.
  • Анксиозност или прекумерна грижа. Мајката со постнатална депресија може да се чувствува вознемирена или загрижена за работи што порано не ја вознемирувале. Може да се појави расеаност, пад на концентрација или да се чувствува како да е секогаш на работ. Таа може претерано да се грижи за здравјето и безбедноста на своето бебе. Дополнително, новата мајка може да се чувствува како да не прави доволно за бебето.
  • Раздразливост или лутина. Мајката со постнатална депресија може да се иритира лесно и може да има краток “фитил” со саканите. Таа може бурно да реагира кон партнерот или другите членови на семејството. Можеби се чувствува како да не е своја и се прашува зошто е толку лута цело време.
  • Тешкотии со спиењето или премногу спиење. Мајката со постпородилна депресија може да има проблеми да заспие или да остане во сон, дури и кога е исцрпена. Таа може да лежи будна ноќе грижејќи се или чувствувајќи вознемиреност. Понекогаш, таа може да спие прекумерно и да има проблеми да стане од кревет наутро.
  • Промени во апетитот. Мајка со постнатална депресија може да доживее промени во нејзиниот апетит. Таа може да изгуби интерес за храна или да ја користи храната како начин да се справи со нејзините емоции.
  • Замор или губење на енергија. Мајката со постпородилна депресија може да се чувствува како секогаш да е уморна или да и недостасува енергија. Таа може да се чувствува како да го одолговлекува денот и да се бори да изаврши дури и едноставни задачи.
  • Мисли за повредување на себе или на бебето. Во тешки случаи на постнатална депресија, мајката може да има мисли да си наштети на себе или на своето бебе. Таа може да се чувствува како да е товар за нејзиното семејство и дека ќе им биде подобро без неа.

Точните причини за постпородилна депресија не се познати, но се верува дека е комбинација на хормонски и психолошки фактори. По породувањето, нивото на хормонот естроген кај жената нагло се намалува, што може да придонесе за чувство на тага или депресија. Дополнително, стресот и барањата од грижата за новороденчето може да бидат преголеми, особено за жените кои стануваат мајки за прв пат. Жените кои имаат историја на депресија или анксиозност може да бидат повеќе изложени на ризик за развој на постпородилна депресија.

Зошто постнаталната депресија сè уште е табу тема?

И покрај распространетоста на постпородилната депресија, многу жени сè уште се двоумат да зборуваат за тоа. Постојат неколку причини за ова. Една од нив е стигмата поврзана со менталното здравје генерално. Жените кои признаваат дека имаат постпородилна депресија може да се сметаат за слаби, нестабилни или неспособни да се грижат за своето бебе. Ова може да доведе до чувство на срам или вина, што само ја влошува депресијата.

Друга причина е притисокот врз жените да бидат совршени мајки. Општеството долго време го поддржува идеалот за „совршена мајка“ која е секогаш среќна, негувана и внимателна кон своите деца. Жените кои се борат со постпородилна депресија може да чувствуваат дека не успеваат да го остварат овој идеал.

Конечно, постои недостаток на едукација и свест за постпородилната депресија. Многу жени не се свесни дека она што го чувствуваат е легитимна медицинска состојба и можеби се двоумат да побараат помош. Во некои случаи, давателите на здравствени услуги може да не се добро информирани за постпородилната депресија и може да не ги препознаат симптомите или да обезбедат соодветен третман.

Побарај совет или насока од Елена Кузмановска

Елена Кузмановска, психлог специјализиран за постпартална депресија.
Елена Кузмановска,
Лиценциран психолог

Како лиценциран психолог и акушерка, имам знаење и искуство да им обезбедам соодветна поддршка и грижа на моите клиентки за време на нивниот постродилен период.

Верувам дека градењето силен терапевтски сојуз со моите клиенткии е клучот за успешен терапевтски резултат, поради што секогаш давам приоритет на емпатијата, безусловната поддршка и искреноста во мојот пристап. Кога работам со клиентки кои се борат со постпородилна депресија, користам различни техники засновани на докази од различни психолошки дисциплини за да им помогнам да ги надминат симптомите и да го подобрат своето ментално здравје.

Сакам блиска соработка со моите клиенти за да развијам персонализиран план за советување кој се однесува на нивните уникатни потреби и цели.

Севкупно, мојата цел е да им помогнам на моите клиентки е да разберат дека новата животна улога ќе ги промени само на подобро, и дека  повторно ќе најдат радост и елан.

Доколку имате прашање или ви е потребен совет или насока, пополнета ја формата подолу, а јас ќе ви одговорам во најбрз можен рок.

Што може да се направи за да се скрши табуто околу постнатална депресија?

Првиот чекор во рушење на табуто околу постпородилната депресија е да се признае дека постои. Жените треба да знаат дека не се сами и дека тоа што го чувствуваат не е нивна вина. Формирањето на „тим за поддршка“ од најблиските и помош околу секојдневните обврски се од голема помош. Исто така, здравствените работници во самите родилишта или патронажни служби, треба да бидат подобро едуцирани за постпородилната депресија за да можат да ги препознаат симптомите и да помогнат при обезбедување на соодветен третман. 

Покрај тоа, општеството како целина треба да го смени својот став кон постпородилната депресија. Жените треба да се охрабруваат отворено да зборуваат за своите искуства, без страв од осудување или стигма. Медиумите можат да играат улога во ова со прикажување на приказни за жени кои се бореле со постпородилна депресија и истакнувајќи ја важноста од барање помош.

Исто така, важно е да се обезбедат ресурси и поддршка за жените кои се борат со постпородилна депресија. Ова може да вклучува групи за поддршка, услуги за советување и пристап до медицинска нега. Семејството и пријателите исто така можат да играат клучна улога во обезбедувањето емоционална поддршка и практична помош.

Конечно, треба да признаеме дека постпородилната депресија не е само женско прашање, туку и општествено прашање. Кога мајката се бори со постпородилна депресија, тоа може да има сериозни последици за нејзиното семејство и за целото општество. Со инвестирање во менталното здравје на мајките, можеме да ги подобриме резултатите за мајките, бебињата и заедниците.

Како заклучок, постнаталната депресија е честа и сериозна состојба која влијае на многу жени по породувањето. Време е да се скрши табуто околу оваа тема и да им се обезбеди на психолошка поддршка на жените, со цел целосно опоравување. Со тоа, можеме да помогнеме во создавањето посреќни и поздрави семејства, како и посилно и поотпорно општество.