fbpx

Долгорочното влијание на емоционално запоставување од родителите

Во животот на возрасниот, емоционалното запоставување може да се чувствува како сив облак кој виси над него.. Но, во животот на детето, кога активно се случува емоционално запоставување, тоа може да се чувствува како обично, секојдневно искуство.

Што е емоционално запоставување во детството?

Емоционалното запоставување во детството се случува кога родителите не успеваат соодветно да ги признаат и одговорат на чувствата на своето дете. Со други зборови, ова е повеќеслоен концепт кој го опфаќа неуспехот да се обезбеди очекуваното ниво на емоционална поддршка во различни видови врски, како што се динамиката родител-дете или интимните партнерства. За разлика од емоционалната злоупотреба, која вклучува активно и свесно оштетување преку навредливи дејствиа, емоционалното запоставување се карактеризира со пропусти кои ја попречуваат емоционалната благосостојба. Ова може да се манифестира како недостаток на наклонетост, внимание, разбирање или емпатија – и покрај исполнувањето на физичките потреби како обезбедување храна, засолниште и здравствена заштита.

Така, на овој начин, емоционалното запоставување од детството е всушност отсуство на одговор. Тоа не е нешто што го прават нашите родители, тоа е нешто што (честопати несвесно) го пропуштаат.

Како изгледа емоционалното запоставување во животот на детето? Можеби изгледа како апсолутно ништо. Како можеш да знаеш дека нешто недостасува?

Нашите родители е потребно да се способни да:

 • Забележат дека чувствуваме нешто.
 • Да се потрудат да препознаат што чувствуваме.
 • Да покажат интересирање и загриженост за нашите чувства.
 • Да разговараат отворено со нас за нашите чувства.

Кога родителите ги преземаат овие чекори со своите деца, тие ги учат како да забележат кога чувствуваат нешто и да идентификуваат какво е тоа чувство. Тие го учат детето како да зборува за тие чувства. Ова се  витални животни вештини кои го поставуваат детето да живее емоционално свесен, емоционално збогатен и поврзан живот.

Но, за жал, важи и спротивното. Бидејќи никој од нас не добива учебник за што значи да се биде добар родител, многу често се случуваат вакви пропусти во растењето на едно дете.

Ако нашите родители не ги забележуваат, не покажуваат интерес или не разговараат со нас за нашите чувства, не ја добиваме таа соодветна емоционална обука што му треба на секое дете. И покрај тоа, може да се случи уште поштетна работа – да се биде воспитан во средина каде што се занемаруваат вашите емоционални потреби и со тоа да се  вгради шема на непочитување на сопствените и туѓите чувства. Овој модел ве предиспонира да ги потценувате, минимизирате или да се срамите од вашите емоции – иако тие се вреден, автентичен и втемелен аспект на секое човечко битие.

Ефектите од емоционалното запоставување во детството

Возрасните кои во детството научиле да ги блокираат, игнорираат или минимизираат своите чувства, се соочуваат со одредени предизвици во текот на нивната зрелост. Добрата вест е што сите овие може да се решат и променат:

 • Длабока непријатност или незгодност при изразување на чувства од другите или од себе, што може да се однесува на позитивни или негативни чувства или и двете.
 • Хронично чувство на празнина или емоционална вкочанетост што доаѓа и си оди.
 • Тајно верување дека тие се некако необјасниво оштетени.
 • Чувство дека се разликува од другите луѓе на некој необјаснив начин.
 • Склоност кон вина и срам.
 • Неразбирање на чувствата и како тие функционираат (кај себе и кај другите).
 • Дури и ако гледањето на овие особини е непријатно, има одговори. Сите тие можат да се променат.

Како може емоционалното запоставување да влијае на една партнерска релација

Идентификувањето на емоционалното запоставување може да биде предизвик поради неговата субјективна природа. На пример, целта на родителството вклучува негување на емоционалниот развој на детето, додека целта на романтичното партнерство вклучува взаемна поддршка, интимност и разбирање. Кога едниот партнер постојано не успева да ги задоволи вашите емоционални потреби, тоа може да се смета за емоционално запоставување.

Знаците на емоционално запоставување може да варираат, но често вклучуваат постојан недостаток на физички контакт, емоционално повлекување или секогаш давање приоритет на индивидуалните активности наспроти поминување време заедно. Додека нивото на емоционална поддршка што е потребно во врската може да варира зависно од индивидуалните преференци и околности, постојат јасни случаи каде евидентно е емоционалното запоставување.

Емоционална поддршка

Емоционалната поддршка опфаќа различни аспекти, вклучувајќи физички, бихејвиорални и когнитивни форми. 

Физичката поддршка вклучува изразување на наклонетост како што се гушкање, бакнување или сексуална интимност. 

Поддршката во однесувањето вклучува активности кои покажуваат грижа и присуство, како што се поминување квалитетно време заедно или нудење помош во тешки ситуации. Когнитивната поддршка вклучува слушање, обезбедување повратни информации и покажување емпатија кон партнерот.

Важно е да се препознае дека емоционалното запоставување не се дефинира само со повремени пропусти во емоционалната поддршка, туку со конзистентен модел или диспозиција на занемарливо однесување. Емоционалното запоставување може значително да влијае на квалитетот и среќата на врската и често се занемарува или погрешно се разбира.

Решението обично вклучува разбирање на основните причини и бара професионална интервенција, како што е советување за парови или индивидуална терапија. Сепак, препознавањето на присуството на емоционално запоставување е клучниот прв чекор кон заздравување и обновување на поздрава динамика во односите. Некогаш може да значи и крај на врската.

Што можеме да направиме?

Човечките суштества се раѓаат со способност да чувствуваат, со причина. Вашите чувства се лични, биолошки изрази на тоа што сте. Тие носат пораки помеѓу вашето тело и вашиот ум. Тие се начин на вашето тело да ви укаже, на пример, кога со соочувате со загуба (тага), што да избегнувате (страв) и кога да се заштитите од некого (огорченост или лутина).

Единствениот, најмоќниот почетен чекор што можете да го направите е да вложите заеднички напори да обрнете внимание на она што го чувствувате. Кога обрнувате повеќе внимание, се позиционирате себеси да започнете да ги учите емоционалните вештини што ви се потребни.

Колку повеќе учите за емоционалното запоставување во детството, толку подобро сте вооружени да почнете да го менувате. Кога ќе разберете што не е во ред, можете да станете љубопитни за вашите чувства наместо да ги минимизирате, избегнувате или отфрлате.

Процесот на надминување на емоционалното запоставување се сведува на тоа да си го дадете себеси она што вашите родители не можеле: емоционално внимание, потврда и грижа.

Побарај совет или насока од Нина Тасевска

емоционално запоставување нина тасевска

Емоционалното запоставување може да остави длабоки последици врз нечија ментална благосостојба, често доведувајќи до чувство на безвредност, ниска самодоверба и тешкотии во формирањето здрави врски. Преку комбинација на сочувствително слушање и приспособени интервенции, можам да им помогнам на клиентите да ги идентификуваат и обработат нивните емоции, да развијат поздрави стратегии за справување и да негуваат самосочувство. Заедно, работиме на заздравување на рани од минатото и поттикнување на емоционална отпорност за посветла иднина. Ако имате какви било прашања или грижи, не двоумете се да ме контактирате со пополнување на формуларот подолу. Вашето патување кон исцелување започнува овде.