fbpx
Интервју на тема „Зимска депресија“ – Верица Бакулеска

Верица Бакулеска е еден од психолозите со кои можете да се советувате преку платформата на Разговор.мк. Ви го пренесуваме нејзиното интервју во врска со таканаречената “зимска депресија” и влијанието на временските услови врз менталното здравје. Како зимскиот период може да се одрази врз менталното здравје на луѓето? Што може да се очекува особено кај вљубениците […]

Read more
Како по загуба на саканата личност?

Повеќето луѓе ќе доживеат загуба во одреден момент од нивниот живот. Тагата е реакција на која било форма на загуба. Жалењето е еден вид тага што вклучува смрт на некој близок. Жалењето и тагата опфаќаат низа чувства од длабока тага до лутина. Процесот на прилагодување кон значителна загуба може драматично да варира од една до […]

Read more
Депресија и депресивни нарушувања

Во Македонија нема сеуште јавна статистичка бројка, но праксата покажува дека многу депресивни болни не бараат соодветна стручна помош. Во последните 20 год. Депресијата е болест број 1. Според СЗО, многу луѓе страдаат од депресија, но многумина тоа не сакаат да го признат. Со депресијата оди и срамот, т.е. чувството на личен неуспех. Според некоја […]

Read more