fbpx
Кои се долгорочните ефекти на карантинот врз врските?

Глобалната пандемија и драстичните промени принудија многумина од нас да преиспитаат различни аспекти од нашите животи. За оние кои живеат во непосредна близина со други, предизвиците од карантинот честопати ги зголемуваа проблемите што може да се занемарат под различни околности. На другиот крај на спектарот, оние што живеат сами се соочиле со свои искушенија обидувајќи […]

Read more
Што по ѓаволите да прават луѓето кои бараат работа во време на пандемија?

Нема фин начин да се каже дека времето во кое што живееме е тешко. Ако имате работа, можеби живеете во постојан страв дека ќе бидете еден од несреќните во следната рунда отпуштања. Ако немате работа, можеби испраќате повеќе апликации за работа на ден и не добивате никаков одговор. Ниту една од двете ситуации не е […]

Read more
Чувство на осаменост во изолација: како да се справиме?

Осаменоста е субјективно чувство на неповрзаност, да не се биде разбран од другите, како и неможност за споделување на значајни чувства и мислења. Осаменоста и социјалната изолацијата не се нужно поврзани. Сепак, за некои, изолацијата може да биде подлога или тригер за јавување на чувството на осаменост. Може да бидеме во голема група на луѓе […]

Read more
6 совети за подобро управување со животните транзиции за време на КОВИД-19

На крајот на 2019 година, како што размислувавте за годината што претстои, се обложувам дека немавте на ум „пандемија без крај“. Сепак, тука сме. Животот каков што го знаевме и како што се надевавме и замислувавме дека ќе биде, е целосно свртен наопаку. Одеднаш, нашиот работен живот, социјалниот живот и семејниот живот изгледаат сосема поинакви. […]

Read more
Што ако повторно се воведе задолжителен карантин?

Бидејќи веќе подолг период се практикува физичко растојание, доживуваме некои објективно многу тешки периоди. Вештините за справување што успешно ги користевме пред пандемијата можеби нема да ни бидат достапни во моемнти на затворени спортски сали, паркови, социјални простории, канцеларии на многу терапевти и откажување на социјални настани. Па, како да се прилагодиме и да ги […]

Read more
Срам и предрасуди во ерата на КОВИД

КОВИД-19 пандемијата сигурно го изнесе најлошото кај некои од нас на виделина. Некои од нас можеби се соочуваат со предрасуда од други, или можеби ние сме тие што судиме – судејќи ги и обележувајќи ги оние што патуваат или се дружат со пријателите за време на пандемијата. Според ова, некои од нас би можеле да […]

Read more