fbpx
Како по загуба на саканата личност?

Повеќето луѓе ќе доживеат загуба во одреден момент од нивниот живот. Тагата е реакција на која било форма на загуба. Жалењето е еден вид тага што вклучува смрт на некој близок. Жалењето и тагата опфаќаат низа чувства од длабока тага до лутина. Процесот на прилагодување кон значителна загуба може драматично да варира од една до […]

Read more
Депресија и депресивни нарушувања

Во Македонија нема сеуште јавна статистичка бројка, но праксата покажува дека многу депресивни болни не бараат соодветна стручна помош. Во последните 20 год. Депресијата е болест број 1. Според СЗО, многу луѓе страдаат од депресија, но многумина тоа не сакаат да го признат. Со депресијата оди и срамот, т.е. чувството на личен неуспех. Според некоја […]

Read more
Слика за сопственото тело и самодовербата

Сликата за себе и сопственото тело е „внатрешен речник“ што ги опишува карактеристиките на себе си, вклучувајќи работи како интелигентен, убав, талентиран, но истовремено и грда, дебела глупава, себична, неспособна итн. Моето тело Сликата за телото е перцепција за себе во огледало опфаjкајќи го го она во што верувате за вашиот сопствен изглед ( вклучително […]

Read more
ГЛАСОВИТЕ ВО МОЈАТА ГЛАВА – ВНАТРЕШЕН КРИТИЧАР
Online psiholog

Од моментот кога ги отвараме очите наутро, па се до заспивање навечер во нашата глава се води непрекинат разговор. Содржината на разговорот кој го водиме со себе има големо влијание врз нашето ментално здравје.  Понекогаш, можеби се чувствуваме како во нас да живеат повеќе личности различни помеѓу себе. Според теоријата на трансакционата анализа во секоја […]

Read more
Како да се излечи заморот од видео повици

Дали се наоѓате апсолутно исцедени по еден ден состаноци на Zoom, иако едвај сте го напуштиле столот за работна маса? Да, за тоа можете да го обвинете заморот од видео повици и нема да бидете сами во ваква ситуација. Овој феномен е широко распространет бидејќи многумина од нас продолжуваат да работат далечински и да одржуваат […]

Read more
Што е асертивен начин на комуникација?

За да го добиеме она што го сакаме, мора да имаме способност тоа да им го кажеме на другите на начин кој ќе го привлече нивното внимание. Меѓутоа, често се случува да се плашиме јасно да ги искажеме нашите ставови и мислења или пак тие од нас излегуваат многу импулсивно и им звучиме агресивно на […]

Read more
Што по ѓаволите да прават луѓето кои бараат работа во време на пандемија?

Нема фин начин да се каже дека времето во кое што живееме е тешко. Ако имате работа, можеби живеете во постојан страв дека ќе бидете еден од несреќните во следната рунда отпуштања. Ако немате работа, можеби испраќате повеќе апликации за работа на ден и не добивате никаков одговор. Ниту една од двете ситуации не е […]

Read more
Знаци и симптоми на анксиозност

Нормално е луѓето да доживеат некаква форма на приведување кога се соочуваат со ситуации како финансиски предизвици, започнување нова фаза од животот или глобална пандемија. Тие минливи моменти на вознемиреност се од суштинско значење за опстанокот на нашиот вид, бидејќи тие предизвикуваат наплив на адреналин што ни помага да откриеме начини да избегнеме опасни околности. […]

Read more
Колку сте психолошки отпорни (резилиентни)?

Кога зборувам за отпорност, мислам на психолошка отпорност или со други зборови кажано, резилиентност. Дали некогаш сте се анализирале себе или блиските да откриете колку сте резилиентни или ранливи (вулнерабилни)? Ајде на почеток да дефинирам, што значи резилиентност. Тоа е процес на адаптација за време на соочување со промени, како што: се трауми, трагедии, закани, […]

Read more
Чувство на осаменост во изолација: како да се справиме?

Осаменоста е субјективно чувство на неповрзаност, да не се биде разбран од другите, како и неможност за споделување на значајни чувства и мислења. Осаменоста и социјалната изолацијата не се нужно поврзани. Сепак, за некои, изолацијата може да биде подлога или тригер за јавување на чувството на осаменост. Може да бидеме во голема група на луѓе […]

Read more