fbpx
Интервју на тема „Зимска депресија“ – Верица Бакулеска

Верица Бакулеска е еден од психолозите со кои можете да се советувате преку платформата на Разговор.мк. Ви го пренесуваме нејзиното интервју во врска со таканаречената “зимска депресија” и влијанието на временските услови врз менталното здравје. Како зимскиот период може да се одрази врз менталното здравје на луѓето? Што може да се очекува особено кај вљубениците […]

Read more
Зошто досадата може да биде добра и како да се искористи

Ако сте нешто како мене, заедничка тема на вашите текстуални пораки со сите ваши пријатели се поплаки за тоа колку ви е досадно. Животот едноставно изгледа нема возбуда овие денови. Ние сме навикнати да живееме зафатени животи и сега кога нашите животи се потивки и социјаланиот живот е блокиран, имаме многу време на нашите раце. […]

Read more
Кои се долгорочните ефекти на карантинот врз врските?

Глобалната пандемија и драстичните промени принудија многумина од нас да преиспитаат различни аспекти од нашите животи. За оние кои живеат во непосредна близина со други, предизвиците од карантинот честопати ги зголемуваа проблемите што може да се занемарат под различни околности. На другиот крај на спектарот, оние што живеат сами се соочиле со свои искушенија обидувајќи […]

Read more
Розалија Секуловска – Молкот не е решение!
featured image

Сведоци сме дека во последно време почнуваат на површина да излегуваат многу тешки приказни. Станува збор за сексуално (полово) злоставување и вознемирување. Освен овој вид на злоставување, постојат психичко (ментално), трудово (искористување на туѓиот труд за свои цели) и физичко. Најчесто разните видови на злоставувања се испреплетуваат. Едно е заедничко за сите нив – злоставувањето […]

Read more
Проект: СРЕЌА

Помина една долга година исполнета со немир, неизвесност и страв за иднината. Деновиве си посакуваме здравје и среќа. Почетокот на Новата година е совршено време да се обидеме да пронајдеме задоволство и среќа во нашиот живот. Но, како? Зарем има некој таен рецепт? Каде да го најдеме? Колку и да изгледа тешко и невозможно, сепак има […]

Read more
Слика за сопственото тело и самодовербата

Сликата за себе и сопственото тело е „внатрешен речник“ што ги опишува карактеристиките на себе си, вклучувајќи работи како интелигентен, убав, талентиран, но истовремено и грда, дебела глупава, себична, неспособна итн. Моето тело Сликата за телото е перцепција за себе во огледало опфаjкајќи го го она во што верувате за вашиот сопствен изглед ( вклучително […]

Read more
ГЛАСОВИТЕ ВО МОЈАТА ГЛАВА – ВНАТРЕШЕН КРИТИЧАР
Online psiholog

Од моментот кога ги отвараме очите наутро, па се до заспивање навечер во нашата глава се води непрекинат разговор. Содржината на разговорот кој го водиме со себе има големо влијание врз нашето ментално здравје.  Понекогаш, можеби се чувствуваме како во нас да живеат повеќе личности различни помеѓу себе. Според теоријата на трансакционата анализа во секоја […]

Read more
Како да се излечи заморот од видео повици

Дали се наоѓате апсолутно исцедени по еден ден состаноци на Zoom, иако едвај сте го напуштиле столот за работна маса? Да, за тоа можете да го обвинете заморот од видео повици и нема да бидете сами во ваква ситуација. Овој феномен е широко распространет бидејќи многумина од нас продолжуваат да работат далечински и да одржуваат […]

Read more
Колку сте психолошки отпорни (резилиентни)?

Кога зборувам за отпорност, мислам на психолошка отпорност или со други зборови кажано, резилиентност. Дали некогаш сте се анализирале себе или блиските да откриете колку сте резилиентни или ранливи (вулнерабилни)? Ајде на почеток да дефинирам, што значи резилиентност. Тоа е процес на адаптација за време на соочување со промени, како што: се трауми, трагедии, закани, […]

Read more
Моментално сите се бориме со менталното здравје – ајде да го нормализираме

Доколку за момент застанете и погледнете околу себе, може да забележите дека разговорите за менталното здравје се насекаде околу нас. Скоро и да е невозможно да размислуваме за влијанието на пандемијата од коронавирусот на нашиот секојдневен живот без да го увидиме влијанието на истата врз нашето ментално здравје. Навистина нема потреба да се преправаме дека […]

Read more