fbpx
Моето дете има замислен пријател

Како резултат на детската фантазија, потребата за игра и контрола над неа во раниот предучилишен и училишен период, “замислен пријател”,  е мошне честа појава. Овој феномен не е страшен за детето, иако ги застрашува родителите, бидејќи помислуваат дека нешто лошо се случува. Ситуацијата станува алармантна кога го попречува секојдневното функционирање, дружбата со децата и се […]

Read more
Што треба да направите за да го зачувате менталното здравје кај вашите деца во време на пандемија?

Кога станува збор за менталното здравје веднаш станува збор за одржување на ментална хигиена. Како возрасните така и децата имаат свое ментално здравје кое е особено важно да во ова пандемиско време го зачуваат и превенираат понатамошни психолошки состојби. За таа цел предлагам да се задржиме на пет круцијални поставки во одржување на менталното здравје […]

Read more
ДЕЦАТА БРГУ РАСТАТ, ЗАРЕМ НЕ?

До пред некое време, не така одамна, мојот син сакаше да биде со мене. Многу работи правевме заедно, шетавме, игравме, возевме велосипед, разговаравме… Во последно време тоа се смени. Поминуваме се помалку време заедно. Сака да биде со своите врсници или сам во својата соба, разговараме многу ретко, сам си ја одбира облеката, сам донесува […]

Read more
Синдром на Хипер – Родителство – Дали го практикувате !?

Денес гледаме родители кои се преокупирани со работа,  изложени на стрес, родители кои ја испланирале иднината на децата,  кои имаат цел список на совети и упатства за добро родителство, кои сакаат да го имаат под контрола секој чекор на детето. Сакаат да делегираат се што е поврзано со детето па дури и луѓето кои се […]

Read more
Јас се разведувам

Што е брак од психолошки аспект? Бракот е брачна заедница која е законски регулирана помеѓу две страни- така би ја дефинирала со правничката терминологија но, од психолошки аспект, тоа е нешто подлабоко. Брачната заедница е 24/7 часовен живот со личноста со која сме одредиле да го поминеме животот и во добро и во зло до […]

Read more
Онлајн настава – совет за родителите

 Сакале или не, се случуваат глобални промени заради пандемијата од КОВИД. Една од промените е во образовниот систем. Дел од учениците а, можеби и сите, нема да го продолжат образованието во традиционалната форма, контакт наставник-ученик, туку севкупната образовна материја ќе се реализира на далечина, односно преку компјутерски систем.  Со овие промени и многубројни прашања и […]

Read more
Важноста на емоционалната интелигенција

Дали некогаш сте се нашле во расположение каде што и самите не знаете што чувствувате во моментот? Навистина е тешко  да се објасни на некој друг како вистински се чувствуваме. Во вакви ситуации обично првата реакција е тенденција кон фрустрација од незнаење. Замислете сега доколку ова ни се случува нас како возрасни, како би се […]

Read more
Емпатијата како услов за успешна комуникација помеѓу учителот и ученикот

Успешната комуникација меѓу наставникот и ученикот е условена и од емпатијата, односно од способноста на една личност да се вовлече под кожа на другата, согледувајќи го светот со нејзините очи. Емпатијата е облик на идентификација, тоа е психичка способност која овозможува проникнување во свеста на другиот, но без намера да се поистовети со него. Емпатијата […]

Read more
Одговорно и позитивно родителство

Да, темата за родителството и за воспитувањето на децата отсекогаш била актуелна, полна со предизвици и постојано подлежна на нови научни истражувања.  Во секоја нова деценија родителските стилови добиваат некои нови форми кои не биле карактеристични за претходната, доколку се земе општествениот контекст кој нели постојано се менува, а се менуваат и очекувањата кои одат […]

Read more