fbpx
Анксиозноста и справување со анксиозност

Постојано размислувам дека нешто ќе се случи на моите блиски…. Навечер не спијам, размислувам на целиот ден како поминал, што сум завршил, што остана незавршено…. Не можам да се смирам, постојано ми лупа срцето и мислам ќе полудам…. Ме стегаат градите, не можам да завршам работни обврски, постојано проверувам во телефонот. Анксизноста ме крши. Анксиозноста […]

Read more
6 начини да се справите со социјална анксиозност

Дали чувстувате анксиозност да се дружите деновиве? Па, не сте сами – пандемијата нè остави сите малку несигурни и збуенти за тоа како да се дружиме. Бројот на заразени се зголемува, а особено страшен е растот на бројот на заразани од новиот вид на вирусот. Не изненадува фактот што ова резултираше со поголем страв од […]

Read more
Слика за сопственото тело и самодовербата

Сликата за себе и сопственото тело е „внатрешен речник“ што ги опишува карактеристиките на себе си, вклучувајќи работи како интелигентен, убав, талентиран, но истовремено и грда, дебела глупава, себична, неспособна итн. Моето тело Сликата за телото е перцепција за себе во огледало опфаjкајќи го го она во што верувате за вашиот сопствен изглед ( вклучително […]

Read more
Како да се подготвите за тежок разговор

Доколку некогаш сте се нашле во ситуација да избегнете или одложите тежок разговор, секако дека не сте единствени. Без разлика дали дома или на работно место ние го менаџираме конфликтот исто невообичаено како и што го создаваме. Тоа што е важно е да се земе во предвид е дека конфликтната ситуација не е секогаш лош […]

Read more
Што е асертивен начин на комуникација?

За да го добиеме она што го сакаме, мора да имаме способност тоа да им го кажеме на другите на начин кој ќе го привлече нивното внимание. Меѓутоа, често се случува да се плашиме јасно да ги искажеме нашите ставови и мислења или пак тие од нас излегуваат многу импулсивно и им звучиме агресивно на […]

Read more
Знаци и симптоми на анксиозност

Нормално е луѓето да доживеат некаква форма на приведување кога се соочуваат со ситуации како финансиски предизвици, започнување нова фаза од животот или глобална пандемија. Тие минливи моменти на вознемиреност се од суштинско значење за опстанокот на нашиот вид, бидејќи тие предизвикуваат наплив на адреналин што ни помага да откриеме начини да избегнеме опасни околности. […]

Read more
3 знаци дека сомневањето во себе ви создава секојдневни проблеми

Како да препознаете дали вашето самосомневање е нездраво Малку само-сомневање е здраво и нормално. На крајот на краиштата, сите имаме моменти кога се сомневавме дали работиме доволно, го доведуваме во прашање нашиот успех или премногу се фокусираме на неизвесности. Се имаме сомневано во нашите одлуки или сме се нашле во ситуација кога нашата реакција е: […]

Read more
Справување со финансиска вознемиреност предизвикана од Коронавирус

Иако сè уште не го знаеме целосното влијание на коронавирусот врз нашето здравје, многу луѓе брзо доживуваат финансиски стрес заради глобалната пандемија. Овие се неизвесни времиња и тешко може да се остане позитивни кога се загубени милиони работни места и се соочуваме со светска рецесија. Без разлика дали работите во услужната индустрија, гостопримството или патувањето […]

Read more
Разговор.мк овозможува 70 бесплатни анонимни сесии!

Анонимно советување и терапија од комфорот на вашиот дом! Користењето на технологија за подобрување на индивидуалното здравје, или познато како “телемедицина” се достигувања кои носат промени во здравствената индустрија. Разговор.мк претставува голем напредок за модерната психотерапија и советување во нашата држава. Сега, со помош на нашата мобилна апликација за Андроид уреди добивате едноставен, брз и […]

Read more
Анонимно советување преку интернет – зошто и како?

Зошто луѓето избираат анонимни советувања? Постојат многу причини зошто луѓето претпочитаат анонимни советувања. Некои се многу срамежливи и се чувствуваат побезбедни кога остануваат анонимни. Тие се отвораат полесно кога знаат дека нема да бидат идентификувани, особено кога се зборува за тешки теми, како сексуални проблеми или други „табуа“. Анонимноста, како и физичката оддалеченост помеѓу клиентот […]

Read more