fbpx
Третман на панични напади со помош на когнитивно-бихејвиорална терапија

Панични напади, особено во време на пандемија, се една од најчестите причини за барање помош од психолог. Срцебиење, чувство на гушење, вртоглавици, страв се чести симптоми со кои лицата се соочуваат. Непријатноста на овие телесни симптоми се најчесто првата мотивација коja ги охрабрува да побараат помош. Иако навидум телесните симптоми се оние кои го прават […]

Read more
Анксиозноста и справување со анксиозност

Постојано размислувам дека нешто ќе се случи на моите блиски…. Навечер не спијам, размислувам на целиот ден како поминал, што сум завршил, што остана незавршено…. Не можам да се смирам, постојано ми лупа срцето и мислам ќе полудам…. Ме стегаат градите, не можам да завршам работни обврски, постојано проверувам во телефонот. Анксизноста ме крши. Анксиозноста […]

Read more
6 начини да се справите со социјална анксиозност

Дали чувстувате анксиозност да се дружите деновиве? Па, не сте сами – пандемијата нè остави сите малку несигурни и збуенти за тоа како да се дружиме. Бројот на заразени се зголемува, а особено страшен е растот на бројот на заразани од новиот вид на вирусот. Не изненадува фактот што ова резултираше со поголем страв од […]

Read more
Розалија Секуловска – Молкот не е решение!
featured image

Сведоци сме дека во последно време почнуваат на површина да излегуваат многу тешки приказни. Станува збор за сексуално (полово) злоставување и вознемирување. Освен овој вид на злоставување, постојат психичко (ментално), трудово (искористување на туѓиот труд за свои цели) и физичко. Најчесто разните видови на злоставувања се испреплетуваат. Едно е заедничко за сите нив – злоставувањето […]

Read more
Како по загуба на саканата личност?

Повеќето луѓе ќе доживеат загуба во одреден момент од нивниот живот. Тагата е реакција на која било форма на загуба. Жалењето е еден вид тага што вклучува смрт на некој близок. Жалењето и тагата опфаќаат низа чувства од длабока тага до лутина. Процесот на прилагодување кон значителна загуба може драматично да варира од една до […]

Read more
Депресија и депресивни нарушувања

Во Македонија нема сеуште јавна статистичка бројка, но праксата покажува дека многу депресивни болни не бараат соодветна стручна помош. Во последните 20 год. Депресијата е болест број 1. Според СЗО, многу луѓе страдаат од депресија, но многумина тоа не сакаат да го признат. Со депресијата оди и срамот, т.е. чувството на личен неуспех. Според некоја […]

Read more
Слика за сопственото тело и самодовербата

Сликата за себе и сопственото тело е „внатрешен речник“ што ги опишува карактеристиките на себе си, вклучувајќи работи како интелигентен, убав, талентиран, но истовремено и грда, дебела глупава, себична, неспособна итн. Моето тело Сликата за телото е перцепција за себе во огледало опфаjкајќи го го она во што верувате за вашиот сопствен изглед ( вклучително […]

Read more
Како да се подготвите за тежок разговор

Доколку некогаш сте се нашле во ситуација да избегнете или одложите тежок разговор, секако дека не сте единствени. Без разлика дали дома или на работно место ние го менаџираме конфликтот исто невообичаено како и што го создаваме. Тоа што е важно е да се земе во предвид е дека конфликтната ситуација не е секогаш лош […]

Read more
ГЛАСОВИТЕ ВО МОЈАТА ГЛАВА – ВНАТРЕШЕН КРИТИЧАР
Online psiholog

Од моментот кога ги отвараме очите наутро, па се до заспивање навечер во нашата глава се води непрекинат разговор. Содржината на разговорот кој го водиме со себе има големо влијание врз нашето ментално здравје.  Понекогаш, можеби се чувствуваме како во нас да живеат повеќе личности различни помеѓу себе. Според теоријата на трансакционата анализа во секоја […]

Read more
Како да се излечи заморот од видео повици

Дали се наоѓате апсолутно исцедени по еден ден состаноци на Zoom, иако едвај сте го напуштиле столот за работна маса? Да, за тоа можете да го обвинете заморот од видео повици и нема да бидете сами во ваква ситуација. Овој феномен е широко распространет бидејќи многумина од нас продолжуваат да работат далечински и да одржуваат […]

Read more