fbpx
Прокрастинација или незадоволство од работата?

Прокрастинација е чин на одложување или извршување на задачите во последната минута или по изминатиот рок. Некои истражувачи го дефинираат ваквото одолговлекување како „форма на неуспех на саморегулацијата која се карактеризира со ирационално одложување на задачите и покрај потенцијалните негативни последици“. Без оглед на тоа колку сте добро организирани и посветени, доколку се наоѓате во […]

Read more
Грижа за себе и карантин

Со појавата на вакцините во Европа, почнуваме да ја гледаме светлината на крајот од тунелот COVID-19. Како што ќе тече вакцинацијата, се надеваме дека постепено ќе започне враќањето на „нормалниот“ живот. Но, вакцината е сè уште далеку од Македонија. Живееме во оваа нова верзија на нашиот свет веќе околу 10 месеци, а за многумина од […]

Read more
Дали канабисот создава зависност?

Многумина ја поврзуваат зимата како време за препуштање во разни работи. Спиеме повеќе, грицкаме и пиеме додека не бидеме весели или едноставно претераме. Но, мрачното време и социјалната изолација предизвикува и зголемена употреба на канабисот како средство за релаксација. Канабисот е широко славен по своите медицински и рекреативни квалитети – познато е дека релаксира, воздигнува, […]

Read more
Негативна мисла и деструктивна фантазија

Дали ви се случило една негативна мисла да предизвика креирање на многу негативно сценарио во вашата глава? На пример, бенката на лицето наеднаш „станува“ тумор, патувањето со авион во друга држава „завршува“ со авионска несреќа….. На секој од нас барем еднаш му се случило ова и ваквите мисли се нарекуваат когнитивни дисторзии.  Когнитивните дисторзии се […]

Read more
Тест за социопат: Како да откриете дали некој има асоцијално нарушување на личноста

Што е разликата помеѓу социопат и психопат? Ниту „социопат“ ниту „психопат“ не се изрази што се користат во психологијата или психијатријата. Тие се разговорни поими за да опишат некој што има импулсивна, несовесна личност и на кој му недостасува основна емпатија кон другите. Социопатите, како што ги дефинираат повеќето луѓе, имаат тенденција да споделуваат повеќе […]

Read more
Неверство во брак и како потоа

За танго се потребни двајца, но, дали секогаш кога настанува проблем или неверсто во бракот и двајцата партнери имаат кривица? Како најчесто настанува проблемот? Постојат низа можни причини за брачно неверство. Во многу основи, лежат неколку можни причини. Една од нив е влијанието на неисполнети потреби. Личноста може да биде неспособна да ги исполни потребите […]

Read more
Социјалната анксиозност е во пораст

Еден од најгласните и најзагрижувачки обрасци што излегоа на површина од појавата на пандемијата е забележително зголемување на социјалната анксиозност. Ова се должи на зголемената леснотија на социјално избегнување и засилен страв (што веќе беше присутен) од дружење предизвикано од пандемијата. Според Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ-5), кој професионалците за ментално здравје […]

Read more
Како да се справите со анксиозност и демотивација за време на студиите?

Анксиозност е чувство на општа возбуденост, нејасен страв без очигледен надворешен повод, голем стрес и загриженост. Таа се манифестира преку повеќе физички и психички симптоми кои се доживуваат како многу непријатни. Според некои процени, дури 10% од населението страда од некоја форма на анксиозност. Анксиозноста се одликува со телесна (кардиоваскуларна, респираторна, гастроинтестинална),емоционална, когнитивна и бихејвиорална реакција. […]

Read more
Улогата на психологот во развојот на детето

Запознавање на детето преку процесот на растење и развивање може да биде една од најголемите награди да се биде родител. Да научите и спознаете како вашето дете гледа на светот, да разберете зошто појавува специфични однесувања во одредени периоди, да го научите на нови вештини, да му овозможите искуства кои носат нови чувства и промени […]

Read more
Што се случува кога некој личноста станува родител

Секоја индивидуа различно го доживува, преживува, успева или не успева да се справи со фактот дека станува родител. Тоа е голема, еволутивна промена. Основната наша човекова функција е репродукција, а тоа е создавање на поколение и грижа за него. Кај некои тој период поминува помалку стресно а, кај некои можат да се случат огромни промени. […]

Read more