fbpx

Што е терапија базирана на решенија и како може да ми помогне?

Кога многумина од нас ќе помислат на терапија, најчесто замислуваме како седиме на кауч, го истуриме срцето, копаме длабоко во нашето минато и се обидуваме да ги разбереме нашите мотивации и емоционални механизми за справување. Ние мислиме на терапијата како процес што ќе трае многу месеци, ако не и со години. Сепак, не секоја терапија е таква. Еден метод особено нè охрабрува да размислуваме повеќе за иднината отколку за минатото. Се вика “терапија фокусирана на решение”.

Што треба да знаете за терапијата фокусирана на решение

Па, што точно е терапија фокусирана на решение и како може да ви помогне да водите посреќен, поизбалансиран живот?

Накратко, терапијата насочена кон решение се фокусира токму на тоа – решенија за вашите проблеми. Тоа е терапија насочена кон исполнување на цели кои треба да креираат промени во вашиот живот и да го направат истиот помирен и помалку стресен. Вашите проблеми се решаваат, но самите проблеми не се длабоко разгледувани; наместо тоа, се дискутираат методите за напредно размислување за подобрување.

Покрај тоа што имате повеќе ориентиран пристап, терапијата насочена кон решение претпоставува дека вие најдобро се познавате себеси, дека решението за вашите проблеми лежи во себе, и едноставно вашиот терапевт треба да ги извади од вас. Терапијата базирана на решение нуди многу надеж и позитивност за многу луѓе кои бараат нега.

Која е историјата на терапијата фокусирана на решение?

Терапијата фокусирана на решение постои од доцните 70-ти и раните 1980-ти. Методот го развија двајца психотерапевти, Инсуо Ким Берг и Стив де Шазер, заедно со нивните колеги во Центарот за кратка семејна терапија во Милвоки, Висконсин. Тимот бараше краткорочни, ефективни решенија за проблемите на нивниот пациент, со практичен пристап базиран на решенија.

Што вели истражувањето за терапија со фокус на решение?

Од своето основање, терапијата фокусирана на решенија е изучувана широко и се покажа како ефикасна. На пример, имало 150 рандомизирани клинички испитувања кои ја проучувале терапијата фокусирана на решение. Генерално, се покажа дека е ефикасно и дава слични резултати како и другите популарни методи на терапија, вклучувајќи когнитивно-бихевиорална терапија и интерперсонална психотерапија.

Како функционира терапијата која се фокусира на решенија?

Терапијата фокусирана на решение е слична на другите методи на терапија со тоа што обично седите со терапевт еден-на-еден за да ја завршите работата. Деновиве, достапни се и виртуелни и мрежни опции за терапија насочена кон решение. Разликата помеѓу терапијата фокусирана на решение и другите методи е тоа каде лежи фокусот и што се дискутира за време на типична сесија.

Кој треба да бара терапија базирана на решение?

Некој што доживува сериозно психичко здравје, како што се анксиозност, депресија или биполарно растројство, не мора да бара само терапија базирана на решение. Терапевтите базирани на решенија обично не дијагностицираат проблеми со менталното здравје и не можат да ги излечат овие поголеми основни проблеми. Меѓутоа, кога се користи заедно со други терапии, терапијата базирана на решение може да биде корисна за секој што доживува стрес во животот.

Луѓето кои можат да имаат корист од терапија фокусирана на решение се:

  • Деца кои доживуваат проблеми со однесувањето
  • Деца кои доживуваат проблеми на училиште
  • Семејства со дисфункционална динамика
  • Луѓе кои се борат со зависноста
  • Парови кои имаат проблеми во врската

Кои прашања се третираат со терапија базирана на решение?

Сериозните тековни борби за ментално здравје не треба да се третираат само со методи на терапија базирани на решение. Но, терапијата базирана на решенија може да се осврне на многу вообичаени проблеми со кои се борат луѓето, вклучувајќи проблеми со врската, прашања на училиште, прашања во семејството и проблеми на работното место.

Општо земено, ако имате предвид какво може да биде решението за вашиот проблем, но не сте сигурни – или ако сметате дека имате потреба од некој што ќе ви помогне да ги средите вашите опции – терапијата базирана на решение може да биде вистинскиот избор за вас.

Терапевт кој практикува техники базирани на решенија, ќе ви помогне да станете „експерт“ за вашиот живот и ќе ви помогне да одредите решенија за вашите проблеми скриени во себе. Честопати, пристапот заснован на решение ќе се користи заедно со други методи – како што се когнитивна бихејвиорална терапија или традиционална психотерапија – иако може да се користи самостојно.

Кои техники ги користат терапевтите фокусирани на решение?

Сесија за терапија фокусирана на решение најверојатно ќе започне со низа прашања. Овие прашања може да бидат во врска со тоа со што се борите, што во моментов гледате како можни решенија за вашите проблеми и што ви одговарало во минатото, бидејќи сте решиле други проблеми.

Вашиот терапевт нема да ви каже што да правите, но ќе ви помогне да ги организирате вашите мисли за тоа кои решенија можат да ви одговараат и да ве упати да се чувствувате сигурни за сопствените инстинкти. Вие и вашиот терапевт ќе работите заедно за да го решите проблемот. На моменти, вие и вашиот терапевт ќе направите конкретни планови за тоа како ќе се постигне вашата цел.