fbpx

Емоционална едукација

Твоето катче за ментално здравје

Справување со срам

Срамот е емоција која вклучува негативна самоевалуација – верување дека нешто фундаментално не е во ред со...

Прочитај повеќе

Како ги одбираме оние во кои се заљубуваме?

Како ги одбираме оние во кои се заљубуваме? Потребата за љубов се смета за една од најосновните...

Прочитај повеќе

Нарцизам – психологијата позади нарцисоидно растројство на личноста

Нарцизам се карактеризира со претерано високо мислење за себе, екстремно самоуважување, прекумерна потреба за моќ, успех и...

Прочитај повеќе

Справување со жалење и загуба

Не постои личност на планетата што не тагува. Тагата и загубата се вткаени во човечкото искуство. Тие...

Прочитај повеќе

Односот помеѓу гнев и ранливост

За многумина од нас, секогаш кога се чувствуваме исплашени, тажни, вознемирени или осамени, последното нешто што би...

Прочитај повеќе

Како да ја подобрам својата самоконтрола?

Самоконтрола – или способност да се управува со своите импулси, емоции и однесувања за да се постигнат...

Прочитај повеќе

Психопатологија – што е токофобија, couvade синдром и таткова постпородилна депресија?

Секоја умерена вознемиреност и загриженост е нормална, но потребно е да се знае кога треба да се...

Прочитај повеќе

Емпатија – клучот за емоционална интелигенција

Сите знаеме дека емпатија е многу важна особина, која ни овозможува да го погледнеме светот низ други,...

Прочитај повеќе

Искреност и отворена комуникација: Подобрување на твоите комуникациски вештини

Она што нѐ дели од останатите живи суштества е нашата способност да го вклучиме говорот како фундаментална...

Прочитај повеќе

Емоционална недостапност – Зошто ни се допаѓаат емоционално недостапни личности

Емоционалната недостапност доаѓа во многу форми. Основен симптом на емоционална недостапност е тоа што на личноста и...

Прочитај повеќе