fbpx

Траума

Твоето катче за ментално здравје

Како да се надмине опсесијата кон невозвратена љубов?

Опсесијата е мисла која го запоседнува умот во континуитет. На опсесијата гледаме како “натрапник” кој може да...

Прочитај повеќе

Како потиснатите емоции нè разболуваат?

Една од најљубопитните и најризичните работи за тоа како сме изградени е колку е тешко да се...

Прочитај повеќе

Што значи социопат?

Да, социопатите постојат! Познати во клиничката пракса како поединци со антисоцијално нарушување на личност (Anti-Social Personality Disorder...

Прочитај повеќе

Причини за социјална анксиозност

Што ја одржува социјалната анксиозност? Зошто едноставно не поминува само по себе? Зошто стравот од отфрлање е...

Прочитај повеќе

Справување со срам

Срамот е емоција која вклучува негативна самоевалуација – верување дека нешто фундаментално не е во ред со...

Прочитај повеќе

Како чувството на неизвесност предизвикува анксиозност

Секој човек се грижи, но за некои од нас, страдањето е на сосема друго ниво и значително...

Прочитај повеќе

Надминување на зависност: Семејството како клучен фактор во борбата

Зависност кај еден семеен член има значително влијание врз целото семејство. Тоа може да предизвика нарушување на...

Прочитај повеќе

Справување со жалење и загуба

Не постои личност на планетата што не тагува. Тагата и загубата се вткаени во човечкото искуство. Тие...

Прочитај повеќе

Односот помеѓу гнев и ранливост

За многумина од нас, секогаш кога се чувствуваме исплашени, тажни, вознемирени или осамени, последното нешто што би...

Прочитај повеќе

Врсничко насилство – тема на разговор и во 21 век

Насилството постоело секогаш. И во времето на војни и во дигиталниот свет денес. Врсничко насилство, во стручната...

Прочитај повеќе