fbpx

Родителство и семејна динамика

Твоето катче за ментално здравје

Од дете до возрасен: Емотивниот ролеркостер на адолесценција

Адолесценција и пубертет често се прикажуваат како бурен период од животот, кој се карактеризира со ролеркостер од...

Прочитај повеќе

Врсничко насилство – тема на разговор и во 21 век

Насилството постоело секогаш. И во времето на војни и во дигиталниот свет денес. Врсничко насилство, во стручната...

Прочитај повеќе

Психопатологија – што е токофобија, couvade синдром и таткова постпородилна депресија?

Секоја умерена вознемиреност и загриженост е нормална, но потребно е да се знае кога треба да се...

Прочитај повеќе

Како да им простиме на нашите родители?

За многумина од нас со проблематични детства, обележани со траума и неволја, една од главните дилеми на...

Прочитај повеќе

Психичка подготвеност за процесот на породување

Донесувањето на свет на живо суштество кое ќе има прилика да ги почувствува сите убавини на живеењето,...

Прочитај повеќе

Долгорочното влијание на емоционално запоставување од родителите

Во животот на возрасниот, емоционалното запоставување може да се чувствува како сив облак кој виси над него.....

Прочитај повеќе

Стрес и финансиски грижи во семејството

Многумина од нас, од целиот свет и во сите сфери на животот, се справуваат со финансиски грижи...

Прочитај повеќе

Развивање самопочит и самодоверба кај децата

Што се подразбира по самодоверба кај децата? Корените на самодовербата се раѓаат или кршат во детството. Раните...

Прочитај повеќе

Психолошки предизвици при забременување и во текот на бременоста

Менталната подготвеноста за време на репродуктивниот период и забременување е од големо значење. Покрај физичките промени, подеднакво...

Прочитај повеќе

Негување на партнерска релација во семејство со мало дете

Децата се чувствуваат сигурни и сакани кога нивните родителите имаат блиска партнерска релација. Раѓањето на детето често...

Прочитај повеќе