fbpx

Како чувството на неизвесност предизвикува анксиозност

Секој човек се грижи, но за некои од нас, страдањето е на сосема друго ниво и значително ни го уништува животот. Ние сме, без да сакаме да бидеме неблагодарни или апсурдни, повеќе или помалку трајно вознемирени со постојано чувство на неизвесност.

Она што ги отежнува работите за нас, анксиозните, е тоа што не можеме да одржуваме разлика помеѓу она што објективно заслужува терор и она што автоматски и неразмислено го предизвикува. Суштинското смирувачко прашање – „Дали всушност постои нешто од што да се плашиме овде?“ – не може ни да влезе во свеста.

Како неизвесност предизвикува анксиозност

Неизвесноста е состојба на незнаење што носи иднината. Се манифестира како непредвидливост и недостаток на контрола. Човечките суштества се дизајнирани да бараат стабилност и безбедност, што ја прави неизвесноста огромен предизвик за справување.

Неизвесноста предизвикува каскада од анксиозни психолошки одговори. Кога се соочуваме со неизвесност, нашиот мозок ја доживува како потенцијална закана, активирајќи го системот за одговор на стрес. Ова може да доведе до симптоми како што се зголемен пулс, потење и чувство на нелагодност или страв.

Една од основните причини зошто неизвесноста предизвикува анксиозност е нашата когнитивна проценка на ситуацијата. Кога ќе наидеме на неизвесност, нашиот ум честопати скока кон најлошите сценарија, замислувајќи ги сите можни негативни исходи. Ова песимистичко размислување го засилува нашето чувство на ранливост и ја поттикнува анксиозноста уште повеќе.

Контрола и предвидливост

Луѓето имаат природна тенденција да бараат контрола и предвидливост во нивните животи. Неизвесноста го нарушува ова чувство на контрола, оставајќи нè да се чувствуваме беспомошни и ранливи. Неможноста да се влијае или да се предвидат исходите е она што ги интензивира чувствата на анксиозност

Дури и ако не се чувствувате свесно загрижени кога правите секојдневни избори, анксиозноста всушност се јавува како одговор на вашиот мозок на неизвесноста, без разлика се работи за голема или мала одлука.

Анксиозноста е како алармен систем на нашиот мозок кога работите не се совпаѓаат со она што го очекуваме. 

Ова се заснова на теорија која вели дека нашиот мозок секогаш погодува што ќе се случи следно. Кога тие претпоставки се погрешни, тоа предизвикува еден вид хаос сигнал наречен, што нè прави да се чувствуваме вознемирени.

Дури и животните се чувствуваат вака кога не се сигурни за нешто. Меѓутоа, луѓето, со нивните напредни когнитивни способности, се способни да доживеат анксиозност која произлегува од апстрактни концепти како егзистенцијален страв. И покрај тоа што нашите еволуирани мозоци се вешти во справувањето со непосредните закани, тие често предизвикуваат слични реакции на современите несигурности, како финансиски грижи или егзистенцијално испрашување. Поедноставно кажано, денес, ние се вознемируваме за секакви работи, а не само за реални закани. Нашиот мозок е навистина добар во предизвикување анксиозност. Може да нè натера да се чувствуваме вознемирени, дури и кога не постои непосредна опасност.

Целиот овој процес е вкоренет длабоко во нашата еволуција.

Механизми и стратегии за справување

За да му пристапите на ова, започнете со тоа што ќе препознаете дека анксиозноста е природен одговор на неизвесноста. Разбирањето како функционира нашиот мозок може да ни помогне подобро да управуваме со нашата анксиозност

Следно, обидете се да го идентификувате изворот на вашата неизвесност. Дали е тоа одлука што треба да ја донесете, ситуација со која се соочувате или нешто друго? Откако ќе ја откриете причината, разделете ја на помали, податливи делови.

Вежбајте техники на внимателност за да останете присутни и приземни во моментот. Ова може да ви помогне да го смирите вашиот ум и да го намалите чувството дека сте обземени од неизвесност.

Создадете рутини и структура во вашиот живот за да обезбедите чувство на стабилност. Имањето мала дневна рутина може да помогне да се минимизира непредвидливоста и да се чувствувате под контрола.

Побарајте поддршка од пријателите, семејството или терапевт ако ви треба помош за навигација на вашите чувства на анксиозност. 

И на крај, запомнете дека неизвесноста е нормален дел од животот и во ред е да ги немате сите одговори. Фокусирајте се на она што можете да го контролирате, правете мали чекори напред и бидете љубезни кон себе додека се движите низ овие неизвесни времиња.

Побарај совет или насока од Марија Трајковски

неизвесност марија трајковски

Јас сум тука да ви помогнам да ги разберете основните причини за вашата анксиозност, да развиете поздрави механизми за справување и да имплементирате практични стратегии за подобрување на емоционалната благосостојба. Со поддржувачки и емпатичен терапевтски однос, ве потткинувам да ги решиме основните проблеми, да ја подобрите сопствената емоционалната отпорност и да работите кон постигнување побалансиран и поисполнет живот.

Ако се борите несигурност и постојан страв, само пополнете го формуларот подолу. Јас сум тука да помогнам.