fbpx

Светски ден на менталното здравје: Историја и значење за време на пандемијата Ковид-19

Светскиот ден на менталното здравје се слави на 10 октомври секоја година за да се зголеми вклученоста во прашањата на менталното здравје, охрабрувајќи го глобалното образование за ментално здравје и застапување против социјалната стигма. Оваа година, за да се расветли алармантниот пораст на менталните нарушувања, меѓународниот ден на свеста ќе се фокусира на „Менталното здравје за сите“ и зголемените инвестиции во менталното здравје.

Под иницијатива на Светската федерација за ментално здравје и заменик генералниот секретар Ричард Хантер, првиот Светски ден на менталното здравје беше одбележан на 10 октомври 1992 година. Секоја година, илјадници претставници и поддржувачи се собираат за да ја прослават оваа годишна програма за свесност чија мисија е да ги расветли менталните болести и ефектите што ги имаат врз мнозинството од глобалното население.

Сега повеќе од кое било друго време во поновата историја, почнавме да ја разбираме важноста на менталното здравје и колку е потребно да се обезбеди нејзина благосостојба. Во голема мера, целиот свет доживеа промени во секојдневен живот. Оваа пандемија создаде глобална вонредна состојба што не покажува апсолутно никакви знаци на запирање.

Да се ​​одржи владеењето на здравиот разум и да се обезбеди ментална и емоционална благосостојба е тешко секој ден. Секојдневниот стрес за животот што го носиме со нас е тежок, но кога ќе се фрли во мешавина глобална пандемија, игнорирањето на менталното здравје станува сè поопасно.

Стресот и вознемиреноста предизвикани од постојаната закана за личното физичко здравје и здравјето на најблиските е доволно за да се направи хаос, додајте ја на тоа изолацијата што се појави заедно со ставањето во карантин и имаме смртоносен фабрикат што доведе многу луѓе да станат депресивни. Со падот на економијата и губењето на работните места, неизвесноста и емоционалната вознемиреност го замаглуваат скоро целото глобално население. Низ оваа пандемија, статистичките податоци покажуваат алармантно зголемување на бројот на луѓе погодени од проблеми со менталното здравје. Дури и пред пандемијата, статистичките податоци покажаа тешка состојба со околу 450 милиони луѓе ширум светот кои живеат со некој вид ментално растројство. Како одговор на ова, Светската здравствена организација и Светската федерација за ментално здравје ги повикуваат луѓето ширум светот да обрнат поголемо внимание на нивната психолошка благосостојба и да побараат помош порано.

Многу психијатри и терапевти решија да помагаат на пациентите преку Интернет, а некои дури и ги користат и социјалните медиуми со цел да ја информираат јавноста за чекорите што можат да ги преземат за да обезбедат лична благосостојба, како и да ги научат луѓето како да бидат поприлагодливи на менталните болести кај оние околу нив.