fbpx

Што по ѓаволите да прават луѓето кои бараат работа во време на пандемија?

Нема фин начин да се каже дека времето во кое што живееме е тешко.

Ако имате работа, можеби живеете во постојан страв дека ќе бидете еден од несреќните во следната рунда отпуштања. Ако немате работа, можеби испраќате повеќе апликации за работа на ден и не добивате никаков одговор.

Ниту една од двете ситуации не е забавна, но ова е економијата – и светот – во кои живееме во моментов. Значи, што по ѓаволите да прават луѓето кои бараат работа во време на пандемија? Па, мојот совет до вас е двоен, и не вклучува само барање на работа. Додека барате нова работа, не можете да ја занемарите сопствената благосостојба – важно е да останете здрави и фокусирани, особено кога чувствувате дека работите излегуваат од контрола.

Совети за себе-грижа за оние што бараат работа во економијата COVID-19

Занемарувањето на вашето ментално здравје во овие периоди само го отежнува барањето на работа и животот воопшто. Па, еве неколку совети за грижа за себе за оние што бараат работа.

Одржувајте некаква рутина

Знам колку е лесно да западнеш во стапицата, да спиеш цел ден и да не правиш апсолутно ништо кога си невработен. Но, одржувањето на некој вид рутина навистина може да биде корисно за вашето ментално здравје, особено ако сте склони кон депресија.

Не треба да имате целосен распоред за целиот ден. Може да биде нешто едноставно како да се обврзете да готвите здрав појадок, да одите на прошетка откако ќе јадете, а потоа да поминете еден час правејќи нешто посветено на барањето на нова работа. Осигурете се дека вашата рутина едноставна, така што ќе биде нешто до кое се држите!

Користете ја вашата мрежа за поддршка

Сега не е време да го прикажете вашето храбро лице и да го задржите целиот ваш стрес за себе. Сосема е нормално е да сте под стрес, вознемирени, депресивни или сите горенаведени во моментов. Отворањето за ова на вашата мрежа за поддршка – без разлика дали тоа се вашите пријатели, членови на семејството или вашиот онлајн терапевт – навистина може да помогне.

Вашите најблиски се тука за вас! Тие сакаат да помогнат. Деновиве сите можеме да искористиме за малку дополнителна љубов и хумор. Разговор со други пријатели во вашите чевли кои исто така бараат работа може да биде голема поддршка. Може да се послужите и да си понудите едни на други совети, поддршка и охрабрување.

Забавувајте се

Кога се чувствувате под стрес и мизерно заради пазарот на трудот и пандемијата, лесно е да заборавите да се забавувате! Мораме да правиме нешто во што уживаме за да го олесниме и подигнеме расположението. Идејата за забава на сите е различна, затоа правете го она што ви е најзабавно: видео игри, спортови, свирење на инструмент, пешачење… што и да ви годи вам.

Вежбајте прифаќање

Прифаќањето на ситуацијата е полесно да се каже отколку да се направи, но со вежбање, оваа вештина може да биде многу корисна. Размислете за тоа: колку и да го проколнуваме универзумот за воведување на оваа пандемија и пазарот на трудот, да посакаме работите да бидат поинакви, не можеме да ги промениме. Немате друг избор освен да ја прифатите реалноста на ситуацијата и да склучите мир (или нешто како мир) со неа. Прифатете ја новата реалност и вложете ја својата енергија кон прилагодување кон неа.

Вратете се на основите за грижа за себе

Постојат толку многу мали нешта што можете да ги правите секојдневно и можат да направат голема разлика за тоа како се чувствувате. Да именувам неколку:

  • Запомнете ги основите на здравјето: пијте доволно вода, спијте доволно и избалансирана исхрана
  • Вежбајте, не само за вашето физичко здравје, туку и за вашето ментално здравје
  • Користете техники за релаксација како длабоко дишење или медитација во моменти на зголемена вознемиреност
  • Обидете се да водите дневник, за да ги ставите вашите мисли на хартија и полесно да ги разберете вашите надворешни чувства

Овие совети се важни дури и кога нема пандемија, но следејќи ги овие предлози треба да се ставите во добра форма, ментално и емоционално.