fbpx

Техники за справување со социјална анксиозност

Еден од најгласните и најзагрижувачки обрасци што излегоа на површина од појавата на пандемијата е забележително зголемување на социјалната анксиозност. Ова се должи на зголемената леснотија на социјално избегнување и засилен страв (што веќе беше присутен) од дружење предизвикано од пандемијата.

Според Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања (ДСМ-5), кој професионалците за ментално здравје го користат како водич, социјалното анксиозно растројство се дефинира како „обележан и постојан страв од една или повеќе социјални или ситуации поврзани со перформанс во кои се наоѓа лицето изложено на непознати луѓе или можна контрола од други“.

Социјалната анксиозност е подеднакво честа кај мажите и жените и обично започнува околу 13-та година од животот. Луѓето често доживуваат симптоми 10 или повеќе години пред да побараат помош од професионалец. Поранешниот американски хирург генерал Вивек Мурти неодамна привлече внимание на поврзаноста помеѓу отсуството на социјални врски за време на пандемијата и како оваа самотија е поврзана со влошување на физичкото и менталното здравје, вклучително и анксиозност и депресија. Тоа значи дека е важно да се најдат начини за неутрализирање и лекување на социјалната анксиозност, дури и во време кога може да се чувствува лесно едноставно да се избегне целосно социјалната интеракција. Еве неколку едноставни техники кои ќе ви помогнат да се справите со социјалните проблеми со анксиозноста што можеби да ги трпите во овие надреални времиња:

1. Потсетете се на „нормалното“ пред пандемијата

Важно е да го потсетите вашиот ум на она што порано беше обично нормална човечка интеракција во вашиот живот. Колку подолго социјално се дистанцираме и изолираме, толку полесно е да ги изгубиме своите вештини за социјализација и својствените чувства да сме во групи. Обновете ги спомените за нормалните работи што сте ги правеле пред пандемијата, без да носите маска или социјално дистанцирање. Потопете се во телевизиски серии или филмови кои ви донеле радост и ве потсетуваат на оцијалната интеракција која сте ја имале порано. Потсетниците за тоа како порано сте живееле подобро ќе ви го подготват умот за иднината.

2. Создадете пријатни слики

Седнете на тивко место да медитирате и обидете се да визуелизирате социјална интеракција откако ќе заврши пандемијата. Живописно замислете искуства за интеракции со различни луѓе, разговори и места со кои ќе се сретнете. Земете длабоки смирувачки вдишувања и програмирајте се да чувствувате „мирна контрола“.

Вежбајте ги овие ментални вежби 5 минути дневно за да станат рутински. Колку повеќе вашиот мозок практикува вакви искуства, дури и да е замислено, толку е полесно за вашиот мозок да се репрограмира.

3. Вежбајте како е да бидете околу луѓето

Излезете од вашата удобна зона за да отидете во самопослуга или аптека за да се чувствувате социјално поврзани со луѓето од безбедно растојание. Рачно изберете неколку луѓе на кои им верувате надвор од вашето потесно семејство за да се дружите лично; прошетајте 15 минути или седете во паркот. Вежбајте некаква форма на социјална интеракција низ текот на денот. Не дозволувајте вашата анксиозност да ве води и да ве контролира. Одржувањето на дисциплината е поважно од тоа како или колку долго го правите тоа. Бидете истрајни!

4. Учествувајте и вклучете се во видео повиците

Предизвикајте се да ја одржувате камерата вклучена за време на видео повиците и вербално да учествувате. Ова ќе ве принуди да управувате со стравот предизвикан од социјални интеракции. Криењето за време на видео повиците и не справувањето со стравовите што може да ги имате од јавно говорење, само ќе ги разгори и влоши вашите симптоми на социјална анксиозност. Посветете и поставете цели за зборување и обидете се да ги надминете секоја недела.

5. Бидете истрајни

Клучот за да се биде ефикасен со овие техники е нивно постојано практикување. Ако не доживеете мерливи нивоа на намалување на вашата социјална анксиозност, можеби ќе треба да побарате стручно водство. Онлајн терапевт за социјална анксиозност можеби вреди да се истражи.