fbpx

Кои се долгорочните ефекти на карантинот врз врските?

Глобалната пандемија и драстичните промени принудија многумина од нас да преиспитаат различни аспекти од нашите животи. За оние кои живеат во непосредна близина со други, предизвиците од карантинот честопати ги зголемуваа проблемите што може да се занемарат под различни околности. На другиот крај на спектарот, оние што живеат сами се соочиле со свои искушенија обидувајќи се да одржат врски со најблиските. Сега, кога сме скоро една година во реалноста на ситуацијата, започнавме да откриваме каков е ефектот врз нашите односи со другите.

Долгорочното влијание на карантинот врз врските

Истражувачите се заинтересирани да научат како овие уникатни околности влијаеле на квалитетот на нашите односи, со неколку студии кои сугерираат дека тоа има вистински ефект врз тоа како се справуваме со другите.

Студијата „Раните ефекти на пандемијата КОВИД-19 врз задоволството и атрибутите на врските“ беше објавена во ноември 2020 година. Во студијата испитани се 654 луѓе, еднаш пред да се прогласи пандемијата во декември 2019 година и двапати во текот на неа, во март и април 2020 година. Резултатите посочуваат дека „задоволството од врската и каузалните атрибуции не се менувале со текот на времето, но атрибуциите на одговорност се намалиле во просек“. Студијата откри дека задоволството се зголемило и несоодветните прилагодувања се намалија кај паровите со поповолна динамика, додека задоволството се намали и несоодветните атрибути се зголемија кај оние со пониска динамика на функционирање.

Друга студија ги разгледа ефектите врз социјалните односи за време на КОВИД-19 во Јордан. Откриено е дека пандемијата негативно влијае на социјалните односи, што, всушност, може да доведе до негативни здравствени импликации.

Како да се зголеми комуникацијата и да се развијат нови вештини за справување

Типични реакции на траума се повлекување или социјална изолација или, обратно, потреба од дополнителна љубов и внимание од партнерот. Кога секоја индивидуа во врската се чувствува исцрпена во различно време, емоциите и раздразливоста исто така може да бидат големи. Врските што во меѓувреме се соочуваат со траума можат да создадат негативни, нездрави обрасци на однесување. Од друга страна, ситуацијата може да ги поттикне паровите да ја зголемат комуникацијата и да развијат нов сет на здрави вештини за справување.

Пронајдете нов ритам

Уникатно време и карантинот поттикна многумина од нас да се навикнат и да се сместат во ритам со најблиските до нас.

Веднаш по пандемијата, паровите или се бореа да останат поврзани на далечина или се обидоа да воспостават граници откако се најдоа затворени заедно на подолг период. Состојбата во врската денес е резултат на напорите и разговорите кога паровите се движеа на нова територија и трнлив терен.

Како луѓе, ние бараме удобност на природниот ритам и стабилност. Здравите односи го прават истото. Ако врската се одржала до сега, тоа веројатно се должи на посветените напори на секој партнер, работејќи низ невремето и воспоставувајќи нов начин да бидете заедно за време на бурно време.

Држете сè додека не се смират работите

Оние во особено предизвикувачки врски може да се почувствуваат загубени што да прават за време на пандемијата. Како се очекува тие да останат во стабилни односи со партнерот сè додека не биде можно истите да се прекинат? Кога ќе се појави криза или траума, нормално е да се обидеме и да се одржиме себеси држејќи се за она што е познато. Нашите интимни односи секако се под влијание на криза или каков било принуден, нов развој што е надвор од наша контрола. Да се ​​работи низ овие проблеми додека се стабилизираме себе си и нашите односи е предизвик.

Некои од тие предизвици може да вклучуваат разликување помеѓу внатрешен проблем во рамките на самото партнерство, наспроти тешкотиите предизвикани од надворешни сили што ќе се подобруваат со работата. Идејата за раскинување може да изгледа контраинтуитивно, бидејќи создава уште поголем хаос во нашиот живот. Претпоставуваме дека е подобро да се одржува врската сè додека не се смират работите. Сепак, ова не е секогаш најдобриот избор. Ако се чувствувате како да го купувате своето време, за „правилно“ или „подобро“ време за раскинување, време е или да копате и да го решите проблемот или да се ослободите од врската. Никогаш не е добро време за раскинување.

Всушност, сега навистина може да биде најдобро време за раскинување, бидејќи тоа ќе ви помогне да избегнете стрес, незадоволство и токсичност во иднина.

Разликувајте ги односите со блиските од оние со познаниците

Што е со неромантичните врски – дали пандемијата предизвика да изгубиме пријатели или продуктивно се стесни нашиот круг на луѓе? Дали пандемијата и карантинот ни помогнаа да сфатиме кој е навистина тука за нас? Забележувањето кој се држи во криза може да ни помогне да ги разликуваме блиските пријатели од познаниците.

Сега има многу дискусии во просториите за терапија за тоа кој остана во контакт, подаде рака и помогна за време на карантин. Исто така, многу се зборува за чувство на разочарување; и во нас самите и во нашите пријатели. Почувствувавме огромна изолација и осаменост, желба за врска и не знаеме како да го добиеме тоа, кому да го дадеме нашето време и како.

Секој реагира различно во криза. Секако, се случуваат жртви во врските во моментов, но исто така има и нов фокус на прошка, комуникација и благодет за луѓето во нашите животи и за нас самите – сите издржувајќи тешкотии на еден или друг начин.

За крај

Монотонијата на карантинот си постојаните ограничувања можат да изгледаат неподносливо и бесконечно, што го отежнува замислувањето полесни периоди. Сепак, надежта е дека низ предизвикувачки времиња ќе можеме да ги прилагодиме, процениме, откриеме нашите јаки страни и да се вратиме со подобра перспектива.

Траумата, тешкотиите, непријатноста може да додадат на нашата издржливост, лична свест и начинот на кој ги вклучуваме и цениме односите во нашите животи.