fbpx

Зошто досадата може да биде добра и како да се искористи

Ако сте нешто како мене, заедничка тема на вашите текстуални пораки со сите ваши пријатели се поплаки за тоа колку ви е досадно. Животот едноставно изгледа нема возбуда овие денови. Ние сме навикнати да живееме зафатени животи и сега кога нашите животи се потивки и социјаланиот живот е блокиран, имаме многу време на нашите раце. Следува досадата.

Многумина од нас ја сметаат здодевноста како лоша работа, но дали можеме да ги смениме нашите умови и всушност да ја гледаме како добра работа?

Зошто достадата може да биде добра?

Досадата може да биде одличен показател дека треба да го надополниме нашиот живот. Да се ​​досадуваме е како нашиот мозок да ни кажува дека има енергија да стори нешто, но сака да направи нешто забавно.

Чувството на здодевност не мора само да ни тежи, истото може да послужи и како мотивација да станеме и да направиме нешто! Истражувањето го поддржува ова. Една студија од 2019 година се фокусира на досадата како „малку познат начин да се предизвика креативност“, откако откри дека кај учесниците во истражувањето, досадата ја зголемила продуктивноста и генерирањето идеи.

Во суштина, кога ни е досадно, ни недостасува стимулација на еден или друг начин. Мотивацијата да се ослободиме од досадата нè тера да бараме стимулација, и од тука доаѓаат добрите работи.

Како да се излечи досадата

Многумина од нас се обидуваат да ја излечат здодевноста на ист начин: со вклучување на Нетфликс и безумно гледање на емисија додека истовремено “скроламе” низ нашите канали на социјалните мрежи. И покрај оваа „стимулација“, обично остануваме да се чувствуваме досадно, па дури и празни. Зошто? Овие активности всушност не се многу привлечни.

Секако, има време и место за долги дремки, но тие обично не се најдобри лекови за досада. Охрабрете се да размислувате за активности што можат да ги вклучат вашите умови или тела, пријатни и активни. Сакате да најдете активности што ве окупираат и течат. Кога сте активно ангажирани, ќе забележите дека досадата едноставно не е веќе чувство.

Не можам да сфатиш што треба да правиш? Ако сте навистина заглавени, размислете повторно за работите што ги правевте како дете. Дали боевте, правевте загатки или слушавте музика? За многумина од нас, работите што ги правевме како дете се природни начини да се излечи таа досада.

Не постои универзален начин да се излечи досадата (извинете!) Бидејќи она што е пријатно за една личност може да биде досадно за следната. Пронаоѓањето што ја лекува вашата здодевност може да потрае неколку обиди и грешки, затоа ќе треба да имате трпеливост кога станува збор за наоѓање на вашиот личен лек. Но, штом ќе ги пронајдете активностите што ви одговараат, вреди.

Можеби е исто така тешко да се најде мотивација да направиш нешто кога си толку навикнат да се давиш само во ТВ-емисии и Инстаграм. На крајот на краиштата, вклучувањето во активност бара повеќе напор отколку да седите на каучот и да ја прегледате секоја сезона на “Friends” по трет пат.

Потсетете се дека за да ја излечите здодевноста, треба да престанете да го правите вообичаеното. Време е да размислите надвор од кутијата, да отстапувате од нормата и да ги свртите вашите брзини.

Еве три упатства за лекување на досада:
  • Дознајте што копнеете
    Запрашајте се дали треба да се движите и да бидете физички поактивни или треба да бидете ангажирани во когнитивна смисла? Продолжете од тука – можеби треба да одите на пешачење; можеби треба да пронајдете особено впечатлив роман за да исчезнете.
  • Бидете љубопитни
    Дозволете си да се прашувате за нови работи. Отворете го вашиот ум и поздравете ја љубопитноста како позитивна алатка. Што ве интересирало отсекогаш? Што е нешто што отсекогаш сте сакале да го научите?
  • Не плашете се да бидете почетник
    Бегството од досада може да нè наведе да испробаме сосема нови работи, работи за кои никогаш порано не сме размислувале да ги испробаме. Стравот да не успееме или да не направиме нешто совршено може да нè спречи да пробаме нови работи. Сепак, прифатете се за почетник и пристапете кон ситуацијата како одлична можност да научите.

Затоа, следниот пат кога ќе се чувствувате досадно, потсетете се дека досадата може да биде добра работа – можеби е нешто што ќе ве мотивира да преземете нов предизвик, да се активирате или да преземете нова романса. Дозволете си да дозволите идеите да течат слободно. Досадата и добиената мотивација и љубопитност може да ве одведат на места каде што никогаш порано не сте биле.