fbpx

Интровертите наспроти Екстровертите

управување со стресот

Естровертите или интровертите се само два типови на луѓе кои различно комуницираат со светот околу нас. Интровертноста и екстровертноста имаат спектарни особини. Дополнително, многу луѓе се идентификуваат како амбиверти, или некаде на средина на спектарот.

Без разлика дали сте интроверт, екстроверт или амбиверт, разбирањето на вашите потреби е важно за одржување на позитивното ментално здравје. Секој има предности, слабости и различни потреби за грижа за себе. Сите можат да живеат исполнети животи, ова само изгледа различно за секој тип на личност.

Што се интровертни и екстровертни?

Спротивно на популарното верување, интроверт не е некој срамежлив или тивок, туку е некој што претпочита мирна средина и му треба осаменост за да се наполни. На интровертите им треба време за себе за да се чувствуваат најдобро затоа што социјалната интеракција троши енергија. Интровертите се проценува дека сочинуваат 30-50% од населението.

Од друга страна, екстровертите напредуваат во социјалната интеракција и се чувствуваат енергично преку интеракција со други. Екстровертите претпочитаат да бидат покрај другите отколку да бидат сами и најдобро е тоа да го сторат за нивното ментално здравје. Екстровертите се проценува дека се половина до три четвртини од населението.

Некои луѓе се идентификуваат како амбиверти, поседувајќи комбинација на одлики, паѓајќи некаде на средина од двете. На амбиверти може да им треба малку време за себе за да ги наполнат батериите, но исто така да може да имаат и потреба од интеракција со други луѓе.

Нивоата на интровертност или екстровертност не се само одлики на личноста, туку всушност се вкоренети во науката за мозокот. Секој од нив има посебна хемија на мозокот, допамин, хемикалија што прави да се чувствуваме добро, испуштена во различни ситуации. Истражувањата покажуваат дека екстровертите имаат поактивни системи за наградување на допамин, што им го олеснува вклучувањето во стимулирачки социјални средини. Ова е и причината зошто на екстровертите им е потребна поголема социјална интеракција затоа што им треба гласна и зафатена ситуација за да ги почувствуваат ефектите на допаминот.

Интровертите се почувствителни на допамин отколку екстровертните, поради што им треба помалку социјална интеракција за да се чувствуваат добро. Премногу интеракција и нивниот мозок станува премногу стимулиран.

Одлики на интроверти

Па, како изгледа ова во секојдневниот живот? Интровертите претпочитаат да имаат неколку блиски односи, тие уживаат во осамени активности и имаат тенденција да бидат внимателни индивидуи. Еве неколку вообичаени одлики на интровертите:

 • Најдобро работат кога се сами
 • Се чувствуваат најопуштено во мирни средини со минимална стимулација
 • Уживаат во тивки активности како пишување, читање, цртање, одење на прошетки, градинарство и други слични активности
 • Претпочитаат неколку блиски пријателства отколку голема група пријатели
 • Честопати се чувствуваат најдобро во удобноста на домот
 • Поминуваат многу време во истражување на нивниот внатрешен свет
 • Имаат тенденција да размислуваат длабоко за нивниот живот и за светот околу нив
 • Бараат смисла во нивните животни избори
 • Може да бидат презаситени од многу интеракција, како што се работа или училиште
Одлики на екстровертите

Додека екстровертите исто така можат да уживаат во своето време, тие обично се чувствуваат најдобро кога се дружат со други. Екстровертите напредуваат со нови искуства и зафатен социјален распоред за да го одржат животот интересен. Вообичаени карактеристики на екстровертите вклучуваат:

 • Чувствуваат енергија кога се околу другите и во големи групи
 • Имаат тенденција да бидат отворени пред другите и висока енергија
 • Најдобро работат кога соработуваат со други
 • Бараат нови искуства
 • Претпочитаат целосен распоред
 • Сакаат да бидат надвор
 • Прават социјални врски лесно и сакаат многу социјална интеракција
 • Се чувстуваат досадно или тажно кога поминуваат многу време сами
 • Размислуваат за проблемите разговарајќи ги со други
 • Обично прилагодливи и флексибилни за различни ситуации

Овие карактеристики можат да варираат од личност до личност, но се општите разлики помеѓу интровертните и екстровертите. Разбирањето за тоа како функционира секој тип ни помага во одлуката за тоа кој пристап да го фатиме при грижата за нашето ментално здравје.

Што влијае на менталното здравје за интровертите, а што екстровертите?

Поради големите разлики во диспозицијата помеѓу екстровертите и интровертите, секој има различни основни потреби за ментално здравје. Интроверт не може да напредува без време за себе, а екстровертот има потреба од група на луѓе околу себе. Секој вид има различни потреби за полнење и какви ситуации влијаат најмногу на нивното ментално здравје.

Како интровертите се справуваат со менталното здравје?

Интровертите мора да имаат време за себе за полнење на батериите бидејќи нивната енергија лесно се исцрпува и страда нивното ментално здравје. Поради ова, интровертите треба да дадат приоритет на времето за себе во својот распоред и рутински да практикуваат грижа за себе.

За интровертите, ефектот на надополнување се случува додека тие се целосно сами, отстранети од која било надворешна социјална средина. Често помагаат активности како читање, пишување, изразување преку креативни уметности и занаети.

Начини на кои ситуациите влијаат на интровертите поинаку

Многу ситуации можат длабоко да влијаат врз интровертите. Работата, училиштето и другите социјални ситуации трошат енергија на интроверт. Овие интеракции се важен дел од секојдневниот живот, дури и за интровертите, но на интроверт му треба време за себе за да ги избалансира. Со соодветна рамнотежа, интровертите можат да се истакнат во работата и социјалниот живот, а истовремено имаат време да се ресетираат.

Прашањата за менталното здравје се почести кај интровертите, бидејќи е тешко да се најдат целосно изолирани средини. Интровертите често ги чувствуваат работите длабоко, и без соодветни поставки за грижа за себе, ова може да доведе до проблеми со менталното здравје. Интровертите, исто така, имаат тенденција да имаат повеќе линеарна когнитивна обработка и во хаотични периоди, тоа може да стане пресимулирачко за интроверт, бидејќи тие се обидуваат да водат сметка за сè што се случува околу нив.

Да се ​​има таканаречен „интроверт мамурлак“ е реално. Ова се јавува кога интроверт се чувствува исцедено по многу интеракција со другите без доволно време за надоплнување на батериите. Кога тоа ќе се случи, интроверт станува лесно раздразлив, има потешкотии во фокусирањето и се чувствува истоштено.

Како интровертите можат да оддржуваат позитивно ментално здравје

Интровертите треба да издвојуваат персонално време за полнење секој ден за да не ја исцрпат својата енергија и да и наштетат на нивната ментална благосостојба. Вклучувањето на секојдневни практики за само-грижа може значително да им помогне на интровертите.

Се разбира, на интровертите им треба одредено ниво на социјална интеракција. Социјалната поддршка е клучна за нас како човечки суштества. Клучот е интровертите да го пронајдат вистинскиот вид на интеракции за нив. Негувањето на значајни врски им помага на интровертите да се вклучат со другите на возвишен начин. Вршење активности што се околу другите, но бараат минимално дружење е уште една одлична опција, како што е прошетка во вашето соседство, гледање луѓе во парк или читање во кафуле.

Но, интровертите исто така треба да бидат сигурни дека имаат место што ќе ги отстрани од сите други луѓе на крајот (или почетокот или средината) на денот заради нивното ментално здравје. Во ова време и простор, интровертите можат да се вклучат во позитивните практики за грижа за себе кои најдобро им одговараат.

Како екстровертите се справуваат со менталното здравје

Екстровертите имаат поинаков пристап кон одржување на добро ментално здравје отколку интровертите. Тие го доживуваат полнењето додека се наоѓаат во социјална средина и небото е граница во однос на активностите. Активности во група, групен фитнес, часови за креативни уметности, вечери и танцување се сите одлични начини за екстровертите да се вклучат во интеракција со другите и да се чувствуваат најдобро.

Многу социјална интеракција е неопходна за екстровертите да негуваат добро ментално здравје. Екстровертите имаат повеќелинеарен стил на когнитивен процес, така што тие навистина се борат со процесот што се одвива кога ќе бидат отстранети од другите.

Начини на кои ситуациите влијаат поинаку на екстровертите

КОВИД-19 претстави уникатни предизвици за екстровертите поради тоа колку социјалната изолација стана дел од секојдневниот живот. Додека интровертите можат да се навикнат да бидат дома подолго време, екстровертите се чувствуваат лишени и имаат пораст на проблеми со менталното здравје.

Отстранувањето на екстроверт од социјализацијата и нивното ставање во изолирана средина честопати доведува до потемен исход. Потешко им е да го пронајдат својот идентитет, самодоверба, јазот помеѓу нивните сегашни однесувања и местото каде што самите замислуваат дека станува премногу голем за да управуваат.

Секоја ситуација кога нивото на социјална интеракција на екстровертните потреби не е изводливо може да му наштети на нивното ментално здравје. Екстровертите мора да најдат алтернативни начини за добивање на социјална стимулација што им е потребна во време кога ова се покажува предизвик.

Како екстровертите можат да негуваат позитивно ментално здравје

Почесто е тоа што екстровертите прибегнуваат кон несовесно однесување кога се справуваат со проблеми затоа што притисокот од врсниците или импулсивноста го надминуваат нивното добро расудување. Забавите, употребата на супстанции и неограничениот секс можат да станат нездрави механизми за справување со екстровертите ако се наоѓаат околу негативни врсници.

Наместо да прибегнуваат кон повеќе екстравагантни напори како лошо прилагодливи механизми за справување, екстровертите можат да поттикнат добро ментално здравје опкружувајќи се со позитивни врсници. Бидејќи социјалната интеракција е од клучно значење за екстровертите, луѓето со кои се дружат имаат значително влијание. Екстровертите треба да имаат приоритет на позитивните односи што негуваат здрави активности и социјална интеракција, на крајот негувајќи го позитивното ментално здравје.

За време на КОВИД-19, екстровертите можат да се грижат за своето ментално здравје продолжувајќи да наоѓаат начини за дружење. Виртуелно разговарање со пријателите или семејството, правење часови за тренинг на Интернет и играње групни видео игри се одлични опции.