fbpx

Што да направите кога повеќе не се препознавате?

Дали некогаш сте направиле чекор назад и сфатиле дека не се препознавате себеси или вашето однесување? Можеби би отишле толку далеку што би рекле дека се чувствувате како непознат за себе кога размислувате за тоа кој сте сега, наспроти кој сте биле во минатото.

Еве како да знаете дали тоа е нешто за што треба да бидете загрижени и што да направите во врска со тоа.

Дали е лошо да не се препознавате себеси?

Дали е добро или лошо тоа што не можете да се препознаете зависи од ситуацијата. Важни се околностите во кои промената се појавила. Би рекле дека се е релативно.

Може да бидеме негативна работа кога ќе сфатиме ако станеме тип на личност што не сакаме да бидеме. На пример, ако станеме исклучиво тивка и зависна личносто, а претходно сме биле независни и социјално активни.

Друг пример може да биде кога стануваме значително неодговорни, а претходно сме биле одговорини и внимателни. Исто така, ако негативно може да биде доколку сме станале мрзеливи, а порано сме имале значително активен физички живот. Ова може да предизвика чувство на разделување од себе или личноста која сме биле. Дополнително, може да се чувстувавме неудобно со себе по или за време на стекнување на овие нови навики.

Од друга страна, можеме да биде позитивно кога нашата личност ќе се развива и ќе помогне да станеме личноста која од секогаш сме сакале да бидеме. На пример, од страв од летање до тоа да станеме пилот или стјуард/еса. За промената да биде позитивна, треба да вклучува остварување или работа на нешто што ќе ни користи нам или луѓето околу нас.

Можеби постои причина поради која не може да се препознаете

Постојат многу причини што можат да придонесат повеќе да не се препознавате. Честопати, голема промена во животот може да предизвика промени или значителни промени во рутината. Неколку примери за овие животни промени може да бидат:

 • Брак
 • Развод
 • Новороденче
 • Да се биде во долгорочна, сериозна врска за прв пат
 • Преселба во друг град, држава или земја
 • Добивање унапредување на работа или нова работа со долги часови
 • Отпуштање
 • Справување со состојби на ментално здравје
 • Доживувајќи трауматски инцидент
 • Губење на некој близок

Се разбира, некои од нив изгледаат инхерентно добри или инхерентно лоши, но можно е да резултираат во неочекувани чувства. Нешто позитивно како неверојатно унапредување на работа може да донесе негативни промени - како останување долги часови во канцеларија и занемарување на семејството или социјалниот живот, или наоѓање на некое поголемо патување по моќ. Од друга страна, нешто негативно како губење на некој близок може да ве присили на непријатна територија и да ве направи многу посилна личност отколку што бевте порано. Било која ситуација може да ве стави на територија каде што повеќе не се препознавате.

Како да стапите во контакт со себе

Понекогаш, не е очигледно што ги предизвикало промените што не направиле непрепознатливи за себе. Еве четири совети како може да дознаете што ги предизвикало променит:

 • Бидете присутни
  Поминувајте време со себе и погледнете назад кој сте биле со помош на водење дневник, боење или цртање.
 • Медитирајте
  Размислете за искуствата од минатото и можните трауми и потоа обидете се да го смирите умот. Дозволете мирниот ефект на медитација да заздрави или да го врати она што може да се изгуби или промени.
 • Бидете благодарни
  Ако промената беше позитивна, заблагодарете се и продолжете да растете. Ако беше негативно, бидете благодарни за можноста да го препознаете и да создадете промени. Никогаш не е доцна.
 • Креативно размислување
  Одвојте неколку минути на ден за да замислите каков е вашиот живот и како да дојдете до цели што можете да ги разложите на специфични, реални задачи.

Генерално, целта е повторно да се поврзете со себе и да се обидете да го разберете „новиот јас“ и да одредите дали ви се допаѓа личноста што сте станале или не.

Кога непрепознавањето на себе треба да биде причина за загриженост

Постојат неколку ситуации кога непрепознавањето на себе може да биде причина за загриженост и треба да се консултирате со професионалец за ментално здравје - ако се случи злоупотреба или траума, или ако состојбата на менталното здравје, како што е вознемиреност или депресија предизвикуваат негативни промени.

Помошта од професионалец за ментално здравје е секогаш корисна и не треба да чекаме додека дојде до промена. Можеме да бидеме и активни и отворени за посета на терапевт на ист начин како што имаме инструктор по јога или тренер. Значи, иако може да биде навистина алармантно кога ќе сфатите дека не се препознавате себе си, запомнете дека тоа е релативно заедничко искуство. Ретко кога остануваме исти како што минуваат годините. Сè додека промената е позитивна и здрава, тоа не е причина за загриженост, но ако промените се резултат на гореспоменатите негативни ситуации, не е лошо да стапите во контакт со професионалец за ментално здравје.