fbpx

Важноста на психолошката поддршка за нова мајка или родилка

Да се ​​стане нова мајка е возбудливо и трансформативно искуство, но исто така може да биде предизвикувачко. Од физичките потреби на бременоста и породувањето до емоционалните и практичните прилагодувања за грижата за новороденчето, новите мајки се соочуваат со мноштво на стресни фактори кои можат да влијаат врз нивното ментално здравје и благосостојба. Затоа психолошката грижа е толку важна за новите мајки, нудејќи поддршка, насоки и стратегии за справување за да се справат со подемите и падовите на мајчинството.

КБТ: Предизвикување на негативните мисли и градење на отпорност

Една од најефикасните форми на психолошка грижа за нова мајка е когнитивно-бихејвиоралната терапија (КБТ). КБТ е вид на терапија која им помага на поединците да ги идентификуваат и оспорат негативните шеми на мислата. За новите мајки, КБТ може да биде особено корисна во справувањето со вината, сомнежот во себе и анксиозноста кои често ги придружуваат барањата за грижа за новороденче.

Преку КБТ, терапевтот може да им помогне на новите мајки да препознаат кога нивните негативни мисли се неточни или некорисни и да развијат стратегии за да ги предизвикаат и да ги реконструираат. На пример, ако новата мајка се бори со чувствата на вина и самокритичност поради тоа што не е „совршена“ мајка, терапевтот може да работи со неа за да ги идентификува специфичните мисли и верувања кои ги поттикнуваат тие чувства. Потоа, тие би можеле да работат заедно за да ги оспорат тие мисли, како на пример со барање докази за да им се спротивстават или да ги преформулираат во попозитивно светло.

Терапија базирана на свесност: наоѓање смиреност среде хаосот

Друга ефикасна форма на психолошка грижа за новите мајки е терапијата заснована на свесност. Свесноста вклучува да се биде целосно присутен во моментот и да се прифаќаат нечии мисли и чувства без осудување. Ова може да биде особено корисно за новите мајки кои се чувствуваат преоптоварени и вознемирени, бидејќи може да им помогне да најдат смиреност и мир во хаосот на грижата за новороденчето.

Терапијата заснована на свесност може да вклучи различни техники, како што се вежби за дишење, скенирање на телото и медитација на внимателност. Терапевтот може да работи со новата мајка за да развие практика на свесност прилагодена на нејзините специфични потреби и преференци, помагајќи ѝ да најде начини да ја интегрира внимателноста во нејзината секојдневна рутина.

Поддршка на новa мајкa со постпородилна депресија и анксиозност

За некои нови мајки, предизвиците на мајчинството може да доведат до посериозни проблеми со менталното здравје, како што се постпородилна депресија и анксиозност. Овие состојби можат да бидат истоштувачки и бараат професионална грижа, како што се лекови или психотерапија.

Ако новата мајка искусува симптоми на постпородилна депресија или анксиозност, важно е да побара соодветна медицинска нега. Терапевтот може да помогне со обезбедување третмани базирани на докази за овие состојби, како што се когнитивно-бихејвиорална терапија или интерперсонална терапија. Терапевтот исто така може да и помогне на новата мајка да изгради мрежа за поддршка, поврзувајќи ја со ресурси како што се групи за поддршка или други нови мајки кои минуваат низ слични искуства.

Важноста на грижата за себе за новa мајкa

Покрај барањето професионална психолошка грижа, важно е новите мајки да имаат приоритет на грижата за себе. Грижата за себе вклучува одвојување време за себе да се вклучи во активности кои промовираат физичка, емоционална и ментална благосостојба. За новите мајки, грижата за себе може да вклучува доволно спиење, јадење здрава храна, вежбање или друга физичка активност и изнаоѓање начини за релаксација.

Грижата за себе е од суштинско значење за новите мајки да го одржат своето ментално и емоционално здравје, а исто така може да има позитивни ефекти врз нивните односи со нивните партнери и децата. Терапевтот може да работи со новата мајка за да развие план за самогрижа прилагоден на нејзините специфични потреби и околности, помагајќи ѝ да најде начини да и даде приоритет на грижата за себе дури и покрај барањата за грижа за ново бебе.

Побарај совет или насока од Ивица Павлов

Преку конверзација со терапевт добиваме шанса подобро да се разбереме себеси и да имаме исполнети и помалку анксиозни животи. Како психолог специјализиран за анксиозност и панични напади, тука сум да ве поддржам на вашето патување кон наоѓање олеснување и враќање на контролата врз вашиот живот. Преку сочувствителен и персонализиран пристап, ќе работам со вас за да ги разберам основните причини за вашата анксиозност и да развијам ефективни стратегии за справување со панични напади. Со помош на терапии засновани на докази, како што се когнитивно-бихејвиорална терапија (КБТ) и техники на внимателност, ќе ве водам во предизвикување на негативните шеми на размислување, имплементација на техники за релаксација и градење на еластичност. Заедно, ќе ги истражиме механизмите за справување приспособени на вашите специфични потреби, создавајќи простор да се движите во ситуации под висок притисок со доверба. Ако имате какви било прашања или насоки, ве молиме пополнете го формуларот подолу.

Важноста на психолошката грижа за нова мајка

Психолошката грижа е суштинска компонента на поддршката за новa мајкa. Нудејќи терапии и техники засновани на докази прилагодени на уникатните предизвици на мајчинството, терапевтот може да им помогне на новите мајки да изградат издржливост, да најдат смиреност среде хаосот и да се движат низ подемите и падовите на грижата за новороденче. Со приоритет на грижата за себе и барање соодветна професионална грижа, новите мајки можат подобро да се грижат за себе и за своите семејства, уживајќи во наградите и радостите на мајчинството без да го жртвуваат сопственото ментално здравје и благосостојба.

Како психотерапевт, им помогнав на многу нови мајки да се справат со предизвиците на мајчинството, нудејќи терапии и техники засновани на докази за поддршка на нивното ментално здравје и благосостојба. Без разлика дали мајката се бори со чувство на вина, анксиозност, депресија или едноставно се приспособува на барањата за грижа за новороденче, јас соработувам со неа за да развијам персонализиран план кој се однесува на нејзините специфични потреби и околности.

Ако сте нова мајка која се бори со барањата на мајчинството, знајте дека не мора да одите сами. Со соодветна поддршка и грижа, можете да ги надминете предизвиците на грижата за новороденче и да уживате во наградите на мајчинството. Посетете терапевт денес за да дознаете повеќе за тоа како психолошката грижа може да го поддржи вашето ментално здравје и благосостојба како нова мајка.