fbpx

Емоционална запоставеност во детството

Кога размислуваме за предизвиците поврзани со она што вообичаено се нарекува „тешко детство“, често гравитираме кон децата кои трпат физичко малтретирање, неухранетост или сексуална злоупотреба. Исто така, мислиме на деца подложени на активен презир, каде што се омаложувани, обвинувани, исмејувани и едноставно, измачени. Овие вознемирувачки слики понекогаш ни отежнуваат да размислиме дека може да постои и друга форма на повреда, подеднакво распространета и многу штетна, на која децата можат да бидат изложени. Во овој случај нема физичко насилство, нема задевање или викање. На прв поглед, сè може да изгледа добро. Овој специфичен вид на штета што може да биде доживеана е она што психолозите го нарекуваат „емоционална запоставеност”.

Што всушност е емоционална запоставеност?

Честопати ја занемаруваме болката што може да произлезе од занемареност кога ги разгледуваме предизвиците со кои се соочуваат децата во „лошо детство“. Емоционално запоставените деца не доживуваат врескање, физичко малтретирање или потсмев. 

Наместо тоа, тие се суптилно и често игнорирани, нивниот родител ретко им се насмевнува или никогаш не одвојува време да ги пофали нивните цртежи или приказни. Никој не ја забележува нивната тага и тешкотиите со кои се соочуваат на првиот училишен ден. Се чини дека секогаш има нешто поважно од поминување време со нив, без разлика дали се тоа барања на друг брат или сестра, работни обврски или потребите на партнерот. Можеби постојат и редовни дружења и излегувања честопати надвор од семејството. Родителот не покажува никаков шарм или интерес. Нема гушкања, нема игриви гестови, нема термини за љубов и игра. 

Родендените се забораваат, солзите остануваат без утеха. Некои родители дури може да изберат едноставно да си одат и да живеат во друго домаќинство кратко време по раѓањето на детето, што го остава збунето и без потребната емоционална поддршка.

На прв поглед, ништо од ова не изгледа особено штетно, затоа што ова однесување е главно невидливо. Емоционално запоставување може да се случи и во прекрасен дом со полн фрижидер и базен во дворот. Емоционално запоставените деца може да посетуваат престижни училишта и да имаат пристап до тутори и дадилки. Однадвор, сè друго остава впечаток на совршено, привилегирано постоење. Сепак, тоа не значи дека не е постојат тешкотии. 

Како влијае емоционалната запоставеност кај децата?

Психологот Вилијам Џејмс забележал дека да се биде подложен на рамнодушност е поеднакво лошо, ако не и полошо од физичкото малтретирање. Тој има напишано: „Не постои поголема ѓаволска казна, ако воопшто е можно такво нешто, од тоа да си изолиран од општеството и да останеш апсолутно незабележан од сите негови членови. Ако никој не се врти кога влегуваме, не одговара кога зборуваме и се однесува како да не постоиме, бес, очај и незадоволство набргу ќе почне да расте во нас, од што и најсуровото физичко мачење би било поблага болка”.

Детето навистина може да доживее агонија и импотентен очај кога ќе сфати дека на оние кои го донеле на свет не им е грижа за неговото постоење, дури и ако овие лица никогаш физички не му наштетиле. Сепак, овој бес веројатно нема да се почувствува свесно и директно. Почесто, овие емоции се претвораат во чувство на срам, измешани со тековно восхитување и почит кон оние што се одговорни за целата болка, родителите.

Клучен аспект на психолошкиот развој е отпорот на детето да верува дека нешто не е во ред со неговиот родител или старател. Детето ќе вложи максимални напори за да спречи појава на самата идеја дека неговиот родител е едноставно лош, неодговорен или суров, особено ако истиот изгледа идеален и успешен во очите на другите. Наместо тоа, детето го интернализира верувањето дека мора да има нешто фундаментално погрешно во себе за да ја оправда таквата рамнодушност на родителот. 

Тие во себе си претпоставуваат дека не успеале на некој начин, и дека во суштина се длабоко непривлечни, одбивни, обезличени или неадекватни. Подоцна, како растат, ваквото единствено замисливо објаснување за празнината со која се соочуваат, станува дел од нивното секојдневно постоење и свесност.

Возрасниот поединец кој произлегува од такво сложено и запоставено воспитување е склоно кон состојба на збунетост. Однадвор, тие можеби не покажуваат ништо друго освен љубезност и постојан копнеж да ги задоволат очекувањата на нивните старатели. Сепак, длабоко во себе, тие доживуваат продорна несигурност, параноја и омраза кон себе. Со цел да ги ублажат овие емоции, многу често постои склоност кон алкохол и смирувачки зависности кои им помагаат да се заштитат од постојани конфронтации со нивната воочена одвратност и самоомраза.

Патерни на однесување и карактеристики кај личности кои се соочиле со емоционална запоставеност

  • тешкотии во идентификување и изразување емоции
  • ниска самодоверба
  • страв од емоционална интимност
  • срам
  • тешкотии во поставувањето граници
  • избегнување на емоционални дискусии
  • наивно однесување
  • тешкотии да им веруваат на другите
  • секојдневно чувство на празнина или осаменост

Ова отсуство на љубов и емоционално запоставување, исто така, нè остава ранливи, нé остава да бидеме под влијание на оние што нè малтретираат, па дури и да размислуваме за самоуништувачки мисли кога правиме грешки. Додека храброста често ја величаме, понекогаш е важно да не ги занемаруваме и да научиме да ги препознаваме и искрено сочувствуваме со нашите сопствени емоции, дозволувајќи си да доживееме катарзично чувство.

Но, знаејќи колку сме ранливи не треба само да нè растажува, потребно е да ги земеме во предвид начините на кои сме изневерени и да ја разбереме врската помеѓу минатото и нашите сегашни тешкотии. Овде од голема значајност е психотерапијата, бидејќи обезбедува безбедна и поддржувачка средина каде што поединците можат да ги истражуваат своите емоции, да развијат самосвест и да научат здрави стратегии за справување.

Поддршка за справување со емоционалното запоставување

Психодинамичната терапија ги истражува минатите искуства и нивното влијание врз тековните емоции. Со испитување на раните врски и идентификување на моделите на запоставување, може да се развијат поздрави начини на поврзување со себе и со другите.

Когнитивно-бихејвиоралната терапија (КБТ) помага да се идентификуваат и променат моделите на негативно размислување и однесувања кои произлегуваат од емоционална запоставеност. Ги предизвикува самопоразувачките верувања, ја подобрува самодовербата и учи на ефективни вештини за справување.

Терапијата фокусирана на емоции (EFT) ја подобрува емоционалната свест и регулација. Ги истражува и изразува потиснатите емоции поврзани со запоставеност, поттикнувајќи подлабоко разбирање на емоционалните потреби и самонегување.

Терапијата со шема се однесува на длабоко вкоренетите патерни на запоставување преку идентификување на незадоволените емоционални потреби и развивање на поздрави стратегии за справување. Комбинира елементи на когнитивно-бихејвиорални, психодинамички и искуствени терапии.

Побарај совет или насока од Виолета Илиоска

Емоционална запоставеност виолета илиоска

Разбирам дека емоционалното запоставување може да направи да се чувствувате изгубено, невидено и исклучено од сопствените емоции. Може да доживеете длабоко чувство на празнина и да се борите со ниска самодоверба и предизвици во формирањето здрави врски. Затоа, целосно сум посветена да понудам безусловна поддршка.

Во нашите сесии, ќе најдете безбеден и негувачки простор каде што вашите чувства се вреднуваат и потврдуваат. Низ нашата работа пристапувам со емпатија и разбирање, ослободена од проценки. Заедно, ќе тргнеме на патување на самоистражување и исцелување.

Активно ќе ги слушам вашите искуства, овозможувајќи ви слободно да ги изразите своите емоции. Преку терапевтски техники засновани на докази, приспособени на вашите уникатни потреби, ќе работиме на подлабоко разбирање на вашите емоционални потреби и ќе развиеме ефективни стратегии за нивно исполнување. Преку овој процес можете да започнете да ги лекувате раните од минатото и да негувате самосочувство.

Не мора да се соочите сами со ова. Ако имате какви било прашања или ако сакате да ги споделите вашите искуства со емоционално занемарување во детството, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.