fbpx

Истражување на длабочините на потиснати емоции

Емоциите се составен дел од човечкото искуство. Тие играат значајна улога во нашиот секојдневен живот и влијаат на тоа како ги перципираме и реагираме на ситуациите. Искусуваме широк спектар на емоции, од радост и возбуда до тага и гнев. Сепак, не сите емоции лесно се изразуваат или признаваат. Понекогаш, може да се најдеме себеси како потиснуваме одредени емоции, ги закопуваме длабоко во себе и ставаме храбро лице за светот. Потиснати емоции се оние кои избираме да не ги изразиме или признаеме, често затоа што ги перцепираме како негативни, непријатни, па дури и срамни. Тие можат да се манифестираат на различни начини, почнувајќи од физички симптоми до психолошки вознемирени. Во оваа статија, ќе навлеземе подлабоко во темата за потиснатите емоции, истражувајќи што се тие, како влијаат на нас и како можеме да научиме да се лекуваме од нив.

Што се потиснати емоции?

Потиснати емоции се оние кои свесно или несвесно избираме да не ги изразиме или признаеме. Можеме да ги потиснеме емоциите како лутина, тага, страв или вина, верувајќи дека тие се премногу интензивни, премногу поразителни или премногу болни за да се соочиме со нив. Потиснатите емоции може да произлезат од различни фактори, како што се општествените очекувања, културните норми или личните верувања.

Примери на потиснати емоции

 • Личност која доживеала траума, но избира да не зборува за тоа или да бара помош.
 • Личност која се чувствува луто, но го потиснува својот гнев, верувајќи дека не е општествено прифатливо да се изрази.
 • Личност која се чувствува тажно, но прикажува среќно лице, верувајќи дека не треба да ги оптоварува другите со своите проблеми.

Потиснатите емоции може да имаат значително влијание врз нашето ментално и физичко здравје. Тие можат да доведат до хроничен стрес, анксиозност, депресија и физички симптоми како што се главоболки или мускулна напнатост.

Зошто ги потиснуваме емоциите?

Постојат многу причини зошто можеме да избереме да ги потиснеме нашите емоции. Некои од вообичаените причини вклучуваат:

 • Страв од осудување или отфрлање. Можеби веруваме дека изразувањето на нашите емоции ќе доведе до негативно проценување или отфрлање од другите.
 • Културни норми. Некои култури даваат предност на емоционалната воздржаност и стоицизмот, што ги наведува поединците да ги потиснуваат своите емоции.
 • Лични верувања. Можеме да имаме лични верувања кои не спречуваат да изразиме одредени емоции, како што е верувањето дека гневот е лош или дека плачењето е знак на слабост.
 • Траума. Траумата може да предизвика да ги потиснеме нашите емоции како механизам за справување. Можеме да ги закопаме нашите емоции за да се заштитиме од болката од повторното преживување на трауматското искуство.

Ефектите од потиснатите емоции

Потиснувањето на нашите емоции може да има низа негативни ефекти врз нашето ментално и физичко здравје. Некои од вообичаените ефекти вклучуваат:

 • Хроничен стрес. Потиснувањето на нашите емоции може да доведе до хроничен стрес, кој може да има низа негативни ефекти врз нашето физичко и ментално здравје.
 • Анксиозност и депресија. Потиснатите емоции можат да придонесат за анксиозност и депресија, бидејќи се бориме да се справиме со нашите емоции и стресот што тие го предизвикуваат.
 • Физички симптоми. Потиснувањето на нашите емоции може да доведе до физички симптоми како што се главоболки, мускулна тензија или гастроинтестинални проблеми.
 • Проблеми во врската. Кога ги потиснуваме нашите емоции, може да имаме потешкотии да се поврземе со другите или да формираме значајни односи. Нашите односи може да настрадаат поради тоа.

Побарај совет или насока од Виолета Илиоска

потиснати емоции - Виолета Илиоска

Целта на советувањето за потиснати емоции би била да му помогне на клиентот да се чувствува поисполнет и поповрзан во секојдневниот живот. Со признавање и обработка на нивните емоции, тие идеално би биле способни да ги подобрат своите односи, да го намалат стресот и анксиозноста и да негуваат подлабоко чувство на самосвест и прифаќање на себе. Во текот на целиот процес, принципите на доверба, емпатија, разбирање и поддршка на клиентите ќе останат централни за мојот пристап, додека работиме заедно кон личниот раст и заздравувањето на клиентот.

Доколку имате прашање или ви е потребна насока или совет, пополнете ја формата подолу. Јас ќе ви дадам бесплатен пишан совет и доколку мислам дека има потреба заедно да работиме ќе ви понудам бесплатна или консултативна сесија со значителен попуст.

Надминување на потиснати емоции: Водич за да си помогнете

Сите сме доживеале моменти кога се чувствуваме очајни, вознемирени или преоптоварени. Некогаш успеваме да зборуваме за нашите чувства со некого на кој му веруваме, а понекогаш само ги потиснуваме, верувајќи дека е подобро да ги задржиме внатре. Вистината е дека потиснувањето на емоциите може да доведе до мноштво негативни исходи, вклучувајќи проблеми со менталното здравје, физичка болест и затегнати односи. Добрата вест е дека со одреден труд и трпение, можно е да научите како да ги надминете потиснатите емоции и да водите поисполнет живот.

Препознајте ги и признајте ги вашите емоции

Првиот чекор кон надминување на потиснатите емоции е нивното препознавање и признавање. Тоа може да биде предизвик, особено ако долго време ги потиснувате вашите емоции. Можеби чувствувате срам или сте исплашени поради вашите емоции, но од суштинско значење е да се потсетите дека емоциите се природен дел од вас. Секој човек ги има, и во ред е да ги почувствувате. Корисна вежба е да водите дневник и да ги запишете вашите емоции секогаш кога ќе ги почувствувате. Можете исто така да користите апликација за следење на расположението на вашиот телефон. Ова ќе ви помогне да останете свесни за вашите емоции во текот на денот.

Идентификувајте ја основната причина

Откако ќе ги признаете вашите емоции, време е да ја идентификувате основната причина. Тоа може да биде настан, личност или ситуација што ги предизвикува вашите емоции. Идентификувањето на причината ќе ви помогне да разберете зошто се чувствувате така и ќе ви помогне да најдете начин да ја решите. На пример, ако се чувствувате вознемирени секогаш кога треба да зборувате јавно, основната причина може да биде страв од неуспех или недостаток на самодоверба. Идентификувањето на причината ќе ви помогне да преземете чекори за решавање на основниот проблем.

Вежбајте самосочувство

Лесно е да се биде самокритичен кога доживувате негативни емоции. Сепак, да се биде самосочувствителен е од суштинско значење кога се справуваме со потиснати емоции. Самосочувството е практика да се однесувате кон себе со љубезност и разбирање. Тоа значи да си дадете дозвола да ги почувствувате вашите емоции без осудување. Наместо да се критикувате, обидете се да разговарате со себе како да разговарате со пријател. На пример, ако се чувствувате тажни, кажете нешто како „Во ред е да се чувствувате тажни. Тоа е природен дел од животот и нема да трае вечно“.

Најдете систем за поддршка

Имањето систем за поддршка може да направи значителна разлика кога се справувате со потиснати емоции. Тоа може да биде пријател, член на семејството или професионален терапевт. Најдете некој кому му верувате и се чувствувате удобно да разговарате. Неопходно е да имате некој кој ќе ве слуша без осудување и ќе ви пружи емоционална поддршка. Ако се чувствувате непријатно да разговарате со некој ваш близок, можете да размислите да се придружите на група за поддршка каде што можете да се поврзете со други кои споделуваат слични искуства.

Вежбајте свесност

Свесноста е практика да се биде присутен во моментот без осудување. Тоа може да ви помогне да останете свесни за вашите емоции и да ви помогне да останете смирени и фокусирани. Практикувањето на внимателност може да биде едноставно како да земете неколку длабоки вдишувања или да одите на прошетка во природа. Можете исто така да пробате медитација или јога, кои се одлични практики кои ќе ви помогнат да останете присутни. Со вежбање, свеноснта може да ви помогне да развиете подлабоко разбирање за вашите емоции и да ви помогне подобро да ги регулирате.

Побарајте стручна помош

Ако сметате дека е предизвик сами да ги надминете потиснатите емоции, барањето стручна помош може да биде корисно. Лиценциран психолог или терапевт може да ви помогне да развиете вештини и стратегии за справување за ефикасно да управувате со вашите емоции. Тие исто така можат да обезбедат безбедно и поддржувачко опкружување за да ги истражувате и обработувате вашите емоции. Ако се борите со проблеми со менталното здравје како што се анксиозност или депресија, неопходно е да побарате стручна помош.

Заклучок

Надминувањето на потиснатите емоции бара време и напор

напор, но вреди. Со признавање и разбирање на вашите емоции, можете да преземете чекори за ефективно да управувате со нив. Не заборавајте да практикувате самосочувство, да пронајдете систем за поддршка, да вежбате свесност и да побарате стручна помош доколку е потребно. Во ред е да се чувствувате ранливи и да побарате помош. Не сте сами, и секогаш постои надеж за посветла иднина. Грижејќи се за вашата емоционална благосостојба, вие инвестирате во себе и во вашата идна среќа.

Побарај совет или насока од Виолета Илиоска

управување со стресот

За време на процесот на советување, би работела со клиентот за да ги идентификувам основните причини за нивната емоционална репресија. Преку интегративна психодинамичка терапија, би ги истражувале несвесните мисли и чувства кои придонесуваат за нивното емоционално потиснување.

Додека ги откриваме основните причини за нивната емоционална репресија, јас би работела со клиентот за да развијам алатки и стратегии за обработка на нивните емоции на здрав начин. Ова може да вклучи истражување на различни механизми за справување, како што се техники на свесност, вежби за дишење или креативни алатки како што се пишување дневник или уметничка терапија.

Еден од клучните аспекти на овој процес е да му се помогне на клиентот да се чувствува моќен и да ги контролира своите емоции. Заедно, ќе работиме на градење на нивната емоционална свест и развивање на вештини за управување и изразување на нивните чувства на конструктивен начин. Ова може да вклучува поставување на граници, практикување самосочувство и подобрување на комуникациските вештини.

Тука сум за вас

Целта на советувањето за потиснати емоции би била да му помогне на клиентот да се чувствува поисполнет и поповрзан во секојдневниот живот. Со признавање и обработка на нивните емоции, тие идеално би биле способни да ги подобрат своите односи, да го намалат стресот и анксиозноста и да негуваат подлабоко чувство на самосвест и прифаќање на себе. Во текот на целиот процес, принципите на доверба, емпатија, разбирање и поддршка на клиентите ќе останат централни за мојот пристап, додека работиме заедно кон личниот раст и заздравувањето на клиентот.

Доколку имате прашање или ви е потребна насока или совет, пополнете ја формата подолу. Јас ќе ви дадам бесплатен пишан совет и доколку мислам дека има потреба заедно да работиме ќе ви понудам бесплатна или консултативна сесија со значителен попуст.