fbpx

Социјални мрежи и ментално здравје: Разбирање на завист предизвикана од социјалните мрежи

Скоро сите социјални мрежи станаа дел од нашето секојдневие. Ги користиме за да се поврземе со пријателите и семејството, да ги споделиме нашите искуства и да останеме во тек со тековните настани. Сепак, со порастот на употребата на социјалните медиуми, постои зголемена загриженост за нивното влијание врз нашето ментално здравје. Едно од најчестите прашања поврзани со користењето на социјалните мрежи е чувството на завист предизвикана од социјалните мрежи.

Зависта е чувство на вознемиреност, незадоволство, “болен” копнеж или лакомост кон туѓите предности, имоти или достигнувања. Се јавува кога се споредуваме со другите и кога во таа споредба, сметаме дека другиот е поуспешен и подобар од нас и поседува нешто што ние го посакуваме, па оттука произлегува заклучокот дека ние сме понеуспешни и полоши затоа што го немаме тоа. На тој начин туѓиот успех се доживува како свој неуспех. Ова може да доведе до низа негативни емоции и однесувања кои можат да влијаат на нашето ментално здравје.

Причини за завист предизвикана од социјалните мрежи

Идеализирање

Причините за завист предизвикана од социјалните мрежи се сложени и повеќеслојни. Една од примарните причини е идеализираната природа на социјалните медиуми. Луѓето имаат тенденција да презентираат филтрирана верзија од себе на социјалните мрежи, прикажувајќи ги само најдобрите делови од нивниот живот. Ова може да создаде чувство на несоодветност кај оние кои се споредуваат со овие идеализирани верзии. Важно е да се запамети дека социјалните мрежи не се точен одраз на реалниот живот и дека луѓето имаат тенденција да претстават идеализирана верзија на себе, а не целата слика.

Постојано изложување на туѓи животи

Друг фактор што придонесува за појава на завист предизвикана од социјалните мрежи е постојаното изложување на туѓи животи. Социјалните медиуми обезбедуваат постојан тек на новости за тоа што прават другите луѓе, што може да го отежне избегнувањето на споредби. Ова може да биде особено предизвик за луѓето кои веќе се склони кон самосомневање или несигурност. Исто така, социјалните медиуми можат да создадат чувство на конкуренција. Луѓето чувствуваат дека треба да бидат во чекор со своите врсници во однос на искуствата, достигнувањата и изгледот.

Дизајнот на платформите

Зависта на социјалните мрежи може да се влоши и со начинот на кој се дизајнирани платформите за социјални медиуми. На пример, употребата на лајкови, коментари и бројот на следбеници создава чувство на валидација или создавање на социјален капитал. Кога луѓето добиваат многу лајкови или позитивни повратни информации за нивните објави, тоа креира добро чувство за себе. Спротивно на тоа, кога луѓето не добиваат многу лајкови или позитивни повратни информации, тоа создава чувство на несигурност или несоодветност.

Исто така, вреди да се напомене дека завист предизвикана од социјалните мрежи не е нов феномен. Луѓето отсекогаш се споредувале себеси со другите, но социјалните мрежи го направија тоа полесно и поприсутно. На некој начин, социјалните медиуми ги зголемија ефектите на зависта со обезбедување постојан прилив на ажурирања и можности за споредба.

Побарај совет или насока од Наташа Ивановска

Наташа Ивановска - социјални мрежи

Генерално, мојата цел би била да им помогнам на клиентите да развијат побалансирана врска со социјалните медиуми, врска која го поддржува нивното ментално и емоционално здравје и промовира прифаќање на себеси. Работејќи заедно на зголемување на нивната свест и развивање нови стратегии за управување со зависта предизвикана од социјалните мрежи, верувам дека можеме да постигнеме поголем мир и исполнетост во нивните животи.

Доколку имаш прашање или ти е потреба совет или насока, пополни ја формата подолу. Јас ќе ти дадам бесплатен пишан одговор. Доколку мислам дека можам да бидам од корист ќе ти понудам бесплатна или консултативна сесија со попуст.

Симптоми на завист предизвикана од социјалните мрежи

Завист предизвикана од социјалните мрежи може да се манифестира во различни емоционални и физички симптоми, вклучувајќи:

Емоционални симптоми:
 • Чувство на несоодветност. Кога ќе се споредите со другите на социјалните мрежи, може да се чувствувате помали. Можеби се чувствувате како вашиот живот да е помалку интересен или успешен од животот на другите, што може да доведе до чувство на лутина, несоодветност или недостојност.
 • Љубомора. Социјалните мрежи можат да предизвикаат чувство на љубомора кога ќе ги видите достигнувањата или искуствата на другите луѓе. Ова може да доведе до незадоволство или огорченост кон другите, што може да ги оштети вашите односи.
 • Ниска самодоверба. Споредувањето со другите може да доведе до негативен себеговор и негативна слика за себе. Можеби ќе почнете да верувате дека не сте доволно добри, што може да ја намали вашата самодоверба со текот на времето.
 • Страв од пропуштање (FOMO). Гледањето туѓи искуства на социјалните мрежи може да предизвика страв од пропуштање забавни или возбудливи искуства. Ова може да доведе до чувство на итност постојано да ги проверувате социјалните мрежи и да бидете во тек со активностите на другите, што може да биде исцрпувачки и стресно.
 • Депресија. Во некои случаи, чувството на завист, може да доведе до симптоми на депресија, вклучувајќи чувство на безнадежност, беспомошност и безвредност. Ако имате симптоми на депресија, важно е да побарате стручна помош.
Физички симптоми:
 • Промени во апетитот или шеми на спиење. Завист предизвикана од социјалните мрежи може да биде стресна, што може да влијае на вашиот апетит и режимот на спиење. Може да се фатите дека јадете повеќе или помалку од вообичаено, или имате проблеми да заспиете.
 • Зголемена анксиозност или стрес. Постојаното споредување себе си со другите може да биде стресно и може да предизвика чувство на анксиозност или паника. Може да се чувствувате на работ или нервозни поголемиот дел од времето или да имате физички симптоми како тресење или потење.
 • Главоболки. Стресот може да доведе и до физички симптоми како главоболки или мигрена. Ако имате чести главоболки, важно е да разговарате со вашиот лекар.
 • Мускулна напнатост. Стресот исто така може да предизвика напнатост во вашите мускули, што може да доведе до физичка непријатност или болка. Може да почувствувате стегање во вратот, рамената или грбот.

Важно е да се забележи дека искуството на завист предизвикана од социјалните мрежи кај сите е различно и можеби нема да ги доживеете сите овие симптоми. Дополнитлено, физичките симптоми најечесто се појавуваат во екстремни ситуации. Меѓутоа, ако искусувате некој од овие симптоми и се чувствувате дека социјалните медиуми може да придонесуваат за нив, важно е да преземете чекори за да управувате со вашата изложеност и одговор на содржината на социјалните медиуми.

Како да се надмине за зависта предизвикана од социјалните мрежи

За да управувате со завист предизвикана од социјалните мрежи, постојат неколку стратегии што можете да ги испробате:

 • Вежбајте внимателност и свесност. Ова значи да бидете свесни за тоа како социјалните медиуми влијаат на вашето ментално здравје и да преземете чекори за управување со вашата изложеност и одговор на содржината на социјалните мрежи. Некои начини да го направите ова вклучуваат:
  • Ограничување на вашето време на социјалните мрежи
  • Отстранување или исклучување на профилите што предизвикуваат негативни чувства
  • Практикување медитација или други техники за релаксација
 • Фокусирајте се на сопствените вредности и цели, наместо да се споредувате со другите. Некои начини да го направите ова вклучуваат:
  • Размислување за сопствените приоритети и аспирации
  • Поставување реални цели за себе
  • Прославување на сопствените достигнувања
 • Негувајте позитивни односи и социјална поддршка надвор од социјалните медиуми. Ова значи да се поврзете лично со пријателите и семејството и да се вклучите во активности кои ви носат радост и исполнетост. Некои начини да го направите ова вклучуваат:
  • Приклучување на клубови или групи кои се усогласени со вашите интереси
  • Волонтирање во вашата заедница
  • Поминување време со најблиските
 • Побарајте стручна помош кога е потребно. Во некои случаи, може да биде корисно да побарате водство од лиценциран психолог или терапевт за да управувате со зависта на социјалните мрежи. Тие можат да ви помогнат да развиете стратегии за справување и да ги решите основните проблеми што можат да придонесат за вашите симптоми.

Со практикување на овие стратегии, можете да го намалите влијанието на зависта врз вашето ментално здравје и да ја подобрите вашата целокупна благосостојба.

Заклучок

Завист предизвикана од социјалните мрежи е прашање што може да влијае на нашето ментално здравје. Со разбирање на нејзините причини и симптоми, можеме да преземеме чекори за да го контролираме и да ја подобриме нашата благосостојба. Без разлика дали се работи за одмор од социјалните мрежи, практикување благодарност или фокусирање на сопствените достигнувања, постојат многу стратегии што можеме да ги користиме за да ја надминеме зависта на социјалните мрежи и да живееме посреќни, поисполнети животи.

Побарај совет или насока од Наташа Ивановска

Наташа Ивановска - социјални мрежи

Како гешталт психотерапевт, мојот пристап кон помагање на клиентите со завист предизвикана од социјалните мрежи би бил да работам со нив на зголемување на нивната свест за нивните сопствени мисли, чувства и однесувања поврзани со користењето на социјалните медиуми. Истражувајќи ги нивните лични вредности и цели, можеме да работиме заедно за да развиеме здрав и избалансиран пристап кон социјалните медиуми што ја поддржува нивната ментална и емоционална благосостојба.

На пример, би можела да започнам со тоа што ќе побарам од мојот клиент да ги идентификува неговите предизвикувачи на завист предизвикана од социјалните мрежи, како што се специфични типови на објави или одредени поединци кои постојано прават да се чувствуваат несоодветни. Оттука, можеме да ги истражиме основните верувања и претпоставки кои придонесуваат за овие чувства и да работиме на трансформирање на нив на попозитивен и помоќен начин.

Исто така, би можела да го охрабрам моите клиенти да практикуваат техники на свесност, како што се длабоко дишење или скенирање на телото, за да им помогнам да станат поприсутни кога користат социјални медиуми. Исто така, би можеле да истражиме начини како да негуваме благодарност и ценење за нивните сопствени уникатни сили и достигнувања, наместо да се фокусираме само на она што го прават другите.

Тука за тебе

Генерално, мојата цел би била да им помогнам на клиентите да развијат побалансирана врска со социјалните медиуми, врска која го поддржува нивното ментално и емоционално здравје и промовира прифаќање на себеси. Работејќи заедно на зголемување на нивната свест и развивање нови стратегии за управување со зависта предизвикана од социјалните мрежи, верувам дека можеме да постигнеме поголем мир и исполнетост во нивните животи.

Доколку имаш прашање или ти е потреба совет или насока, пополни ја формата подолу. Јас ќе ти дадам бесплатен пишан одговор. Доколку мислам дека можам да бидам од корист ќе ти понудам бесплатна или консултативна сесија со попуст.