fbpx

Како траума од детството ја формира личноста

„Детето е татко на човекот “ е реченица на Фројд со која потполно се согласувам.

За многумина, детството е еден среќен период во кој ни е пружена многу љубов и внимание. Стабилноста која се стекува од сознанието дека сме заштитени од семејството ни овозможува да формираме силни и длабоки врски подоцна во животот. Ова е една идеална слика за детството. Но,за жал, реалноста на многу детски искуства и ефектот врз остатокот од нивниот живот е целосна спротивност од овој идеал.

Во оваа статија, ќе истражиме како траумата од детството може да ја обликува личноста и доживотните ефекти што може да ги има.

Влијанието на детската траума врз личноста

Ефектите од детската траума се многубројни и зависат од траумата и самото дете. Ако детето не се чувствува сигурно и заштитено ќе развие несоодветни механизми на справување кои во тој период ќе му помогнат да преживее, односно да се носи со ситуацијата. Овие деца учат да се прилагодат со задржување на сопствените емоции, маскирање на нивниот страв, тага или гнев.

Како детската траума може да ја обликува личноста?

 • Хипер-будност. Децата кои доживеале траума често се чувствуваат како да треба постојано да бидат внимателни за да не се случи нешто лошо. Тешко им е  да се релаксираат и имаат тешкотии со спиењето. Кога ќе успеат да заспијат, често имаат кошмари. Оваа хипер-будност може да продолжи и во зрелоста, што доведува до хронична анксиозност.
 • Несоодветно изразување на емоциите . Луѓето кои доживеале траума во детството, често се чувствуваат преплавено од нивните емоции и  се борат да ги изразат на здрав начин. Ова може да доведе до импулсивно однесување, промени во расположението и тешкотии во формирањето здрави врски.
 • Ниска самодоверба. Траумата од детството може да доведе до чувство на безвредност и срам. Децата кои доживуваат траума може да се обвинуваат себеси за она што се случило или да се чувствуваат како да имаат фундаментални недостатоци. Овие чувства можат да продолжат и до зрелоста.
 • Тешкотии во формирањето врски. Децата кои доживуваат траума може да се борат да формираат здрави односи со другите. Тие може да имаат потешкотии да им веруваат на другите или може да ги оттурнат луѓето од страв дека ќе бидат повредени. Ова може да доведе до осаменост и социјална изолација во зрелоста.
 • Злоупотреба на супстанции. Децата кои доживуваат траума се изложени на поголем ризик да развијат проблеми со злоупотреба на супстанции подоцна во животот. Тие можат да користат дрога или алкохол како начин да се справат со своите чувства.

Примери на траума во детството

Траумата во детството може да има многу форми. Некои примери вклучуваат:

 • Физичко малтретирање: Кога детето е физички повредено од родител или старател.
 • Сексуална злоупотреба: Кога детето е сексуално злоставувано од возрасен.
 • Емоционална злоупотреба: Кога детето е подложено на емоционална злоупотреба од родител или старател, како што се вербални навреди, понижување или омаловажување.
 • Занемарување: Кога детето е лишено од основните потреби како што се храна, засолниште и медицинска нега.
 • Сведочење на насилство: Кога детето е изложено на семејно насилство или други насилни настани.
 • Булинг:  Кога детето е малтретирано од други деца.
 • Природни катастрофи: Кога детето е изложено во животозагрозувачки ситуации

Побарај совет или насока од Верица Бакулеска

траума од детство - Верица Бакулеска

Како психолог, разбирам дека траумата од детството може да има големо влијание врз менталното и физичкото здравје на поединецот. Ако клиентот дојде кај мене со историја на траума од детството, мојот пристап би бил да создадам безбеден и неосудувачки простор за да ги истражуваат и обработуваат своите искуства. Би користелa различни техники, како што се техники од гешталт терапија и психодрама, за да им помогнам да го интегрираат своето фрагментарно чувство за себе и да развијат самоподдршка.

 Совети за надминување на траумата од детството

Траумата од детството може да има трајно влијание врз животот на една личност. Таа може да влијае на нивното ментално здравје, врските и целокупната благосостојба. Сепак, заздравувањето од детската траума е можно со соодветни алатки и поддршка.

Признајте ја траумата

Првиот чекор при справувањето со траумата од детството е признавањето и соочувањето со истата. Многу луѓе се обидуваат да ја закопаат својата траума и се преправаат дека тоа никогаш не се случило. Сепак, ова само го одолговлекува процесот на „заздравување“. Важно е да признаете што се случило и како тоа влијаело на вашиот живот. Ова може да биде тежок и емотивен процес, но е неопходен за справување со траумата.

Побарајте стручна помош

Исцелувањето од детската траума е сложен процес и важно е да се побара стручна помош. Лиценциран терапевт може да ви помогне да ја надминете вашата траума и да развиете вештини за справување. Тие исто така можат да обезбедат безбеден простор за да ги обработите вашите емоции и искуства. Важно е да се најде терапевт кој е специјализиран за траума и има искуство со работа со клиенти кои доживеале траума во детството.

Грижете се за себе

Грижата за себе е важен дел од заздравувањето од детската траума. Важно е да се грижите за вашите физички и емоционални потреби. Ова може да вклучува доволно спиење, здрава исхрана, вежбање и вклучување во активности кои ви носат радост. Грижата за себе може да вклучува и поставување граници и кажување не на работи кои не се во ваш најдобар интерес.

Зајакнете го вашиот систем на поддршка

Поврзувањето со луѓе кои поддржуваат може да биде важен дел од заздравувањето од детската траума. Ова може да вклучува пријатели, членови на семејството или групи за поддршка. Важно е да најдете луѓе кои ќе ве слушаат без осудување и ќе ви обезбедат безбеден простор да ги споделите вашите искуства. 

Трудете се да живеете во „Сега и овде“

Обрнувајте внимание на сегашниот момент без осудување. Ова може да ви помогне да станете посвесни за вашите мисли, чувства и телесни сензации. Исто така, може да ви помогне да развиете вештини за справување и да ги регулирате вашите емоции. Медитација, длабоко дишење или јога може да ви помогнат да бидете поприсутни во моментот.

Вклучете се во креативно изразување

Вклучувањето во креативното изразување може да биде моќна алатка за лекување од траума од детството. Ова може да вклучува пишување, сликање или пуштање музика. Креативното изразување може да ви помогне да ги обработите вашите емоции и искуства на невербален начин. Исто така, може да обезбеди чувство на контрола и зајакнување.

Развијте безбедносен план

Развивањето на безбедносен план може да биде важен дел од заздравувањето од детската траума. Ова вклучува идентификување на предизвикувачите и развивање стратегии за справување со нив. Може да вклучи и развој на план за да останете безбедни доколку се чувствувате преоптоварени или поттикнати. Безбедносниот план може да обезбеди чувство на контрола и безбедност.

Заклучок

Исцелувањето на траума од детството е сложен и емотивен процес. Сепак, важно е да се запамети дека заздравувањето е можно. Со признавање на траумата, барање стручна помош, практикување грижа за себе, поврзување со луѓе кои ве поддржуваат, вежбајќи внимателност, ангажирање во креативно изразување и развивање безбедносен план, можете да заздравите од траумата од детството. Не заборавајте да бидете трпеливи и љубезни кон себе во текот на целиот процес.

Побарај совет или насока од Верица Бакулеска

траума од детство - Верица Бакулеска

Како психолог, разбирам дека траумата од детството може да има големо влијание врз менталното и физичкото здравје на поединецот. Ако клиентот дојде кај мене со историја на траума од детството, мојот пристап би бил да создадам безбеден и неосудувачки простор за да ги истражуваат и обработуваат своите искуства. Би користелa различни техники, како што се техники од гешталт терапија и психодрама, за да им помогнам да го интегрираат своето фрагментарно чувство за себе и да развијат самоподдршка.

За време на процесот на советување, би работелa со клиентот за да ги идентификувам начините на кои нивната траума влијае на нивниот сегашен живот, односи и однесувања. Заедно, ќе ги истражиме нивните механизми за справување и ќе работиме на развивање поздрави начини за справување со нивната траума. Ова може да вклучи решавање на негативните шеми на мислата, практикување техники на свесност и градење на еластичност.

Еден од клучните аспекти на овој процес е да му се помогне на клиентот да се чувствува моќен и да има контрола над своето патување за исцелување. Преку нашата заедничка работа, клиентот идеално би стекнал поголемо разбирање за себе и за својата траума и ќе развие алатки за управување со нивните симптоми и за поисполнет живот. На крајот на краиштата, целта на советувањето за детска траума би била да му помогне на клиентот да се движи кон место на самоприфаќање, исцелување и раст.