fbpx

Верица Бакулеска, лиценциран психолог

Твоето катче за ментално здравје

Значајни жени во психологијата

Психологијата е една од највредните науки, со исклучителна моќ да го подигне нашето ниво на емоционална свесност...

Прочитај повеќе

Емоционална болка при процесот на психотерапија

Психотерапијата е терапевтски процес дизајниран да ги истражи емоциите и комплексноста на човековиот ум. Впуштајќи се во...

Прочитај повеќе

Каде одат потиснатите емоции?

Гнев, лутина, огорченост, незадоволство, овие моќни емоции често демнат под површината, работејќи скриено од нашата активна свест....

Прочитај повеќе

Справување со ниска самодоверба, самопочит и несигурност

Сите ние, во одреден момент од нашиот живот, се соочуваме со ниска самодоверба. Овие чувства не само...

Прочитај повеќе

Теорија на поврзаност во романтични врски

Дали имаш слушнато за познатата теорија на поврзаност во романтични врски? Во текот на 1950-тите, во Англија,...

Прочитај повеќе

Импостер синдром (синдром на измамник)

„За брзо ќе сфатат дека направија грешка што ме вработија“, “Не припаѓам овде“, „Не сум доволно паметен/на...

Прочитај повеќе

Справување со својот внатрешен критичар

Терминот „внатрешен критичар“ (концепт сличен на Фројдовското Суперего) се однесува на гласот во нас што прави да...

Прочитај повеќе

Што кога вашиот партнер има избегнувачки стил на поврзување?

Многумина од нас луѓето кои „избегнуваат“ ги сметаме за привлечни. Тие имаат одредена привлечност бидејќи се мистериозни,...

Прочитај повеќе

Како да се справиме со завршување на врска

Завршувањето на значајна врска е еден од најпредизвикувачките и емотивно турбулентен период во нашите животи. Тоа е...

Прочитај повеќе

Како да се справите со неверство

Во секоја врска постојат правила кои (намерно или не) често се прекршуваат, посебно во долготрајните врски. Но,...

Прочитај повеќе