fbpx

Каде одат потиснатите емоции?

Гнев, лутина, огорченост, незадоволство, овие моќни емоции често демнат под површината, работејќи скриено од нашата активна свест. Зошто ги избегнуваме овие негативни емоции? Овие неискажани емоции ги криеме и потиснуваме затоа што можат да бидат премногу интензивни, но тие и понатаму тлеат во нас. 

Може да се најдеме себеси како мразиме кога треба да сакаме или да чувствуваме тага наместо радост. Од плашливост и страв, понекогаш избегнуваме да ја признаеме нашата вистинска реалност. 

Меѓутоа, ако редовно не ја идентификуваме и вистински не ги доживуваме емоциите, ризикуваме да станеме жртви на различни психолошки предизвици како што се анксиозност, параноја, депресија и многу повеќе. Психичката и менталната благосостојба страда кога акумулираме потиснати емоции.

Оваа статија навлегува во светот на потиснатите емоции, истражувајќи го нивното влијание врз нашето ментално здравје и нуди стратегии за нивно признавање и справување.

Важноста на емоционалното изразување

Емоциите се гласници кои даваат увиди во нашиот внатрешен свет. Нивното изразување e клучен аспект за одржување на психолошка рамнотежа и благосостојба. Кога ги артикулираме нашите чувства, се вклучуваме во процес на самооткривање и поврзување со другите. 

Тие ја поттикнува издржливоста, ги подобруваат меѓучовечките односи и придонесуваат за целокупно ментално здравје. Емоционалното изразување исто така ја подобрува емоционалната регулација. 

Потиснување наспроти репресија на емоции

За да се разбере траекторијата на потиснати емоции, од суштинско значење е да се направи разлика помеѓу потиснување и репресија. Додека потиснувањето вклучува свесно избегнување или инхибирање на емоционалното изразување, репресијата функционира на потсвесно ниво, закопувајќи ги емоциите многу подлабоко. 

Потиснатите емоции се емоции кои свесно ги избегнуваме. Односно, ние сме свесни за овие емоции, но од различни причини, одлучуваме да не се справуваме со нив кога ќе се појават. Спротивно на тоа, репресираните емоции се емоции за кои не сме свесни дека ги потиснуваме или дека постојат.

Размислете за ова сценарио

Седумгодишно дете пишува домашна задача на масата во кујната. Неговиот незадоволен постар брат налетува и намерно му ги расфрлува сите книги на подот. Седумгодишното дете е луто, но брзо го забележува бесот во очите на неговиот голем брат. 

Бидејќи не сака да биде омаловажувано, не кажува ништо, наведнувајќи се да си ги земе училишните книги. Што се случува со бесот на помладото дете? Не го изразува од страв од последиците. Наместо тоа, го потиснува во себе. Ако момчето успее да го потисне својот бес, многу брзо, веќе нема да го чувствува тоа. 

Можеби ќе оди да игра видео игри како дистракција. Дали тоа значи дека гневот исчезнал? Не. Тоа само укажува дека момчето успешно го потиснало својот бес надвор од свеста. Но, каде се задржува таа негативна емоција? Тој негативен сентимент се пласти и акумулира.

Ефекти од потиснување на емоциите

Последиците од задушените емоции може да се манифестираат на различни начини:

  • Зголемен стрес и анксиозност. Постојаниот напор да се ограничат емоциите може да доведе до хронична состојба на напнатост, бидејќи неизразените или нерешените чувства се акумулираат со текот на времето.
  • Нарушено ментално здравје. Долгорочното емоционално потиснување е секогаш поврзано со низа проблеми со менталното здравје, вклучително и депресија. Нерешените емоции може да придонесат за чувство на празнина или постојано нерасположение.
  • Физичко здравствени импликации. Врската помеѓу умот и телото е важна, а потиснатите емоции може да се манифестираат физички. Состојбите како што се главоболки, гастроинтестинални проблеми, па дури и кардиоваскуларни проблеми може да бидат влошени од хроничниот стрес поврзан со емоционалното потиснување.
  • Предизвици во врските. Неизразените емоции можат да создадат бариера во меѓучовечките односи. Тешкотиите во комуникацијата со автентичните чувства може да доведат до недоразбирања, конфликти или чувство на емоционална дистанца во односите.
  • Намалена емоционална интелигенција. Емоционалната потиснување го попречува развојот на емоционалната интелигенција – способноста да се препознаат, разбираат и управуваат сопствените емоции, како и емоциите на другите. Овој недостаток може да ја попречи ефективната интерперсонална комуникација и разрешувањето на конфликти.
  • Зголемена склоност кон злоупотреба на супстанции. Некои личности може да прибегнуваат кон супстанции како што се алкохол или дрога како средство за справување со емоционалните превирања што произлегуваат од потиснувањето. Ова може да придонесе за развој на проблеми со злоупотреба на супстанции како нездрав механизам за справување.
  • Намалена самодоверба. Чинот на потиснување на емоциите може да ја поткопа нечија самодоверба, бидејќи неможноста да се изразат автентични чувства може да доведе до чувство на внатрешен конфликт, комплекси или незадоволство со себе.
  • Ескалација на емоционални испади. Обидот да се потиснат емоциите може да резултира со евентуални изливи или избувливост на затворените чувства. Овие епизоди може да бидат интензивни и непропорционални на предизвикувачките настани, предизвикувајќи дополнителна вознемиреност, фрустрација и лутина.

Побарај дополнителен совет или насока од Верица Бакулеска

Верица Бакулевска потиснување емоции

Разбирам дека вашето патување е уникатно и јас сум тука да ви обезбедам простор за поддршка во кој ќе можете да ги истражите вашите чувства. Обезбедувам безбеден и поддржувачки простор за клиентите да ги истражуваат и разберат нивните чувства. Во овој простор ќе можете да ја истражите вашата емоционална болка без страв од осудување.

Ако ве обземаат тешки емоции, имате прашања или сакате персонализирано водство за вашето емотивно патување, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.

Може ли потиснувањето на емоциите да предизвика анксиозност?

Потиснувањето на емоциите може значително да придонесе за развој или ескалација на анксиозност. Постојаното потиснување на емоциите доведува до акумулација на напнатост, создавајќи страв од изразување на вистински чувства поради општествените очекувања, расудувања или искуства од минатото. 

Во социјални ситуации, стравот од изразување емоции може да доведе  социјална анксиозност. За оние кои имаат предиспозиции кон анксиозни нарушувања, навиката за потиснување на емоциите може да послужи како катализатор во развојот или влошувањето на таквите состојби. 

Постојаното потиснување на емоциите може да ја наруши деликатната рамнотежа на невротрансмитерите како серотонин и допамин, кои играат клучна улога во регулирањето на расположението. 

Емоционалното потиснување, исто така, може да влијае на функционирањето на амигдалата, мозочниот регион одговорен за обработка на емоциите, што доведува до зголемена чувствителност и анксиозна реакција.

Разбирањето на врската помеѓу потиснатите емоции и анксиозноста ја нагласува важноста од негување на здраво емоционално изразување, барање поддршка и развивање адаптивни механизми за справување за зголемена емоционална благосостојба.

Може ли потиснување на емоциите да предизвика губење на меморијата?

Емоциите играат клучна улога во кодирањето на сеќавањата. Кога ги потиснувате емоциите, особено силните, тоа може да влијае на вашата способност да запомните конкретни детали или настани поврзани со тие емоции

Кога доживуваме интензивни емоции, како радост или страв, нашиот мозок ослободува одредени невротрансмитери и хормони кои го подобруваат кодирањето и консолидацијата на сеќавањата. Овие емотивни спомени често се поживописни и полесни за паметење од неутралните.

Од друга страна, кога емоциите се потиснати или игнорирани, тоа може да се меша со целиот природен процес на меморија. Мозокот можеби нема да има приоритет на толку силно кодирање на деталите за настанот, што го отежнува неговото враќање подоцна. Ова не значи дека сеќавањата се целосно изгубени; тие може да бидат само попредизвикувачки за пристап.

Како да се справите со тешките емоции на здрав начин?

Признавање и прифаќање

Секогаш, препознајте ги и признајте ги вашите емоции без осудување. Кога сте тажни, бидете тажни. Дозволете си доволно време и простор, плачење. меланхолична музика, топла бања – дозволете си активно да ја почувствувате таа тага. На крај, ќе изчезне. Потврдувањето на вашите чувства и себерефлексијата се првите чекори кон нивното разбирање.

Дополнително, зголемете ја вашата емоционална интелигенција со активно набљудување и разбирање на вашите емоции.

Пишување

Водете дневник за да ги изразите вашите мисли и емоции. Пишувањето може да понуди излез, овозможувајќи ви да стекнете јасност, да идентификувате обрасци и да го следите вашето емоционално патување со текот на времето.

Разговарајте со некого

Споделете ги вашите чувства со доверлив пријател, член на семејството или терапевт. Изрњзувањето на емоциите може да обезбеди олеснување и да понуди нова перспектива, поттикнувајќи чувство на поврзаност и поддршка.

Вклучете се во редовна физичка активност

Вежбањето ослободува ендорфин, хормон кој може да го подобри расположението и да го ублажи стресот. Исто така, обезбедува здрав излез за затворени емоции.

Креативно изразување

Изразете ги вашите емоции на креативни начини како што се сликање, музика или пишување. Кога сте тажни, слушајте мелахолична музика. Креативното изразување овозможува невербално истражување на чувствата и може да биде моќна алатка за емоционално ослободување.

Техники за балансирање на умот и телото

Вежбајте техники како што се длабоко дишење, прогресивна мускулна релаксација или јога. Сите овие промовираат релаксација и помагаат да се регулираат физиолошките реакции поврзани со стресот.

Поставете граници

Воспоставете здрави граници во вашите врски и секојдневниот живот. Знаењето кога да се каже НЕ и грижата за себе може да спречи емоционално преоптоварување и исцрпеност.

Бидете благодарни на она што го имате

Потрудете се редовно да размислувате за позитивните аспекти од вашиот живот. Ова може да го префрли вашиот фокус од предизвикувачки емоции кон моменти на радост и благодарност. Најважно од се, бидете љубезни кон себе. Разберете дека доживувањето тешки емоции е нешто неизбежно и е дел од тоа да се биде човек. 

Однесувајте се кон себе со истото сочувство и разбирање што би му го понудиле на пријател кој се соочува со слични предизвици. Ако тешките емоции опстојуваат или стануваат поразителни, размислете да побарате помош од професионалец за ментално здравје

Терапијата е единствениот стручен начин за истражување и обработка на емоциите со водство на искусен професионалец.

Побарај дополнителен совет или насока од Верица Бакулеска

Верица Бакулевска потиснување емоции

Разбирам дека вашето патување е уникатно и јас сум тука да ви обезбедам простор за поддршка во кој ќе можете да ги истражите вашите чувства. Обезбедувам безбеден и поддржувачки простор за клиентите да ги истражуваат и разберат нивните чувства. Во овој простор ќе можете да ја истражите вашата емоционална болка без страв од осудување.

Ако ве обземаат тешки емоции, имате прашања или сакате персонализирано водство за вашето емотивно патување, ве повикувам да го пополните формуларот подолу.