fbpx

Симптоми на анксиозност и третирање

Кои се симптоми на анксиозност? Анксиозност е нормален човечки одговор на стресот. Нормално е луѓето да бидат загрижени кога се соочени со финансиски предизвици, почнуваат нова фаза во животот или глобална пандемија. Оваа загриженост е од есенцијално значење за опстанокот на нашиот вид бидејќи ни помага да најдеме начини да ги избегнеме опасните околности.

Но во некои случаи, загриженоста може да биде толку интезивна што доведува до напнатост, нервоза и паника. Ова е знак дека анксиозноста се развила во ментален предизвик. Симптоми на анксиозност може да влијаат на човековото однесување и да го оневозможат нормалниот живот. Многу е важно да бидеме свесни за овие симптоми со цел правилно да ги дијагностицираме и да научиме да ја менаџираме ситуацијата.

Побарај совет од лиценциран психолог

Нашите психотерапевти и психолози се тука да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, самоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас. Доколку преферирате, можете да останете анонимни.

Симптоми на анксиозност кои индицираат нарушување

Анксиозно нарушување е медицинска состојба која вклучува чести и потрајни чувства на терор или паника. Анксиозноста е најзастапено ментално нарушување во светот. Анксиозно растројство се развива онаму каде што анксиозноста е недоволно управувана. Ова се карактеризира со континуирана или периодична состојба на вознемирувачки мисли или дифузен страв што не е ограничен на одредени ситуации или причинители. Напнатоста често се изразува во форма на несоница, изливи на раздразливост, возбуда, палпитации на срцето и страв од смрт или лудило.

Според статистиката од Американската Асоцијација за Анксиозност и Депресија, анксиозноста е многу честа состојба која влијае на околу 40 милиони возрасни во САД. Сепак, овие статистики исто така покажуваат дека само 36,9 проценти од луѓето погодени од состојбата примаат терапија. Стигмата поврзана со ментална болест, меѓу другите фактори, придонесува за вакви пропусти во третманот на анксиозноста. Покрај тоа, немањето сознанија за знаците и симптомите на анксиозноста може да го спречи лицето да побара помош. Можеби анксиозниот не верува дека она што го доживува е излечива состојба. Но, наспроти сето ова, важно е да се знае дека анксиозноста е медицинка состојба, исто како астма и дијабетес, и треба да се третира со иста сериозност.

Има 3 категории на симптоми на анксиозност: физички симптоми, ментални симптоми и емоционални симптоми. Овие сипмтоми се разликуваат од личност до личност, но постојат некои заеднчки индикатори.

1. Панични напади

Паничните напади се предупредувачки знак за тешка анксиозност. Тие се прилично чести и многу луѓе ги искусуваат неколку пати во животот. Најчесто се појавуваат кога се соочуваме со некоја исклучително стресна ситуација. Нападите на паника се еден вид анксиозно нарушување кое се карактеризира со повторливи епизоди на интензивен страв.  Истото предизвикува физичка реакција иако реално не постои опасност.

2. Неконтролирани и чести изливи на грижа

Константната грижа за некоја специфична ситуација исто така асоцира на анксиозност. Особено кога ова чувство не е пропрционално со реалната состојба или трае подолг период. Вознемиреноста често е придружена од чувство на нервоза и тензија. Овие симптоми се совпаѓаат со дијагнозата за генерална анксиозност. Грижата е нормален одговор кога се соочуваме со несигурност или ситуација која не можеме да ја контролираме. Но, кога се појавува често и трае подолги временски периодо може да биде знак за сериозна анксиозснот.

3. Немир и агитација

Анксиозноста има тенденција да го забрза срцевиот ритам и да ги внесе нервите во состојба на преработеност. Ова може да предизвика испотени дланки, срцеви палпитации, чувство на затегнатост во градите или немирни движења на телото како тресење, шетање или треперење. Овој немир или чувство на вознемиреност може да биде знк на анксиозност ако се јавува често и е предизвикано од обични настани.
Во некои случаи, овие симптоми може да предизвикаат екстремна хипервентилација или потешкотии во концентрирањето

4. Несоница или потешкотии во сонот

Еден од најчестите симптоми пријавени од луѓе на кои им е дијагностицирана вознемиреност е тешкотијата да заспијат. Исто така, се сугерира дека луѓето кои во текот на детството доживеале несоница, имаат поголема веројатност да развијат вознемиреност во своите возрасни години. Овој симптом е често распространет кај луѓето кои имаат вознемиреност затоа што загриженоста често се јавува во текот на ноќта кога умот е помалку преокупиран, а недостатокот на сон што е резултат на загриженост предизвикува замор и раздразливост, што пак ги влошува ефектите од вознемиреност.

5. Компулсивни или повторливи однесувања

Компулсивно или повторливо однесување, исто така, е поврзано со некои анксиозни нарушувања како генерализирано анксиозно нарушување и опсесивно-компулсивно нарушување. Според лиценцираниот психолог Кристи Филипстест навиките се разликуваат од една до друга личност, но и покрај тоа, сите тие спаѓаат во иста категорија на компулсивност: шема на однесување што вклучува упорни и повторливи дејства кои обезбедуваат малку или воопшто задоволство за лицето што се занимава со нив. Лицето кое доживува вознемиреност може да се сврти кон однесувања како присилно трошење, присилно штедење, коцкање и други слични дела“, рече таа.

Други навики што укажуваат на тоа дека имате сериозна вознемиреност се повторливи физички активности како на пример, да се вратите неколку пати за да проверите дали вашата врата била правилно заклучена пред да го напуштите вашиот стан, упорно гризење на ноктите, берење на кожата и други активности што можеби знаете дека ви го нарушуваат нормалниот живот, но кои не можете да престанете да се вклучите.

6. Ирационален страв

Екстремен страв од одредена работа може да биде знак на фобија, особено кога овој страв е крајно непропорционален на нивото на опасност од такво нешто. Фобиите се вообичаен вид анксиозно растројство кое може да биде благo или сериозно, но сепак претставува предизвик. Најчестите видови на фобии вклучуваат силен страв од височини, летање, затворени простори, специфични животни или инсекти и крв. Освен екстремниот страв што може да резултира од фобија, да имате постојан, ирационален страв од непознат настан или ситуација за која верувате дека се случува, може да биде знак на вознемиреност. Oсобено кога овој страв почнува да ве спречува да се вклучите во нормални, дневни активности.

Кои се најчести причини за анксиозност?

Стресен начин на живот: Денешниот брз и напорен начин на живот може да доведе до хроничен стрес, што влијае на менталната благосостојба. Намален сон, почеста конзумација на алкохол и наркотици – сето тоа може да предизвика анксиозност и зголемен стрес.

Преоптоварување со технологија: Постојаното поврзување онлајн, притисокот на социјалните медиуми и преоптоварувањето со медиумски информации (кои се многу често негативни) може да придонесат за анксиозност и страв од пропуштање (FOMO).

Животни промени и финансиски притисок: Стресни животни настани, економската несигурност, долгот и финансиската нестабилност може да предизвикаат значителна вознемиреност.

Стрес на работно место: Нереалните работни очекувања, долгите часови и стравот од губење работа придонесуваат за анксиозност поврзана со работното место.

Карактерни особини: Одредени особини на личноста, како што се перфекционизмот или тенденцијата за претерано размислување, може да ги предиспонираат лицата кон анксиозност.

Медицински состојби: Соочување со хронична болест, нерамнотежата во невротрансмитерите и хемиската структура на мозокот, и други здравствени проблеми можат да придонесат за анксиозност.

Неизвесна иднина: Нејасностите за иднината, несигурноста во кариерата и геополитичките тензии можат да придонесат за вознемиреност за тоа што претстои.

5 минутно видео со објаснување што всушност значи анксиозност.

Побарај совет од лиценциран психолог

Нашите психотерапевти и психолози се тука да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, самоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас. Доколку преферирате, можете да останете анонимни.