fbpx

Знаци и симптоми на анксиозност

Нормално е луѓето да доживеат некаква форма на приведување кога се соочуваат со ситуации како финансиски предизвици, започнување нова фаза од животот или глобална пандемија. Тие минливи моменти на вознемиреност се од суштинско значење за опстанокот на нашиот вид. Ваквите моменти предизвикуваат наплив на адреналин што ни помага да откриеме начини да избегнеме опасни околности. Многу симптоми на анксиозност можат да влијаат на однесувањето на една личност и да го нарушат нормалниот начин на живот. Важно е да бидете свесни за симптомите на анксиозни нарушувања за да добиете точна дијагноза. Дополнително, важно е и да научите да управувате со состојбата што е можно порано. Запомнете, вие не мора да живеете со симптоми на анксиозност.

Симптоми на анксиозност кои укажуваат на медицинско нарушување

Анксиозно растројство е состојба на ментално здравје што вклучува чести и постојани чувства на терор или паника, кои честопати се потешки отколку што бара ситуацијата што ги предизвика. Состојбата, исто така, често се меша со секојдневните активности на една личност.

Според статистичките податоци на Здружението за анксиозност и депресија на Америка, анксиозноста е многу честа состојба. Оваа состојба погодува околу 40 милиони возрасни лица во САД. Сепак, овие статистички податоци, исто така, покажуваат дека само 36,9 проценти од луѓето погодени од оваа состојба добиваат третман. Стигмата поврзана со ментална болест, меѓу другите фактори, придонесува за ова заостанување во третманот на анксиозност. Дополнително, незнаењето за знаците и симптомите на вознемиреност може да спречи лице да посегне за помош. Можеби не веруваат дека она што го доживуваат налага третман или дека доживуваат симптоми на анксиозност, сериозна, но лекувана состојба.

Нивото на свесност за анксиозните нарушувања значително се подобрува со текот на годините. Сепак, сè уште постои потреба за поширок разговор, особено за време на оваа глобална пандемија. Многумина од нас во моментов живеат со одреден степен на паника и страв, но може да биде уште потешко за оние кои веќе се справуваат со анксиозност. Запознавањето со симптомите на вознемиреност може да ви помогне да утврдите дали грижата и стравот што може да ги почувствувате може да бидат знак на посериозна состојба.


Побарај совет од лиценциран психолог

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење или совет со вас. Секако, психолозите може да понудат и значителен попуст за прва консултативна сесија со нив. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија со психолог кој ќе ви понуди совет.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда дека споделеното е примено. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.


Симптоми на анксиозност

Симптомите на вознемиреност обично спаѓаат во три категории, имено: физички симптоми, ментални симптоми и емоционални / симптоми на однесување. Овие симптоми може да варираат од личност до личност, но постојат некои вообичаени индикатори за вознемиреност. Подолу прочитајте за шест од најчестите симптоми на анксиозност.

1. Напади на паника

Паничните напади често се главен знак на силна вознемиреност. Тие се доста чести, и многу луѓе ги доживуваат неколку пати во животот, особено кога се соочуваат со особено стресна ситуација. Сепак, постојаните напади на паника може да бидат показател на панично растројство. Овој вид на анксиозно растројство се карактеризира со повторливи епизоди на интензивен страв. Дополнително, овој страв предизвикува низа екстремни физички реакции дури и таму каде што не постои закана за реална опасност. Несомнено е дека нападот на паника може да биде застрашувачко искуство што може значително да влијае на вашиот живот.

2. Неконтролирана и честа појава на грижа

Постојаната грижа за одредена ситуација е исто така поврзана со анксиозноста, особено кога ова чувство на загриженост е непропорционално со настаните што го активираат или ткога тоа се случува често во текот на редовните секојдневни активности. Анксиозноста е често придружена со чувство на нервоза или напнатост или опсесивни мисли за претстојната пропаст или опасност кои се главно неоправдани. Овој симптом често одговара на дијагностичките критериуми за генерализирано анксиозно растројство (GAD). Грижата е нормална реакција кога се соочувате со несигурни или неконтролирани околности. Сепак, кога се појавува постојано во подолг временски период и станува неконтролирана или наметлива – ве спречува да продолжите со вашата дневна рутина. Ова може да биде знак на силна вознемиреност или анксиозност.

3. Немир и нервоза

Анксиозноста има тенденција да го забрза срцевиот ритам и претарано да ги дразне нервите. Ваквите симптоми може да предизвикаат испотени дланки, срцеви палпитации, чувство на затегнатост во градите или немирни движења на телото како тресење, ритам или треперење. Ова чувство може да биде знак на анксиозност доколку се јавува често и е предизвикано од обични настани.

Во некои случаи, овој симптом може да се развие во екстремни ситуации како хипервентилација или тешкотии во концентрацијата на одредена задача. Кога овие знаци се појавуваат заедно, тие можат да направат да се чувствувате слаби или уморни. Истражувањата покажаа дека луѓето кои имаат силна анксиозност често не се во состојба брзо и лесно да ја контролираат својата вознемиреност и може да ги чувствуваат ефектите на анксиозноста подолг временски период.

4. Несоница / проблеми со спиењето

Еден од најчестите симптоми пријавени од луѓе на кои им е дијагностицирана анксиозност е тешкотии при заспивање. Исто така, се сугерира дека луѓето кои доживеале несоница за време на детството, имаат поголема веројатност да развијат анксиозност во нивните возрасни години. Овој симптом честопати е распространет кај луѓето кои имаат вознемиреност затоа што загриженоста често се јавува ноќе кога умот е помалку преокупиран. Дополнително, недостатокот на сон што е резултат на грижа предизвикува замор и раздразливост, што пак ги влошува ефектите на анксиозноста.

5. Компулсивни или повторувачки однесувања

Компулсивното или повторувачко однесување исто така е поврзано со некои анксиозни нарушувања како генерализирано анксиозно растројство и опсесивно-компулсивно нарушување. Според лиценцираниот психолог Кристи Филиптесе, навиките се разликуваат од една до друга личност, но како и да е, сите спаѓаат во иста категорија на компулсивност: образец на однесување што вклучува упорни и повторувачки дејства што обезбедуваат мало или воопшто не задоволување на лицето кое се занимава со нив. Други навики што покажуваат дека можеби чувствувате вознемиреност се повторувачки физички постапки. На пример, враќање неколку пати назад за да проверите дали вашата врата била правилно заклучена, упорно грицкање нокти, собирање кожа и други дејства што можеби знаете дека ви го нарушуваат нормален живот, но со кој не можете да престанете да се занимавате.

6. Ирационален страв

Екстремниот страв од одредена работа може да биде знак на фобија, особено кога овој страв е крајно непропорционален со нивото на опасност што го носи такво нешто. Фобиите се вообичаен вид на анксиозно растројство. Фобиите може да бидат слаби или сериозни, но како и да е, тие се предизвик за нормалниот живот. Најчестите видови на фобии вклучуваат интензивен страв од височина, летање, затворени простори, специфични животни или инсекти и крв.

Освен екстремниот страв што може да резултира од фобија, постојаниот, ирационален страв од непознат настан или ситуација за која верувате дека ќе се појави може да биде и знак на вознемиреност, особено кога овој страв почнува да ве спречува да се впуштите во нормални, дневни активности.

Справување со анксиозност

Анксиозноста може да биде тешка состојба, но свесноста за симптомите е прв чекор во учењето да се контролира. Ако имате симптоми на анксиозност, добро е да контактирате со лиценциран професионалец за ментално здравје, кој тесно ќе соработува со вас за да го изготви најефективниот план за лекување.

Неколку измени во вашиот животен стил исто така може да помогне во управувањето со симптомите на анксиозност. Овие промени може да вклучуваат:

  • Држење до организирана дневна рутина
  • Вежбање медитација и внимателност
  • Редовно вежбање
  • Вклучување во смирувачка активност како што е читање за одмор или слушање смирувачка музика
  • Намалување на внесот на алкохол, кофеин и никотин
  • Водење список со обврски за дневни задачи, за да имате поорганизиран и помалку стресен живот

Побарај совет од лиценциран психолог

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење или совет со вас. Секако, психолозите може да понудат и значителен попуст за прва консултативна сесија со нив. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија со психолог кој ќе ви понуди совет.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.