fbpx

Психолошка поддршка за време на зачнувањето, бременост и по раѓањето

Како лиценциран психолог и акушерка, од прва рака бев сведок на емоционалните борби со кои се соочуваат паровите за време на патувањето за зачнување бебе, бременост и по раѓањето. Иако живееме во модерно општество, темата за психолошка поддршка во овој период сè уште не се дискутира често. Во оваа статија, сакам да фрлам светлина врз важноста да се побара професионална психолошка помош во овој период. Дополнително, сакам да дадам неколку практични совети за да им помогнам на новите родители и на паровите кои се стремат кон тоа.

Зачнување – ментален притисок и единствени борби

Периодот на зачнување е чувствителен период за паровите бидејќи го означува почетокот на нивното патување кон родителството. Тоа е време кога многу парови доживуваат уникатни борби кои можат да додадат значителен ментален притисок во нивните животи. Можеби ќе бидат бомбардирани со прашања од пријателите и членовите на семејството како „Кога ќе имате бебе?“ или слично. Овие прашања можат да создадат огромен стрес, особено за жените кои се чувствуваат како да се под притисок да забременат.

Покрај тоа, неплодноста е предизвик и за самиот пар, како целина. Од клучно значење е да се разбере дека неплодноста не е само женски проблем. Треба да се испитаат и двајцата партнери за да се утврди причината. Овој процес може да биде емоционално исцрпувачки. Затоа, од суштинско значење е да се има соодветна психолошка поддршка во овој период. Очекувањето за основање семејство може да создаде низа емоции, вклучувајќи возбуда, вознемиреност, па дури и страв.

Овие грижи може да предизвикаат многу вознемиреност, што доведува до нарушување на спиењето, раздразливост и промени во расположението. Притисокот за зачнување и предизвиците што доаѓаат со него, исто така, може да ја оптоварат врската на двојката, што доведува до чувство на фрустрација, вина или разочарување. Неопходно е да се препознае дека овие чувства се до некаде нормални. Сепак, барањето професионална психолошка помош може да направи разлика во управувањето со стресот и анксиозноста во овој чувствителен период.

Побарајте поддршка

Од клучно значење е да побарате стручна психолошка помош ако чувствувате дека се борите емотивно во овој период. Лиценциран психолог може да ви помогне да управувате со нивото на стрес, да развиете здрави стратегии за справување и да ви помогне емоционално да зајакнете. Стручно лице знае како да обезбеди безбедна и поддржувачка средина каде што можете да разговарате за вашите емоции, стравови и грижи. Со барање помош, можете да ги стекнете потребните алатки за да се движите на ова патување кон родителството и да развиете здрави стратегии за справување со предизвиците што може да се појават на ова патешествие.

Бременост – чувствителен период полн со промени

За време на бременост, жените можат да доживеат низа физички и емоционални промени кои додаваат стрес во нивните животи. Некои жени може да се сомневаат околу нивната способност да се грижат за дете. Други пак, може да бидат загрижени за физичките промени што им се случуваат. Дополнително, може да бидат загрижени за финансиите, работата и другите животни промени кои доаѓаат со раѓањето дете.

Еден вообичаен стрес за време на бременоста е притисокот да се има „совршена“ бременост. Жените може да почувствуваат потреба да јадат совршено, редовно да вежбаат и да ги следат сите лекарски препораки. Овој притисок може да создаде непотребен стрес и вознемиреност, што доведува до негативни ефекти и врз мајката и врз бебето.

Покрај тоа, бременоста може да биде и чувствителен период за жените кои доживеале претходни спонтани абортуси или мртвородени деца. Стравот од губење на друга бременост може да создаде значителна вознемиреност и стрес. Од суштинско значење е да имате соодветна емоционална поддршка во овој период.

Покрај физичките промени кои доаѓаат со бременоста, жените може да доживеат и емоционални промени. На пример, промени во расположението, анксиозност и депресија. Овие промени може да се должат на хормонални флуктуации или стрес при подготовката за ново бебе. Неопходно е да се препознаат симптомите на депресија или анксиозност и да се побара стручна помош доколку е потребно.

Помислата за раѓање, исто така, може да биде значаен извор на стрес и вознемиреност за многу жени. Стравот од болка, компликации или непознато може да доведе до значителна анксиозност, па дури и паника. Неопходно е да се решат овие стравови и да се развијат здрави стратегии за справување, како што се посетување на часови за едукација за породување, практикување техники за релаксација и слично. 

На кратко

Генерално, бременоста е чувствителен период полн со промени, и физички и емоционални. Неопходно е да имате соодветна емоционална поддршка во овој период и да побарате стручна помош доколку е потребно. Со решавање на овие грижи, жените можат да имаат попозитивно и поисполнето искуство во бременост и породувањето.

По раѓањето – Новата животна улога на родителот

Периодот по раѓањето може да биде радосен и возбудлив период за новите родители, но може да биде и голем предизвик. Со доаѓањето на новороденчето, секојдневието на новите родители драстично се менува. Барањата и прилагодувањата што доаѓаат со оваа нова животна улога може да бидат огромни. Ова доведува до чувство на анксиозност, депресија, па дури и постпородилна депресија.

Не е невообичаено новите родители да се борат со своите нови улоги и одговорности, особено во првите недели по раѓањето. Тие може да се чувствуваат исцрпени, под стрес и несигурни како да се справат со новите предизвици што доаѓаат со родителството. Дополнително, физичките промени што се случуваат за време на бременост и породувањето може да влијаат и на емоционалната благосостојба на жената. Големо влијание имаат и содржините на социјалните медиуми кои секојдневно не бомбардираат со слики од „совршени“ мајки и бебиња, и со совршени тела брзо после породувањето. Но, колку е тоа така и во реалноста, зад објективот, знаат само оние кои го искусиле мајчинството. 

Неопходно е да побарате стручна психолошка помош ако се чувствувате преоптоварени или вознемирени по раѓањето на вашето дете. Новите родители често се фокусираат исклучиво на грижата за своето бебе и забораваат да се грижат за себе. Сепак, грижата за вашата емоционална благосостојба е исто толку важна како и грижата за вашето бебе.

Вообичаени прашања

Некои вообичаени прашања и мисли што новите родители може да ги искусат во овој период вклучуваат:

  • Дали го правам ова правилно?
  • Како ќе се справам со недостатокот на сон?
  • Дали некогаш повторно ќе се чувствувам како себеси?
  • Како ќе се промени нашата врска сега кога сме родители?
  • Може ли да се справам со финансиските обврски за да имам дете?
  • Дали ќе бидам добар родител?

Неопходно е да препознаете дека овие мисли и чувства се нормални и дека барањето професионална психолошка помош може да ви ги обезбеди алатките и поддршката што ви се потребни за да управувате со вашата емоционална благосостојба во овој чувствителен период. Лиценциран психолог може да ви помогне да се движите кон транзицијата кон родителство и да развиете здрави стратегии за справување за да се прилагодите на вашата нова животна улога како родител.

Побарај совет или насока од Елена Кузмановска

Елена Кузмановска, психлог специјализиран за бременост и родителство

Како психолог, давам емоционална поддршка и насоки за жените кои се обидуваат да забременат, се бремени или неодамна родиле. Мојата цел е да им помогнам на овие жени да управуваат со стресот и анксиозноста, да развијат здрави стратегии за справување и да се справат со емоционалните предизвици што доаѓаат со оваа животна транзиција.

За време на сесиите за советување, ќе создадам безбедна и поддржувачка средина за вие да ги изразите своите грижи и чувства. Ќе ги слушам вашите грижи и ќе ви помогнам подобро да ги разберете вашите емоции. Заедно, ќе развиеме персонализиран план за справување со вашите уникатни емоционални потреби и предизвици.

За жените кои се обидуваат да забременат, можам да дадам насоки како да управуваат со нивото на стрес и да развиете здрави стратегии за справување. Ова може да вклучува техники за релаксација, активности за намалување на стресот и развивање на позитивен самоговор.

За бремените жени, можам да дадам поддршка и насоки за управување со емоционалните подеми и падови на бременоста. Ова може да вклучува решавање на стравовите и грижите за породувањето и подготовка за новата улога на мајчинството. Може да дадам и насоки за управување со симптоми на антенатална депресија или анксиозност.

За жените кои неодамна се породиле, може да ви дадам поддршка и насоки за прилагодување на вашата нова животна улога како родители. Ова може да вклучува решавање на чувствата на преоптоварување, исцрпеност или анксиозност и давање насоки за грижа за себе и управување со очекувањата.

Тука сум за вас

Генерално, мојата цел е да им овозможам на жените емоционална поддршка и насоки за да им помогнам да се движат на патувањето на зачнување, бременост и по раѓањето. Со барање професионална психолошка помош, жените можат да ги развијат вештините и стратегиите што им се потребни за управување со нивната емоционална благосостојба за време на оваа животна транзиција.

Доколку имате прашање или ви е потребен совет или насока, пополнете ја формата подолу и јас ќе ви одговорам за кратко време.

Практични совети за барање психолошка поддршка

Важно е да се разбере дека барањето психолошка поддршка е проактивен начин да се грижите за вашата емоционална благосостојба. Нема срам да посегнете по помош и тоа може да биде клучен чекор во управувањето со вашиот стрес, анксиозност или депресија.

Неопходно е да се бара лиценциран психолог кој има искуство во лекување на поединци или парови за време на зачнувањето, бременост и постпарталниот период. Стручно лице во оваа област е обучено за да ги разбере и да ве насочи кон правилно решавање на предизвиците што доаѓаат со родителството.

Онлајн советувањето е уште една практична опција за барање психолошка поддршка. Тоа ви овозможува да добивате поддршка од удобноста на вашиот дом.

Покрај тоа, приклучувањето на група за поддршка може да ви обезбеди чувство на заедница и емоционална поддршка. Може да ве поврзе со други родители кои можеби се соочуваат со слични предизвици и да ви понуди безбеден простор да разговарате за вашите чувства и грижи.
Запомнете, грижата за вашата емоционална благосостојба е исто толку важна како и грижата за вашето физичко здравје во овој период. Да си помагаме, од жена- за жена!