fbpx

Нездрава љубов – козависност

Козависноста е дисфункционален модел на однесување и нездрава љубов каде што едно лице прекумерно се потпира на друго за емоционални и психолошки потреби. Во козависна врска, партнерите може да чувствуваат дека нивната самодоверба е поврзана со прифаќањето на нивниот партнер, што доведува до нездрава динамика.

Личноста која е козависна го планира целиот свој живот околу угодувањето на другата личност.

Едноставно кажано, козависната врска може да се разбере како ситуација каде што едниот партнер многу се потпира на присуството на другиот партнер, додека вториот партнер бара валидација за да се чувствува незаменлив и доминантен.

Карактеристики на нездравата козависна љубов

Козависноста е однесување кое обично произлегува од раните модели на однесување и емоционални тешкотии.

Прекумерно емоционално потпирање: Партнерите зависат еден од друг за емоционална стабилност и валидација, што го отежнува независното функционирање.

Недостаток на граници: Границите во врската стануваат нејасни, предизвикувајќи заплеткување што го попречува личниот раст и автономија.

Страв од напуштање: Козависните партнери често се плашат да бидат сами или напуштени, што ги наведува да ги жртвуваат своите потреби за да го спречат партнерот да си замине.

Ниска самодоверба: И двајцата партнери може да се борат со ниска самодоверба, барајќи надворешна потврда за да се чувствуваат достојни.

Примери кои ја илустрираат разликата меѓу здрава зависност и козависна нездрава врска

Зависна: Двајца се потпираат еден на друг за поддршка и љубов. И двајцата наоѓаат вредност во врската.

Козависна: Козависната личност се чувствува безвредна освен ако не му е потребна – и прави драстични жртви за – овозможувачот. Овозможувачот добива задоволство од тоа што другата личност ќе ја исполни секоја нивна потреба.

Козависниот е среќен само кога прави екстремни жртви за својот партнер. Тие чувствуваат дека мора да бидат потребни на оваа друга личност за да имаат било каква цел.

Зависна: Двете страни ја прават нивната врска приоритет, но можат да најдат радост во надворешни интереси, други пријатели и хоби.

Козависна: Козависниот нема личен идентитет, интереси или вредности надвор од нивната козависна врска.

Зависна: И двајцата можат да ги изразат своите емоции и потреби и да најдат начини да ја направат врската корисна за двајцата.

Козависна: Едно лице чувствува дека нивните желби и потреби се неважни и нема да ги изрази. Тие имаат тешкотии да ги препознаат сопствените чувства.

Главни причини за нездрава поврзаност

Траума во детството и проблеми со приврзаноста

Главната причина за козависна љубов произлегува од искуства во детството, особено оние кои вклучуваат неконзистентна или несоодветна грижа. Лицата кои не добивале постојана емоционална поддршка може прекумерно да ја бараат од романтичните партнери, што создава козависен модел.

Ниска самодоверба и несигурност

Луѓето со ниска самодоверба се поподложни на козависност, бидејќи можеби веруваат дека нивната вредност е одредена од валидацијата на нивниот партнер. Несигурноста го поттикнува стравот од напуштање и потребата да се одржи врската по секоја цена.

Минати врски

Претходните искуства на козависност или нездрави врски можат да создадат циклус кој е тешко да се прекине. Можеви несвесно бараме партнери кои ги зајакнуваат овие модели, дополнително зацврстувајќи ја козависната динамика.

Ослободување од нездравата поврзаност

Препознајте го моделот на поврзување

Првиот чекор кон ослободување од зависната љубов е свeсност за проблемот. Препознавањето помага полесно да се идентификуваат шемите и предизвикувачите кои придонесуваат за козависна динамика. И двете страни во врската мора да научат да препознаваат специфични модели на однесување, и очекувањата од другата личност да го насочи својот живот околу нив.

Симптоми на козависност

Може да биде тешко да се направи разлика помеѓу личност која е козависна и личност која е само многу заљубена. Но, лицата кои се козависни обично:

  • Не наоѓаат задоволство или среќа во животот надвор од тоа да прават работи за другата личност
  • Остануваат во врската дури и ако се свесни дека партнерот прави навредливи работи
  • Прават сè за да му угодат и да го задоволат нивниот овозможувач без разлика на тоа колкава е личната штета
  • Чувствуваат постојана вознемиреност за врската поради желбата секогаш да ја прават другата личност среќна
  • Го насочуваат целото лично време и енергија за да му овозможат на партнерот сè што ќе побара
  • Се чувствуваат виновно кога размислуваат за себе во врската и не изразуваат лични потреби или желби
  • Го игнорираат сопствениот морал или совест за да го прават она што го преферира другиот патнер

Побарајте професионална поддршка

Терапијата може да игра трансформативна улога во надминување на поврзаноста. Когнитивно-бихејвиоралната терапија (КБТ) и дијалектичката бихејвиорална терапија (ДБТ) се ефективни пристапи кои помагаат да развиеме здрави механизми за справување, со воспоставување граници и самодоверба.

Негувајте самодоверба

Градењето силно чувство за самопочит е клучно за прекинување на циклусот на меѓусебна зависност. Вклучете се во активности кои промовираат личен раст и достигнување, поттикнувајќи самодоверба независно од надворешната валидација.

Воспоставете здрави граници

Неопходно е да научите да поставувате и одржувате здрави граници. Ова вклучува отворено комуницирање за потребите, желбите и ограничувањата со партнерот, истовремено почитувајќи ги нивните граници.

Практикувајте грижа за себе

Грижата за себе е клучна и секогаш треба да биде во центарот на нашето внимание. Вклучете се во активности кои промовираат физичка, емоционална и ментална благосостојба. Ова помага да креираме позитивно чувство за себе и да се ослониме на нашите способности, а не само на поддршката од партнерот.

Промовирање на заеднички раст

Здравата љубов поттикнува заеднички раст и независност. Партнерите ги поддржуваат меѓусебните аспирации додека ја одржуваат сопствената индивидуалност.

Комуникација и ранливост

Отворената комуникација е основата на здравите врски. Споделувањето на ранливости, потреби и чувства им овозможува на партнерите да се поврзат на подлабоко ниво без да ја изгубат својата автономија.

Почитување на индивидуалноста

Почитувањето на индивидуалноста на другиот поттикнува чувство на слобода во врската. На секој партнер треба да му е дозволено има сопствени интереси и хоби.

Побарај совет или насока од Розалија Секулоска

Нездрава љубов - розалија секулоска

Овие врски можат да бидат неверојатно предизвикувачки, и сосема е нормално да барате поддршка и водство. Со длабоко разбирање на сложеноста, ви нудам безбеден и негувачки простор за да ги истражите вашите чувства, стравови и аспирации.

Потребно е да се ослободите од емоционалните заплетки што ве држaт заробени. Здравата е врска значи простор во кој можете слободно да ги изразувате своите мисли и желби, без тежината на прекумерната зависност. Заедно, ќе истражуваме во корените на вашата козависност, разоткривајќи ги слоевите на минатите искуства и верувања кои ги обликувале овие нездрави обрасци. Со самооткривање ќе го пронајдете вашиот глас и ќе ја вратите контролата врз вашата емоционална благосостојба.

Ќе работиме заеднички на трасирање на патот кон поздрави односи и посилно чувство за себе. Јас не сум тука да судам или диктирам; Јас сум тука да ве слушам, да ве водам и да ве поддржам додека се движите низ овој трансформативен процес.

Ако барате одговори на вашите прашања или барате утеха среде конфузија, одвојте малку време за да го пополните формуларот подолу.