fbpx

Страв од интимност

Стравот од интимност денес можеме да кажеме дека е се повеќе застапен, особено кај младата популација. Таквата епидемија во западните култури се смета за вообичаена борба која влијае на приближно 17% од возрасните. Избегнувањето на интимноста со партнер може да доведе до конфузија, фрустрација и разочарување кај другиот. 

Спротивно на популарното верување, избегнувањето на интимност не укажува на недостаток на грижа – туку често произлегува од длабоко вкоренети психолошки фактори кои потекнуваат од детството.

Корените на стравот од интимноста: влијанија од детството

Добро познат феномен во психологијата е дека нашите рани односи со старателите го обликуваат начинот на кој се поврзуваме со другите како возрасни. Ако сте барале утеха и нежност како дете, но вашите родители постојано ја игнорирале таа потреба, можеби сте научиле да не се потпирате на никого. Без разлика дали преку директна критика или емоционална недостапност, овие искуства ја обликуваат перцепцијата на детето за односите и ранливоста.

Оттука, теоријата на приврзаност дава еден увид во развојот на стравот од интимност. Децата природно бараат блискост со своите старатели за безбедност и удобност. Меѓутоа, кога родителите постојано ги одбиваат или игнорираат емоционалните потреби на своето дете, тоа може да всади шема на избегнување. Ова е познато како избегнувачки стил на поврзување

Модели на избегнувачко однесување

Лицата кои избегнуваат често развиваат сложени механизми за справување, со цел да се одбранат од емоционалната интимност. Овие стратегии за справување, усовршени со текот на времето, вклучуваат намерен напор да се потиснат или игнорираат негативните емоции. Ова доведува до отфрлање на социјалните знаци кои сигнализираат ранливост и минимизирање на значењето на емоционалните искуства. 

Без разлика дали свесно или несвесно, тие стануваат вешти да ги прикријат своите внатрешни борби зад фасадата на неутралност и надворешен успех, прикажувајќи се себеси како присебни и самоуверени. Оваа фасада служи како штит кој ќе ги заштитува од непријатноста на емоционалната ранливост додека проектираат слика на компетентност и самоувереност. Тие најчесто не се свесни за својот страв, затоа сакаат, но имаат многу тешкотии во формирањето на длабоки и значајни врски со другите. 

Нивната неподготвеност да бидат автентични и ранливи пред друга личност создава значителни бариери за интимност, што, нормално, резултира во односи кои се карактеризираат со површност и недостаток на емоционална длабочина.

Дали може да се надмине стравот од интимност?

Ако сметате дека сте наклонети кон избегнување, можеби нема лесно да признаете. Сепак, може индиректно да ја сфатите потребата за промена откако ќе се соочите со предизвици на работа, ќе доживеете неуспеси во врската или ќе бидете поттикнати на советување од вашиот партнер. Ако сте склони кон промена на вашиот пристап, разгледајте ги овие чекори:

  • Работете на вашата способност да ги “читате” другите и да ги разберете нивните емоции, а потоа споделете ги вашите перцепции со нив или со доверлив пријател за да видите дали донекаде сте во право.
  • Кога другите луѓе искажуваат негативни емоции кон вас, застанете и слушајте. Веројатно ова ќе ве вади од такт и ќе сакате да се спротивставите, да се затворите или да побегнете. Не правете го ова. Покажете и на другата личност дека сè уште сте достапни и дека разбирате со тоа што ќе го рефлектирате она што ви го кажуваат… не продолжувајте велејќи „но…“ и не користете контранапади.
  • Вежбајте точно да ги идентификувате и изразувате сопствените емоции наместо да ги маскирате со површни одговори. Користењето табела на емоции може да помогне да се најде соодветен речник.
  • Бидете свесни дека вашето однесување и логичен пристап може ненамерно да доведе до разидување и да ги повреди чувствата на другите, со тоа што ќе се чувствуваат вознемирено, а тоа ќе ги зголеми барањата од вас (докажување и аргументирање на различното мислење).
  • Ние сме социјални битија. Затоа, дајте приоритет на негувањето на односите со другите пред успехот во кариерата. Иако професионалните достигнувања може да попуштат, негувањето значајни врски гарантира дека нема да останете изолирани и сами во тешки времиња.
Ако сте во врска со личност која избегнува, размислете за следново:
  • Разберете дека нивното повлекување или отфрлувачко однесување означува одбрана, страв и обид да се потиснат интензивните емоции. Обидете се да не го сфаќате тоа лично.
  • Разберете го нивниот страв од соочување со силни, болни емоции и дајте им простор кога е потребно, со разбирање дека дискусиите може да се ревидираат подоцна.
  • Доколку копнеете за длабока интимност, вашиот партнер може да се бори и да не знае како да ви ја обезбеди, што ќе доведе до потенцијално разидување и исклучување.
  • Вклучете нежна комуникација и обезбедите потпорно емоционално огледало, помагајќи им на нивното патување за самосвест, самодоверба и доверба во другите.

Запомнете, секој има и силни и слаби страни, а поединецот кој избегнува можеби се истакнува  во харизмата и достигнувањата. Трпението е клучно, бидејќи за учење на механизмите за емоционално справување и поврзување е потребно време, без разлика дали вие се соочувате со страв од интимност или сте во врска со таква личност..

Дополнително, поставете здрави граници во врската за да се осигурате дека и вашите сопствени емоционални потреби се исполнети. Ова може да вклучува барање поддршка од пријателите, семејството или терапевтот за да ги надминете сопствените чувства на фрустрација или разочарување. 

Помогнете и на личноста која сака да го надмине стравот од интимност, бидете трпеливи и поддржувајте.

Ако личност одбива да направи било каква промена, можеби е време да си заминете.

Побарај совет или насока од Величе Ристова

страв од интимност Величе Ристова

Посетувањето терапевт е веројатно најперспективната опција за брзо решавање на стравовите од интимност и градење квалитетни односи со другите.

Ако имате било какви прашања или сакате да истражите како терапијата може да ве поддржи во овој трансформативен период, не двоумете се да ме контактирате со пополнување на формуларот подолу.