fbpx

Качувањето по карпи може позитивно да влијае на вашето ментално здравје

Качувањето по карпи може позитивно да влијае на вашето ментално здравје

Додека јас се сметам за почетник во најдобар случај, лично сакам качување по карпи. За мене, качувањето по карпи е исклучително пријатно затоа што комбинира солиден тренинг со самомотивирачки пресврт. Ме тера да дадам максимум и во последните 5% до целта. Качување по карпи го надминува менталитетот на тимскиот спорт и служи за подобрување на фокусот и трошење на вишокот енергија.

Наука

Како прво, качување по карпи, особено на отворено, ја зајакнува функцијата на мозокот. Во интервју за Хафингтон Пост, професионалниот алпинист за North Face, Алекс Џонсон, објаснува:

„Мислам дека менталната страна на качувањето е честопати занемарена. . Движењето при искачување на трасата често бара свесност на телото и решавање на проблеми. Најчесто, патот до врвот не е толку директен како што може да претпоставите, и потребно е ласерско фокусирање за одличите кое фаќалиште може да се зграби и каде точно да ја ставите ногата пред да ја преместите телесната тежина “.

Исто така, се известува дека искачувањето може да им помогне на нарушување на развојот на координацијата да направат подобрувања во движењата на нивното тело.
Покрај тоа, веродостојното истражување посочува дека времето поминато на отворено помага во подобрување на меморијата, ги намалува симптомите на АДХД, па дури може да ви даде и креативно засилување.
Вежбањето општо е начин кој може да помогнете во надминување на болести на менталното здравје. Преку вежбање како качување по карпи, самодовербата се засилува и може да се ублажат вознемиреноста и депресијата.

Ова е идеален период да го пробате овој спорт и да искусите малку поразличен предизвик, a јас би ви препорачал да ги контактирате дечките од climbingschool.mk