fbpx

Справување со финансиска вознемиреност предизвикана од Коронавирус

Иако сè уште не го знаеме целосното влијание на коронавирусот врз нашето здравје, многу луѓе брзо доживуваат финансиски стрес заради глобалната пандемија. Овие се неизвесни времиња и тешко може да се остане позитивни кога се загубени милиони работни места и се соочуваме со светска рецесија. Без разлика дали работите во услужната индустрија, гостопримството или патувањето и слободно време, заканата за нашата лична безбедност и безбедност на луѓето околу нас е многу реална, но не мора да ја украде нашата ментална благосостојба. Не можете да ги запрете брановите, но можете да научите да сурфате!

Започнете со свесност и прифаќање

Ова е невиден момент во историјата и треба да го најдеме патот кон прифаќање на тој факт. Работите нема да се вратат во нормала подолго време, а можеби и никогаш. Ако можеме да се откажеме од обидот да ја контролираме моменталната состојба на работите и да се фокусираме на прифаќање на тоа, можеме значително да ја намалиме нашата стресна реакција.
Студиите откриле дека стресот поврзан со финансиите може да ја зголеми депресијата, анксиозноста и физичките симптоми како што се главоболки, чиреви, зголемен крвен притисок и многу повеќе. Управувањето со вашиот стрес ќе помогне да спречите лошата ситуација да стане уште полоша за вашето тело и расположение. Ако вашиот стрес е преголем, користете некој методите за справување за да се опуштите. Вакви методи се вежбање, гледање филм или краток разговор со некој од терапевите на Разговор.мк.

Ограничете ја својата изложеност на активатори на стрес

Иако сите треба да останеме информирани за новостите, некогаш можеби е и премногу вести. Вестите може да бидат предизвикувач на паника, особено кога на социјалните мрежи ќе се искомуницира нешто што не е точно. Уверете се дека читате вести од доверлив извор и спротивставете се на нагонот да копате длабоко по теории на заговор. Проверете ги вестите еднаш наутро, еднаш навечер. Поставете посветено време „без екран“ во вашиот ден и разговарајте со пријателите или семејството за теми што немаат никаква врска со финансиите, коронавирусот или економијата. Сметајте дека е тоа ментален одмор што ви помага да се опоравите и да ги надополните батериите.

Останете во сегашноста

Анксиозноста е живот во иднината, правењето претпоставки пред да се случат. Ова е причината зошто mindfulness е одлична алатка да останеме фокусирани на сегашноста. Со употреба на техники за заземјување, како на пример одбројување на здивовите, можете да обрнете поголемо внимание на ова и сега. Ако почнете да се чувствувате навистина панично, дури и да имате надворешно искуство, способноста да се заземјете себеси е навистина важна. Не обидувајте се да го отфрлите чувството, само обрнете внимание на она што се случува и вратете ги материјалните сензации во вашето тело. Медитацијата е исто така бесплатен и достапен ресурс што докажано го привлекува нашето внимание кон сегашноста. Можете да најдете водени медитации на YouTube, подкасти, веб-страници и апликации.

Останете позитивни

Можеби размислувате: „Не гледам ништо позитивно во врска со моите финансии во моментов“ и ова е целосно валидно. Нема смисла да се негира или отфрли реалноста на твојата состојба. За подобрување на менталното здравје, важно е да се види целата слика и да се избегне хипер-фокус на одредена област. Вежбите за благодарност се добар прв чекор кон отворање на вратата кон позитивноста. Всушност, колку повеќе вежбате благодарност, толку подобро вашиот мозок добива во препознавање на позитивни работи. Започнете со размислување за една личност, место или нешто за што сте благодарни. Фокусирајте се на чувствата што се јавуваат и држете ги во вашето срце. Знајте дека можете да се вратите на ова место на благодарност во секое време кога ќе бидете обесхрабрени со светот околу вас. И на крај, земете еден момент да се потсетите на се што е добро за вас. Минувате низ тешки времиња и му приоѓате на тоа со неверојатна еластичност. Потсетете се на другите тешки времиња и како ги надминавте. Ова ќе биде уште едно поглавје во вашата книга за достигнувања.
Ако чувството на огромен стрес и вознемиреност го спречуваат вашиот секојдневен живот, можеби ќе размислите да инвестирате во вашето ментално здравје. Мобилната апликација на Разговор.мк ви нуди анонимен пристап до професионалци за психолошко советување и ментално здравје.