fbpx

Срам и предрасуди во ерата на КОВИД

КОВИД-19 пандемијата сигурно го изнесе најлошото кај некои од нас на виделина. Некои од нас можеби се соочуваат со предрасуда од други, или можеби ние сме тие што судиме – судејќи ги и обележувајќи ги оние што патуваат или се дружат со пријателите за време на пандемијата. Според ова, некои од нас би можеле да чувствуваат вина или срам кога повремено ризикуваме или можеби ги срамиме другите. Понекогаш, тешко е да се знае што значи да се направи „вистинската“ работа. Тензијата е голема. Многумина од нас се заглавени дома пет или шест месеци. Постојат мешани емоции и мешани пораки што ги добиваме од медиумите. Нема цврста, унифицирана порака што препорачува специфичен курс на дејствување и ова може лесно да се забележи.

Како да се справиме со срамот и предрасудите

Едно нешто што можеме – и треба да го правиме сега – е да бидеме љубезни и сочувствителни кон нас и другите. Приоретизирајте го вашето време да бидете некој што ги тера другите да се чувствуваат подобро, а не полошо. Па, како да го сториме тоа? Како да се бориме против срамот и предрасудата во ерата на КОВИД?
Еве од каде може да се почне.

Разберете дека луѓето имаат различни нивоа на удобност

Исто како и во секојдневниот живот пред пандемијата, сите сме удобни со различни работи. Некои луѓе би убиле за падобранство, додека други не би скокале од авион ни за милион долари. Некои луѓе се чувствуваат удобно со големи гужви на забави, а други чувствуваат екстремна социјална вознемиреност и страв во овие услови. Кога се сведува на тоа, сите се различни. И за време на оваа пандемија, исто е. Секој ќе има различни нивоа на удобност и ќе се чувстува повеќе или помалку удобно со ризиците поврзани со специфично однесување и активности. Сè што правиме деновиве што вклучува да се биде во близина на други луѓе или да излегуваме во јавност, е до одреден степен ризик.

Едно лице може да се чувствува многу удобно да оди на скара во дворот со десет лица кои се придржуваат до социјалното дистанцирање само половични, додека друго лице може да се чувствува само пријатно кога се дружи со едно лице во исто време, од строга оддалеченост од шест метри, со строги мерки на претпазливост и маска на лицето. На крајот на краиштата, тоа се сведува на изборот на таа личност. Ние треба да охрабриме безбедно однесување што не ги загрозува другите што се поранливи од нас, но не можеме да контролираме со што се чувствуваат удобно другите луѓе. Да се суди или да ги нарегкувате со навредливи имиња луѓето за кој мислите дека се премногу невнимателни или премногу внимателни, не помага никому. Најдобро е да се обидете да едуцирате и искористите вашата емпатија за да разберете од каде доаѓаат другите.

Не претпоставувајте!

Ако се фатите себе си дека имате предрасуди спрема други или се чувствувате лути, направете чекор назад и запрашајте се дали правите неосновани претпоставки. Повеќето од она што го знаеме за другите овие денови доаѓаат од социјалните медиуми. Ние ги разгледуваме нашите мобилни уреди и гледаме што им се допаѓа на нашите пријатели, семејството и познаниците. Не ги знаеме приказните на другите луѓе (освен ако тие буквално не ти кажале што прават). Можеби лицето што го проколнувате, кој објавува слики од одмор во Шпанија, бил многу безбеден во матичната држава, се тестирал пред да лета надвор, и бил во карантин 14 дена откако се вратил од таму. Можеби групата пријатели на кои гледате како објавуваат фотографии од плажа се цимери кои веќе живеат заедно. Вие не ја знаете приказната зад сликата (или приказната на Инстаграм или TikTok), затоа обидете се да не измислите една што ви дава чувство на супериорност.

Не предизвикувајте чувство на срам кај другите!

Навистина е тешко да ја задржиме нашата праведност кога луѓето се без почит или невнимателни. Во ваков случај, можете да одите на една од двете патеки. Првиот пат: игнорирајте го. Одете според вековниот принцип на „Ако немам ништо убаво да кажам, воопшто не кажувам ништо“. Вториот пат: нежно едуцирајте ги и имајте мирен разговор, а не борба. Не сакате директно да им кажете дека тие се лоша личност ако не носат маска, на пример. Наместо тоа, можете да се обидете да ги слушнете и да видите од каде доаѓаат. Ако ги направите да се чувствуваат ужасно, само ќе создадете посилна поделеност од тоа што веќе постои во овој свет во моментов.

Дајте си пауза од срамот!

Од друга страна, можно е да чувствувате срам или вина за вашите постапки за време на пандемијата. Можеби се чувствувате како да не сте биле доволно внимателни. Можеби се чувствувате виновни затоа што минатиот викенд отидовте на не-социјално дистанцирана забава. Вашата најдобра опција тука е да не се преоптоварувате со тоа. Не можеме да го промениме минатото, но можеме да одиме напред. Научете од искуството. Ако завршивте на таа забава и да се чувствувате супер непријатно, признајте ги своите чувства, но дајте си самосочувство. Не треба да се нарекувате со разни имиња. Следниот пат, избегнете ја забавата и известете ги пријателите дека можеби тоа не е најдобрата идеја.

Во крајна линија: лесно е да се претпостави најлошото кај другите луѓе. Потребна е поголема работа за да се видат најдобрите страни кај луѓето.