fbpx

Како да се излечи заморот од видео повици

Дали се наоѓате апсолутно исцедени по еден ден состаноци на Zoom, иако едвај сте го напуштиле столот за работна маса? Да, за тоа можете да го обвинете заморот од видео повици и нема да бидете сами во ваква ситуација.

Овој феномен е широко распространет бидејќи многумина од нас продолжуваат да работат далечински и да одржуваат виртуелни состаноци на платформи за видео конференции како што е Zoom. Работата од дома и одржувањето состаноци преку Интернет се и двете делови од нашето ново нормално.

Што е Zoom замор?

Фразата “замор од видео конференции” се појави неодамна за да се опише физичкиот, когнитивниот и емоционалниот исцедок што го имаме од видео конференција во споредба со лице-в-средби. Симптомите вклучуваат замор, зголемување на стресот во работата, чувство на исцрпеност, болка во очите и намалено ниво на концентрација. Гледајќи го бројот на луѓе кои користат видео состаноци овие денови, не е изненадување што „заморот од видео Zoom-ирање“ стана дел од нашиот вокабулар. Околу 300 милиони луѓе присуствувале на состанок со видео конференција во месец април 2020 година, кога далечинската работа стана полноправна појава, во споредба со 10 милиони на крајот на 2019 година, пред КОВИД.

Кога сме во бројни видео конференции цел ден, нашето внимание е насочено кон мал екран со многу поинаков сензорски влез. Ние треба да ги обработуваме информациите поинаку, без корист од вербални сигнали и повратни информации во реално време. Ако размислите за состанок лице в лице, можеме да зонираме една минута, да забележиме слика на ѕидот и да се нервираме од нашиот соработник што кликнува на нивното пенкало. На некој начин, тие мали одвраќања му даваат на нашиот мозок време да се прилагоди и да се фокусира повторно. Немаме иста сензорна обработка во видео конференција.

Па, како треба да се справиме со ваквиот замор и сè што доаѓа заедно со него? Еве шест совети.

Како да се излечи заморот од видео повици

1. Закажувајте чести паузи

На ист начин како што ги закажувате состаноците, можете да ги закажувате и паузите. Можете дури да го обележите вашиот календар како зафатен во овие времиња за да бидете сигурни дека никој не се обидува да закаже состанок со вас во тоа време. Можете ли да имате 8 состаноци по ред? Секако. Дали треба да имате 8 состаноци по ред? Најверојатно не. Доколку постои ризик од преоптоварување со видео повици, обидете се намерно да закажете пауза за ручек и неколку паузи од 15-20 минути во текот на денот. Правењето паузи може да ви помогне да ја зголемите вашата продуктивност, а кога постојаните видео повици се норма, уште поважно е да правите паузи за да имате мирно време да се прегрупирате. Пробајте мала прошетка за време на паузата!

2. Ограничете го бројот на видео повици

Дали има некои состаноци на вашиот календар за кои знаете дека можат да бидат е-пошта? Можеби некои од темите на состаноците можат да се дискутираат преку телефон наместо видео. За среќа, постојат повеќе начини за комуникација со соработници, а видеото не мора да биде единствениот начин за завршување на работите.

3. Направете ги вашите видео повици пократки и помали

Закажувањето состаноци што се пократки и имаат помалку луѓе може да го намали заморот од видео конференции. Ако сте организатор на состанок, закажете само краток временски период за да може состанокот да биде скратен и да не се одолговлекува. Можете дури и да испратите агенда и клучни точки претходно за да заштедите малку време. Дополнително, ограничувањето на бројот на луѓе на повик може да го направи помалку стресно, а да не спомнувам, да ги сведе на минимум техничките тешкотии. Поканете ги само оние кои навистина мора да учествуваат!

4. Избегнувајте мултитаскинг

Избегнувајте мултитаскинг додека сте на видео состанок. Иако сме во можност да имаме различни нивоа на внимание во поширока околина, таа вештина не се претвора во следење на повеќе задачи во помало сензорно опкружување. Мултитаскинг за време на видео повик може да направи да се чувствувате уште поуморни.

5. Одвојте време за хоби без екран

Надвор од работата, поминете многу време без вашите екрани. Поминувањето повеќе време на вашиот телефон и компјутер, дури и ако не за работа – да ги следите вестите или е-поштата – исто така може да придонесе за замор од екранот. Треба да пронајдете активности што ви помагаат да се декомпресирате, а сигурно ви треба и пауза од социјални медиуми. По 6 часа видео состаноци, последно што треба да направите е да се свртите кон вашиот телефон за да листате по социјалните мрежи 8 часа. Обидете се да си дадете си структурирано време без екран.

Кога и да можете, обидете се да излезете надвор. Дури и ако е за 5-10 минути. Свеж воздух и природна светлина можат да помогнат да се излечи дел од тој замор предизвикан од видео повици.

6. Земете ден за ментално здравје

Навистина се чувствувате како вашето ментално здравје да се влошува? Можеби е време да одвоите ден за ментално здравје или личен ден каде што ќе се фокусирате на вашето ментално здравје. За време на овој слободен ден, проверете дали имате приоритет на грижа за себе, целосно исклучете се од работа и одвојте малку време од вашите екрани.

Заморот од видео состаноци веројатно не исчезнува и не може точно да се излечи преку ноќ. Најверојатно ќе бидат потребни некои напори да се бориме против него и да ги ублажиме ефектите. Бидејќи корпоративната работна сила продолжува да биде претежно оддалечена и виртуелните состаноци остануваат норма, треба да најдеме нови начини за прилагодување. Следењето на овие совети може да помогне, но ако имате постојан прегорување поради работа, терапијата преку Интернет може да ви помогне.