fbpx

Тест за социопат: Како да откриете дали некој има асоцијално нарушување на личноста

Повеќето од нас, за среќа, не се среќаваат со луѓе кои покажуваат социопатски склоности на дневна основа. Сепак, толку често во животот (или во медиумите или во фикцијата!) наидуваме на некој што се чини дека ја исполнува дефиницијата. Таквите луѓе најчесто немаат емпатија или се чини дека намерно им штетат на другите без никакво каење. Можеби ќе се запрашаме дали постои начин да се оценат нивните социопатски склоности – некаков тест за социопат. Дополнително, можеби сакаме да знаеме работи како што е дефиницијата за социопат, како психолозите дијагностицираат социопати, дали социопатијата може да се „излечи“ – и можеби најважно, како да го зачуваме сопственото ментално здравје ако некој во нашите животи наликува на социопат.

Што е социопат?

Иако секој од нас може да има лабава дефиниција за зборот „социопат“ во својот ум, во светот на психологијата и психијатријата, социопат е некој кој страда од нарушување на личноста познато како „асоцијално нарушување на личноста“.

Постојат 10 основни нарушувања на личноста, вклучително и асоцијално растројство на личноста, нарцисоидно растројство на личноста и гранично нарушување на личноста, меѓу другите. Нарушувањата на личноста се различни од другите дијагнози на ментално здравје, како што се депресија или биполарно растројство, со тоа што тие се постатични и имаат повеќе врска со нечија внатрешна личност отколку со нивната емоционална состојба.

Нарушувања на личноста, како што се асоцијално нарушување на личноста, обично се забележуваат во моментот кога некој ќе достигне адолесценција или рана зрелост и се карактеризира со минливо и вознемирувачко однесување.

Според Американското здружение за психијатрија (АПА), луѓето со асоцијално нарушување на личноста покажуваат „шема на непочитување или кршење на правата на другите“. Некој со ова нарушување на личноста „можеби не е во согласност со општествените норми, може постојано да лаже или да ги измами другите или да дејствува импулсивно“. Не постои тест за социопат, да речеме, но асоцијалното нарушување на личноста е наведено во Дијагностичкиот и статистичкиот прирачник за ментални нарушувања (ДСМ-5), стандардната класификација на ментални нарушувања што ги користат професионалци за ментално здравје во Соединетите држави. Психијатар или лекар може да дијагностицира асоцијално нарушување на личноста врз основа на овие критериуми.

Што е разликата помеѓу социопат и психопат?

Ниту „социопат“ ниту „психопат“ не се изрази што се користат во психологијата или психијатријата. Тие се разговорни поими за да опишат некој што има импулсивна, несовесна личност и на кој му недостасува основна емпатија кон другите. Социопатите, како што ги дефинираат повеќето луѓе, имаат тенденција да споделуваат повеќе особини со луѓе со дијагностицирано нарушување на социјалната личност. За психопатите невообичаено се смета дека се повеќе девијантни и понасилни – со помала веројатност да се вклопат во општеството отколку социопатите.

Кој развива асоцијално нарушување на личноста?

Нејасно е зошто одредени луѓе стануваат социопати или развиваат асоцијално нарушување на личноста. Теориите вклучуваат генетски склоности, како и фактори на животната средина. Луѓето кои имаат биолошки роднини со нарушување имаат поголема веројатност да го имаат самите – ова може да се должи на генетика, но исто така може да биде и како последица на воспитување од некој со ова нарушување. Оние кои растат во насилни или занемарливи домови или се воспитувани од членови на семејството кои злоупотребуваат алкохол, имаат поголема веројатност да развијат нарушување. Мажите имаат поголема веројатност да развијат асоцијално нарушување на личноста отколку жените.

Симптоми на нарушување на асоцијалната личност

Повторно, иако не постои специфичен „социопатски тест“, постојат специфични критериуми наведени во ДСМ-5 кои опишуваат некој што има асоцијално нарушување на личноста.

Овие критериуми вклучуваат:

  • Редовно кршење на другите, физички или емоционално;
  • Нестабилност кога станува збор за работата и домашниот живот;
  • Знаци на агресија и раздразливост;
  • Нема каење за направена штета;
  • Честопати неодговорни;
  • Високи нивоа на импулсивност;
  • Лажење и намерна измама;
  • Проблеми во однесувањето во детството;
  • Често дијагностициран со нарушување во однесувањето

Анонимно побарај совет од лиценциран психолог

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење или совет со вас. Секако, психолозите може да понудат и значителен попуст за прва консултативна сесија со нив. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија со психолог кој ќе ви понуди совет.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда дека споделеното е примено. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.


Како понатаму?

Бидејќи една главна карактеристика на асоцијалното растројство на личноста е неможноста да се доживее или изрази каење или да се признае кога некој направил нешто погрешно, може да биде многу тешко за некој да признае дека да го доживува ова нарушување. Дури и ако се охрабруваат да бараат проценка за нарушувањето на личноста, тие можат да одбијат. Од тие причини, може да биде многу тешко за некој дури и да добие дијагноза за асоцијално нарушување на личноста.

Исто така, тешко е да се третира нарушувањето, дури и откако третманот започнал – повторно, заради отпорот на лицето кое го има ова нарушување. Сепак, третманот за нарушувањето, што може да вклучува психотерапија и лекови, навистина постои и може да биде корисен за пациентите кои се подготвени да се посветат на подобрувањето. Понекогаш оние со нарушувања на личноста започнуваат терапија за други состојби на ментално здравје, како што е депресија, а потоа добиваат дијагноза за нарушување на личноста.

Како да се справам со некој кој е социопат

Живеењето со или интимно вклучување со некој што е социопат или кој има асоцијално нарушување на личноста може да биде вознемирувачко и крајно тешко. Можеби ќе се обидете бесконечно да ја промените оваа личност или да ги натерате да побараат помош за нивното нарушување, без резултат. Вашето сопствено ментално здравје може да страда и може да верувате дека некако сте го предизвикале или заслужиле третманот што тие го водат врз вас.

Една од најважните работи што можете да ја направите ако имате врска со некој што има асоцијално растројство на личноста или какво било нарушување на личноста е да ставите силни граници. Можеби постојат начини на кои можете да комуницирате со нив, но тоа мора да се направи на безбеден начин, под ваши услови. Тоа може да значи ограничен контакт со лицето на моменти, или контакт на начини што имаат помала веројатност да бидат штетни за вас. Ако сте во блиска врска со социопат, можеби ќе сакате да побарате групна терапија, доколку тие се подготвени да учествуваат.

Убедувањето на некој со асоцијално нарушување на личноста да побара индивидуална терапија може да биде тешко, но тој може да биде повеќе подготвен да оди на групно советување или брак терапија со вас. Дури и ова може да се покаже предизвик. Можеби најважната работа за вас додека се справувате со социопат е да запомните дека не сте виновни и дека има ограничувања што можете да направите за да ја промените оваа личност, со оглед на природата на нивното нарушување.

За крај

Заштита на сопственото ментално здравје, како и менталното здравје на другите кои се вклучени во животот на оваа личност, може да биде најдобриот и најпродуктивниот начин да се справите и да живеете здрав, избалансиран живот.

Ако се борите со некој за кого се сомневате дека има асоцијално нарушување на личноста, размислете да разговарате со лиценциран онлајн терапевт – удобен, ефтин прв чекор.