fbpx

Дали канабисот создава зависност?

Многумина ја поврзуваат зимата како време за препуштање во разни работи. Спиеме повеќе, грицкаме и пиеме додека не бидеме весели или едноставно претераме. Но, мрачното време и социјалната изолација предизвикува и зголемена употреба на канабисот како средство за релаксација. Па, сигурно се прашувате дали канабисот создава зависност?

Канабисот е широко славен по своите медицински и рекреативни квалитети – познато е дека релаксира, воздигнува, па дури и помага при болка и траума. Сепак, има еден аспект што има тенденција да се занемари. Како трета најчесто користена супстанција, после алкохол и тутун, канабисот може да направи процент од неговите корисници зависни од дрогата. Оваа зависност е позната како нарушување од прекумерна употребата на канабис; еве што треба да знаете за тоа.

Дали канабисот создава зависност?

Можеби е изненадувачки да дознаете дека постои такво нешто како зависност на канабис. Честопати на ТВ и филм, луѓето кои конзумираат канабис се прикажуваат со нежна или комична природа. Во споредба со повлекувањето од потешки лекови како хероин, што може да предизвика болест, напади, па дури и смрт, идејата да се биде зависен од канабис лесно може да се минимизира.

Но, според Националниот институт за злоупотреба на дрога во САД, 30% од луѓето кои користат канабис имаат одреден степен на нарушување од прекумерна употребата. Постои полемика околу употребата на зборот зависност кога станува збор за канабис, поради што проблематичната употреба на канабис честопати, иако не секогаш, се смета за нарушување или зависност. Кога студиите ја испитуваат употребата на супстанции, тие сметаат дека зависноста е она што некого го прави зависен, иако е можно да биде зависен од супстанца без да биде зависник. Физички ова може да се манифестира во симптоми на повлекување кога не се користи супстанцата.

Кој е засегнат?

Според студија од 2020 година за нарушување предизвикано од прекумерна употребата на канабис, 9% од сите корисници на канабис ќе доживеат зависност од оваа материја, од кои скоро петтина од нив започнале да користат како адолесценти.

Бидејќи повеќе држави се одлучуваат да го легализираат канабисот, овие бројки може да почнат да се зголемуваат. Како и со другите супстанции, причината што едно лице станува зависно од канабис може да произлезе од бројни фактори. Некои од нив можат да вклучуваат социоодемографски, еколошки, генетски, па можеби дури и неврокогнитивни фактори.

Што треба да знаете за зависноста од канабис?

Преглед од 2018 година кој темелно ја испитал зависноста од канабис, го дефинирал како „хронично рецидивирачко нарушување“ обележано со присилно барање и внесување на дрога, губење на контролата при ограничување на внесувањето и појава на негативна емоционална состојба кога се спречува пристапот до лекот. Откриено е дека симптомите на повлекување за хронични корисници на канабис може да вклучуваат:

 • Раздразливост
 • Лутина или агресија
 • Нервоза или вознемиреност
 • Тешкотии во спиењето
 • Намален апетит или губење на тежината
 • Немир
 • Депресивно расположение.

Дополнително, физичките симптоми на повлекување можат да предизвикаат значителна непријатност, вклучувајќи тресење или треперење, потење, треска и главоболка.

Зависноста од канабисот започнува кога хемијата на мозокот се менува како резултат на употребата на супстанцијата, менувајќи ги нивоата и чувствителноста на нејзините невротрансмитери на ендоканабиноид. Ова нарушување се смета за зависност кога врз животот на корисникот се влијае негативно како резултат на нивната употреба.

Што може да биде проблематично?

Студијата во 2020 година за нарушување од прекумерна употребата на канабис истакнува неколку точки за да се дефинира како „проблематичен модел на употреба што доведува до клинички значајно оштетување или вознемиреност, што се манифестира со најмалку двa од следниве симптоми, што се јавуваат во период од 12 месеци:“

 • Канабисот често се зема во поголеми количини или подолг период отколку препишаното(доколку е легално).
 • Непоколеблива желба или неуспешни напори да се намали или контролира употребата на канабис.
 • Значително време поминато во правење на она што е потребно за да се добие канабис, да се користи канабис или да се опорави од нејзините ефекти.
 • Желба, или силна желба или нагон за употреба канабис.
 • Повторлива употреба на канабис што резултира со неисполнување на секојдневните обврски на работа, училиште или дома.
 • Континуирана употреба на канабис и покрај постојаните или повторливи социјални или меѓучовечки проблеми предизвикани или влошени од ефектите на канабисот.
 • Важните социјални, професионални или рекреативни активности се откажуваат или намалуваат поради употребата на канабис.
 • Повторувачка употреба на канабис во ситуации во кои е физички опасна.
 • Употребата на канабис продолжува и покрај знаењето за постојан или периодичен физички или психолошки проблем, кој веројатно е предизвикан или влошен од канабис.
 • Толеранција, како што е дефинирано: потреба за значително зголемено количество на канабис за да се постигне интоксикација или посакуван ефект или значително намален ефект со континуирана употреба на иста количина на супстанцијата.
 • Повлекување, како што се манифестира со (1) карактеристичниот синдром на повлекување на канабис или (2) канабис се зема за да се олеснат или избегнат симптомите на повлекување.

Кои се опциите за третман на зависност од канабис?

Во моментов, нема одобрени лекови кои помагаат при нарушување од прекумерна употребата на канабис. Сепак, според Светската здравствена организација, постојат различни достапни терапии кои можат да помогнат во справувањето со овие предизвици. Овие вклучуваат:

 • Когнитивна бихевиорална терапија. КБТ му помага на корисникот да ги идентификува и адресира проблематичните обрасци и однесувања како начин за зајакнување на самоконтролата, а за возврат, да работи на употреба на дрога.
 • Терапија за мотивациско подобрување. Терапијата за мотивациско подобрување е пристап кој има за цел да инспирира брзи и внатрешно мотивирани промени.
 • Управување со непредвидени ситуации. Бихевиорална терапија во која пациентите се „зајакнуваат“ или се наградуваат за позитивни промени во однесувањето.

Оваа зима можеби се чувствува како идеално време да се претера со канабис, но важно е да бидете свесни за влијанието што го има врз вашиот живот и врз оние околу вас.

Нарушувањето или зависноста од прекумерна употреба на канабис може да влијае на висок процент на корисници, засновано врз различни фактори, како на пример, како сте воспитани, околината, па дури и генетиката.

Побарај совет од лиценциран психолог

За оние кои се борат со нарушување на употребата на канабис, постојат различни третмани за терапија кои можат да помогнат во насока на тие предизвици. Со Разговор.мк, денес можете да разговарате со лиценциран терапевт од удобноста на вашиот дом. Нашите психотерапевти и психолози се тука да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, самоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас. Доколку преферирате, можете да останете анонимни.