fbpx

Како да се ограничи прекумерната употреба на телефонот?

Можеби сте или не сте свесни за тоа, но прекумерната употреба на телефонот не е добра за вашето ментално здравје. Колку е поголемо вашето време гледајќи во екранот, толку поштетни се ефектите.

На пример, значајната употреба на социјалните медиуми е поврзана со депресија и осаменост. Истражувачите од Универзитетот во Пенсилванија поделија 143 студенти на додипломски студии во две групи.

Три недели, една група ги користела социјалните мрежи како вообичаено. Другата група ја ограничила дневната активност на социјалните мрежи на вкупно 30 минути.

Истражувачите откриле дека ова имало значителен ефект. Оние кои ја ограничиле нивната употреба доживеале значително намалување на депресијата и осаменоста во споредба со оние кои не го направиле тоа.

Затоа, намалувањето на времето за екран може да има корист од вашата емоционална благосостојба.

Понатаму, користењето на социјалните мрежи придонесува за играње „споредбена игра“.

Кога разглудавате низ вашите профили, ве бомбардираат со фотографии, а вие свесно или несвесно, се споредувате со сè што гледате.

Можеби сте сингл и се чувствувате вознемирени за тоа секогаш кога ќе видите нова фотографија од веридбата. Можеби гледате објави од модели или инфлуенсери додека ги споредувате карактеристиките на вашето тело и лице со нивните. Без оглед на ситуацијата, јасно е дека социјалните мрежи му додаваат масло на “споредувањето”, што може да доведе до пониско задоволство од животот и самодоверба – според истражувањето, дури и да доведе до нарушувања во исхраната.

Постои едноставна решение за сето ова, но полесно е да се каже отколку да се направи. Намалете го времето поминато гледајќи во екранот.

Начини да ја намалите употребата на телефонот

Трошејќи помалку време на вашиот телефон, ќе добиете забележителни придобивки и ќе го намалите ризикот од осаменост, депресија и слаба самодоверба.

Ако се борите со кој било од овие проблеми, можеби прекумерната употреба на телефонот има некое влијание во ова?

Одберете барем еден ден во неделата или месецот и имплемнтирајте ги советите подолу.

Чувајте го вашиот телефон далеку од видот и надвор од умот.

Ако го држите телефонот во џеб цело време, веројатно ќе се најдете како го проверувате одново и одново, дури и ако не сакате да го правите тоа. Наместо тоа, чувајте го вашиот телефон во фиока или кутија каде што нема да бидете во искушение да посегнете по него. Секако, треба да го исклучите и за да не ве искушаат звучни известувања.

Пријатели за отчетност

Без разлика дали живеете со цимери или семејство, натерајте барем уште едно лице да учествува во оваа мисија со вас. На овој начин, можете да барате едни од други одговорност и да се мотивирате едни со други за да ги исполните вашите цели.

Информирајте ги луѓето за вашата одлука

Информирајте ги оние со кои разговарате на дневна (или блиска дневна) основа дека нема да бидете на вашиот телефон 24 часа. На овој начин, никој не се грижи ако не добие одговор од вас тој ден.

Испланирајте го денот предвреме

Планирајте однапред за да не се најдете целосно изгубени. Запрашајте се што сакате да правите во денот без телефон. Бидете сигурни да отпечатите или запишете важни важни информации или насоки што ви требаат.

Запрашајте се што отсекогаш сте сакале да направите

Честопати имаме списоци на работи што би сакале да ги правиме ако имаме време само за тоа. Погоди што? Да се ослободите од вашиот телефон за еден ден, ќе ви овозможи часови слободно време да ги правите тие работи, без разлика дали станува збор за вежбање пијано, сликање, поминување на денот во парк или едноставно поминување на квалитетно време со најблиските.

За крај

Придобивките од пауза од времето на поминато гледајќи на екранот за еден ден ќе бидат многу поголеми од придобивките од продолжувањето на користењето на вашиот телефон како и обично. Иако идејата да бидете далеку од вашиот телефон 24 часа може да биде малку застрашувачка, вие дефинитивно може да го сторите тоа ако го ставите ум.

Одвојте ден за поминување без телефон и уживајте во дополнителното време!

Побарај совет од лиценциран психолог

Нашите психотерапевти и психолози се тука да ви помогнат да прераснете во најдобрата верзија од себе: ослободени од прекумерна анксиозност, подготвени за позитивни врски, помалку погодени од срам, самоуверени, креативни и издржливи.

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочувате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење со вас. Доколку преферирате, можете да останете анонимни.