fbpx

Коронавирусот и карантин – Дали онлјан советувањето може да помогне?

Зошто е важна психотерапијата и советувањето важно? Особено за време на пандемијата предизвикана од коронавирусот?

Терапијата или советувањето е одлично место за изразување на вашите чувства за тоа што се случува во вашиот живот. Ако се борите со проблеми со менталното здравје како што се анксиозност, депресија или општи животни предизвици, можете да разговарате за овие проблеми со терапевт или психолог. Во текот на изминатата година, коронавирусот го зафати светот и многу луѓе беа погодени. Особено сме загрижени за луѓето со нарушен имунолошки систем, бремени жени, деца и стари лица. Многу од нас разговараа со нашите терапевти или советувачи за овие проблеми.

Природно е да сакате да разговарате за своите грижи и стравови со некого, особено во ова стресно време. Има смисла да сакате да ја искажете својата загриженост за пандемијата. Терапијата е одлично место да се зборува искрено за вашите чувства.

Разговорот во живо со вашиот терапевт е важен за вас

Нема ништо како врската која се создава за време на терапија лице-в-лице. Можете да го видите изразот на вашиот терапевт и да ја почувствувате енергијата во просторијата кога разговарате со нив. Се чувствувате поддржани затоа што можете да ги погледнете во очи, и тие можат да го видат и вашето лице. Говорот на телото ни кажува многу во терапијата, без разлика дали станува збор за движењата и однесувањето на клиентот или терапевтот. Затоа, некои луѓе имаат корист од посетата на нивниот терапевт во физичка канцеларија. Искуството да се биде во соба со давател на услуги драматично влијае на третманот на нивното ментално здравје.

Сепак, постојат различни начини да се прими терапија, а некои од нив не се во канцеларија. Постојат луѓе кои претпочитаат лична терапија, но други напредуваат во онлајн советување. Можеби би сакале да го видите вашиот терапевт во нивната канцеларија затоа што тоа е човечка врска која се чувствува вистинска. Кога ќе ги видите во реалниот живот, тоа придонесува за вашето ментално здравје.

Но, што ако не можете да ги видите поради коронавирусот?

Луѓето кои оделе на терапија на неделна или двонеделна основа може да почувствуваат чувство на загуба. Во тоа време, тие не можат лично да го видат својот терапевт, а тоа може да влијае на нивното ментално здравје. Терапија или советување нуди силно чувство на поврзаност; многу луѓе развиваат врска со нивниот терапевт. Кога не можете да ги видите лично, може да биде предизвик да откриете како да се справите со борбите со кои се соочувате. Може да почнете да се чувствувате вознемирено или депресивно. Без вашиот терапевт, може да се најдете заглавени во вашите емоции и тоа може да биде тешко.

Сепак, мора да се справите со овие сложени емоции и да одржувате чувство на нормалност во вашиот живот. Ова вклучува разговор со пријателите и семејството (на далечина преку телефон или преку интернет) и одржување на работните обврски. За време на пандемијата, овие нормални активности можат бидат предизвикувачки.

Работа од дома и менталното здравје

За некои луѓе работата од дома е норма. Тие се навикнати да ги креираат своите распореди и да ја разберат вредноста на поставувањето граници со пријателите и семејството за време на работниот ден. Сепак, за многу луѓе, работата од дома не е позната рутина. Многу луѓе одат на физичка локација за својата работа, без разлика дали тоа е канцеларија, училиште или ресторан. Тие се навикнати да имаат распоред за нив.

За време на коронавирусот, многу луѓе се во неприродна ситуација кога треба да работат од дома и можеби немаат ресурси темелно да си ја завршат работата Без разлика дали сте далечински работник цело време или сте биле принудени во оваа ситуација поради коронавирусот, вашето ментално здравје е важно и постојат одредени мерки на претпазливост што може да ги преземете за да се чувствувате подобро додека работите од дома.

Паузите се од суштинско значење, како и да им дадете до знаење на семејството и пријателите кога треба да и дадете приоритет на работата. Луѓето можеби ќе сакаат да ве проверат повеќе во ова време, но вие треба да се грижите за вашата благосостојба и да ги задоволите барањата од вашиот живот. Завршете ја вашата работа најдобро што можете и знаете дека дружењето може да почека.

Како да управувате со чувствата на изолација за време на карантинот

За време на пандемијата на коронавирусот, многумина од нас може да се чувствуваат изолирани. Ако чувствувате чувство на изолација затоа што работите од дома или сте во карантин, постојат начини да се дружите од далечина. Секогаш можете да контактирате со пријателите и семејството преку телефонски повици, Skype или видео разговор. На пример, можете да направите закажани паузи во текот на денот за да повикате пријател.

Ако сакате да почувствувате чувство на поврзаност со другите, социјалните медиуми можат да бидат корисни во овие периоди. Бидете сигурни дека ги завршувате работните обврски, но одвојте време за да ги проверите пријателите и семејството. Нема да се чувствувате најдобро ако воопшто не се поврзувате со другите во текот на целиот ден. Начинот на борба против таа изолација е да разговарате со луѓето преку модалитетите што ви се достапни, без разлика дали тоа е повик, текст или нешто друго.

Важно е да се поврзете со другите, дури и за време на карантин

Човечките суштества напредуваат преку социјалните врски. За време на овој предизвикувачки период, тешко е да се видат луѓето лице в лице. Социјалното дистанцирање е од суштинско значење, за да не ја шириме инфекцијата. Луѓето кои го носат вирусот се опасни за другите, а некои можеби дури и не знаат дека го носат се додека не покажат симптоми до две недели откако ќе се заразат.

И покрај тоа што сме претпазливи, од витално значење е да се поврземе со другите затоа што човечките суштества се социјални животни. Бидете сигурни дека разговарате со вашите пријатели на телефон, преку видео разговор или преку социјалните медиуми. Оваа конекција ќе направи да се чувстувате подобро и да ги надмините негативните ефекти на карантинот.

Како онлајн советувањето може да помогне?

Можеби нема да можете да го видите вашиот терапевт во физичка канцеларија, но постои и друга опција. Онлајн терапијата е одлично место за дискутирање на сите проблеми што ги имате, вклучително и вознемиреност за коронавирусот. Флексибилна е, така што можете лесно да ја интегрирате во вашиот распоред.

Ако не можете да го видите вашиот терапевт лично или ако имате стресни чувства за пандемијата, одлично време е да пробате онлајн терапија. Во ова комплицирано време, може да имате корист од разговорот со професионалец за ментално здравје, дури и ако тоа не е дел од вашата типична рутина. Терапијата преку интернет е безбедна, приватна и доверлива. Еве ја вашата шанса да поработите на вашето ментално здравје. Дури и ако никогаш порано не сте биле на терапија, можете да пробате да разговарате со некого онлајн.

Онлајн советувањето е одличен начин да се поврзете со надворешниот свет

Можеби се чувствувате социјално изолирани поради КОВИД-19. Природно е да сакате да се поврзете со други луѓе, но кога надворешните сили ги спречуваат овие врски, лесно е да се чувствувате депресивно. Со онлајн терапија, можете да создадете вистинска човечка врска со вашиот терапевт. Може да разговарате со нив преку телефон, видео разговор или со допишување.

Интернет-терапевтите се вистински луѓе кои се грижат за своите клиенти. Тие сакаат да ви помогнат. Онлајн терапијата е прекрасно место за дискутирање на предизвиците со кои се соочувате со вистинска личност. Исто така, може да ви помогне да се поврзете со некој друг и да се чувствувате како да сте дел од нешто поголемо. Ако сте заинтересирани за онлајн терапија, земете ги во предвид професионалните за ментално здравје во Разговор.мк. Искористете ја можноста и знајте дека можете да добиете помош од лиценциран психолог преку интернет.