fbpx

6 совети за управување со стресот

Тешката вистина е дека не може да се избегне стресот. Од моментот кога сме родени, до последните денови, сите ние редовно доживуваме различни нивоа на емоционален, ментален или физички стрес. Причините зошто чувствуваме стрес може да бидат многу. Стресот што го чувствувате слушајќи гласна музика како доаѓа од куќата на вашиот сосед ноќе, е различен од стресот да бидете невработени, на пример. Иако чувството на стрес секогаш ќе биде дел од животот, постојат начини да се ублажи и управува со него. Многу од овие начини имаат врска со тоа како се грижиме за себе. Грижата за себе значително помага во управување со стресот.

Што е управување со стресот?

Стресот е тој простор помеѓу стагнацијата и извршувањето на задачата, па без него, не е сигурно дека ќе го добиеме крајниот резултат што го имаме на ум. Има одредено ниво на стрес што не тера напред и стресот е често корисен. Целта не е да се елимира цеолсно, но не и да ни стане нормализиран во нашето секојдневие.

Наместо тоа, целта е да се внимава на неговиот интензитет, осигурувајќи се дека нема да се прелее на начин што создава негативни несакани ефекти – како безнадежност, раздразливост и страв. Ако сме дошле до точка во која веќе не чувствуваме контрола над интензитетот на стресот, можеби е време да започнеме да размислуваме за активно ублажување на истиот.

Фактори кои треба да ги земете во предвид при намалување на стресот

Управување со стресот изгледа различно за различни луѓе, но генерално има четири домени што треба да се земат предвид кога зборуваме за стресот. Првите два, нашиот ум и тело, се однесуваат на личното, а вториот пар, нашата заедница и работата/училиштето се однесуваат на меѓучовечкото. Инкорпорирање и имплементација на неколку упатства во секоја од овие категории овозможува поголема веројатност за успех во вашите напори да го ублажите стресот:

  • Нашиот ум. Иако не изгледа дека треба да се фокусираме на нашиот ум кога го ублажуваме стресот, промената на нашата перспектива може да ја смени играта кога се работи за нашето однесување.
  • Нашето тело. Врската на умот и телото владее со нашите севкупни чувства кон светот околу нас. Затоа, горивото на нашите тела гориво го разгорува нашиот ум и обратно.
  • Нашата заедница. Дали сме опкружени со луѓе кои делуваат како ресурс, се реципрочни и се исполнети со благодарност? Или се најдовме во пад на токсичност?
  • Нашата работа и/или статусот на училиште. Дали наоѓаме вредност таму каде што сме или би се свртиле кон нешто друго?

6 совети за намалување на стресот со грижа за себе

Управување со стресот често се сведува на тоа како се грижиме за себе. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да го ублажите стресот со тоа што подобро ќе се грижите за себе.

Побарајте непристрасен поглед на вашиот живот

Професионалните советници се најдобри опции овде. Сепак, ако вашите ресурси не ви ја дозволуваат оваа опција, можете да се обидете да разговарате со некој доверлив човек од вашата близина. Иако советите не се замена за терапијата, сепак можете да ги споделите и разговарате за вашите проблеми. На што оваа личност гледа како на твојата најголема сила? Најголема пречка? Како вашата перцепција се усогласува или не успева да се усогласи со нивниот став? Идејата тука е дека можеби ќе можеме да видиме нешто појасно ако разговараме за тоа со некој друг, освен ако размислуваме само за себе; и нормализирањето на повратната информација ни дава одреден степен на мерлив мерач.

Вежбајте и зајакнете го вашето тело

Нашето физичко тело има потреба од љубов секој ден, дури и ако е само 20-30 минути. Интензивното движење прави разлика во нашето расположение. Групните вежби се одлично решение; ако луѓето сметаат на нас, тоа ни помага да се чувствуваме многу посветени на преземањето на задачата.. Исто така, не боли – така да се каже – да има некој друг што ќе ја сподели болката што доаѓа со добар тренинг.

Јадете здраво

Ова не значи да најдете некоја нова модерна диета, или да ослабнете нерационално. Ова се однесува на јадење храна што е во согласност со она што на нашите тела им е потребно за полнење гориво. Побарајте помош за истражување на алергии, недостатоци на витамини или само подлабоко чувство за разбирање за тоа што му треба на вашето тело за да се чувствува добро.

Избегнувајте токсична средина

Понекогаш ги чуваме токсичните луѓе околу нас многу време поради вина (премногу интимни, семејни, или премногу врски што би предизвикале нарушување, страв да бидете сами и/или несакани). Запомнете дека ние сме просекот на околината што ја чуваме, затоа стресното надворешно опкружување влегува во нашите внатрешни борби.

Пронајдете страст, хоби и/или интерес што ве турка

Ова може да биде уметност или занаетчиство, шиење, читање, свирење на инструмент, седнување на јога душек, молење на нешто или некој повисок од нас самите, медитација и слично. Сите овие работи ни ја одземаат можноста да се задржиме на минатото или да се плашиме од иднината.

Повлечете благодарност од некое позитивно искуство

Овде побарајте директни повратни информации или директно охрабрување. Што кажал или направил некој што е во директна усогласеност со однесувањето што би сакале да го видат?

Побарај совет од лиценциран психолог

Одговорете на прашалникот подолу и споделете го предизвикот со кој се соочуваате. Психолозите на Разговор.мк ќе можат да го видат предизвикот со кој се соочувате и да споделат мислење или совет со вас. Секако, психолозите може да понудат и значителен попуст за прва консултативна сесија со нив. Исто така, Разговор.мк нуди можност и да останете анонини при разговорот со психологот. Силно ви препорачуваме да закажете една консултативна сесија со психолог кој ќе ви понуди совет.

Откако ќе го споделите предизвикот со кој се соочувате преку формата подолу, ќе добиете меил како потврда дека споделеното е примено. Преку истиот меил ќе можете да ја превземете и нашата мобилна апликација со цел во реално време да добивате известувања за добиен одговор од некој од психолозите.