fbpx

Траума и Посттрауматско стресно нарушување

Доживуваме траума кога ќе се соочиме со кој било неочекуван настан или искуство што е шокантно или емотивно заканувачки. Примери на трауматски настани вклучуваат несреќи, војна, природни катастрофи, тероризам или престрелки. Но, траумата може да биде и посуптилна. Физичката, сексуалната или емоционалната злоупотреба може да биде многу трауматично. Гледањето како умира некој близок или разводот, исто така може да биде трауматично. Жртвите на малтретирање или следење може да доживеат и траума. Често оваа траума може да доведе до посттрауматско стресно нарушување

Откако ќе доживеете траума, може да се чувствувате вкочанети, да имате ретроспективи или кошмари и може да доживеете напади на паника. Ако сте биле млади кога се случила траумата, можеби нема да ви биде даден простор или насоки да ја процесирате траумата. Нетретираната анксиозност поврзана со траума или ПТСН може да трае со години.

Сепак, без разлика дали сте доживеале траума неодамна или пред неколку децении, има надеж. Времето може да залечи некои рани, но квалификуван, лиценциран терапевт обучен за лекување на траума може да ви помогне да надминете некои од овие нерешени прашања и да ја намалите инциденцата на симптоми поврзани со траума. Исто така, постојат голем број групи за поддршка на траума каде што ќе запознаете други кои се занимавале со слични прашања и можат да го понудат своето знаење и поддршка.

Посттрауматско стресно нарушување

Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН) е состојба на ментално здравје што е предизвикана од застрашувачки настан – или доживување или сведочење. Симптомите може да вклучуваат ретроспективи, кошмари и силна вознемиреност, како и неконтролирани мисли за настанот.

Повеќето луѓе кои поминуваат низ трауматски настани може да имаат привремени потешкотии во прилагодувањето и справувањето, но со текот на времето и добрата грижа за себе, тие обично стануваат подобри. Ако симптомите се влошат, траат со месеци или дури години и го попречуваат вашето секојдневно функционирање, може да имате ПТСН.

Добивањето ефективен третман по развојот на симптомите на ПТСН може да биде критично за намалување на симптомите и подобрување на функцијата.

Симптоми

Симптомите на посттрауматско стресно нарушување може да започнат во рок од еден месец по трауматскиот настан, но понекогаш симптомите може да се појават дури со години по настанот. Овие симптоми предизвикуваат значителни проблеми во социјалните или работните ситуации и во односите. Тие исто така може да ја попречат вашата способност да ги извршувате вашите вообичаени дневни задачи.

Симптомите на ПТСН генерално се групирани во четири типа: наметливи сеќавања, избегнување, негативни промени во размислувањето и расположението и промени во физичките и емоционалните реакции. Симптомите може да варираат со текот на времето или да варираат од личност до личност.

Наметливи сеќавања

Симптомите на наметливите сеќавања може да вклучуваат:

 • Повторливи, несакани вознемирувачки спомени од трауматскиот настан
 • Преживување на трауматскиот настан како да се повторува (флешбекови)
 • Вознемирувачки соништа или кошмари за трауматскиот настан
 • Тешка емоционална вознемиреност или физички реакции на нешто што ве потсетува на трауматскиот настан

Избегнување

Симптомите на избегнување може да вклучуваат:

 • Обиди да се избегнете размислување или зборување за трауматскиот настан
 • Избегнување места, активности или луѓе кои потсетуваат на трауматичниот настан

Негативни промени во размислувањето и расположението

Симптомите на негативни промени во размислувањето и расположението може да вклучуваат:

 • Негативни мисли за себе, другите луѓе или светот
 • Безнадежност за иднината
 • Проблеми со меморијата, вклучително и незапомнување на важни аспекти од трауматскиот настан
 • Тешкотии во одржувањето блиски односи
 • Чувство на одвоеност од семејството и пријателите
 • Незаинтересираност за активности во кои некогаш сте уживале
 • Тешкотии да се доживеат позитивни емоции
 • Чувство на емоционална вкочанетост

Промени во физичките и емоционалните реакции

Симптомите на промени во физичките и емоционалните реакции (исто така наречени симптоми на возбуда) може да вклучуваат:

 • Да се биде лесно вџашен или исплашен
 • Секогаш внимавајте на опасност
 • Самоуништувачко однесување, како што е премногу пиење или пребрзо возење
 • Проблеми со спиењето
 • Проблеми со концентрирање
 • Раздразливост, лути испади или агресивно однесување
 • Преголема вина или срам

За деца на возраст од 6 години и помлади, знаците и симптомите исто така може да вклучуваат:

 • Повторно прикажување на трауматскиот настан или аспектите на трауматскиот настан преку игра
 • Застрашувачки соништа кои може или не вклучуваат аспекти на трауматскиот настан

Интензитетот на симптомите

Симптомите на ПТСН може да се разликуваат по интензитет со текот на времето. Може да имате повеќе симптоми на ПТСН кога сте општо под стрес или кога ќе наидете на потсетници низ што сте поминале. На пример, може да слушнете возвратен оган од автомобил и да доживеете негативни чувства у искуства. Или може да видите извештај на вестите за сексуален напад и да се чувствувате совладано од сеќавањата на вашиот сопствен напад.

Кога да разговарате со доктор

Ако имате вознемирувачки мисли и чувства за трауматски настан повеќе од еден месец, ако тие се тешки или ако чувствувате дека имате проблеми да го вратите животот под контрола, разговарајте со вашиот лекар или професионалец за ментално здравје. Добивањето третман што е можно поскоро може да помогне да се спречи влошување на симптомите на ПТСН.

Ако имате самоубиствени мисли

Ако вие или некој што го познавате има самоубиствени мисли, веднаш побарајте помош преку еден или повеќе од овие ресурси:

 • Посетете близок пријател или сакана личност.
 • Доколку сте религиозни, контактирајте со духовен водач или некој во вашата верска заедница.
 • Јавете се на телефонскиот број за итна психолошка помош – За возрасни лица 072 919 009, за лица кој говорат албански јазик 070 291 657, за жени во бременост и после породување 078 378 766 и за деца и адолесценти и нивните родители на 072 912 676
 • Закажете состанок со вашиот лекар или професионалец за ментално здравје.